**Kamu kurumlarının istatistik hatalarına bir yenisi daha eklendi.
**
Merkez Bankası, haftalık bülteninde bankalardaki döviz tevdiat hesabının bir haftada 20 milyar dolar azaldığını açıkladı. 6 Kasım’da Türkiye’deki tasarruf sahiplerinin döviz tevdiat hesaplarını 94 milyar dolar olarak açıklayan Merkez 13 Kasım’da 74 milyara çekti. Eski TÜİK Başkanı Sıddık Ensari’ye göre birçok veride hâlâ yanlışlar var .
Son aylarda kamu kurumları tarafından yayımlanan verilerdeki hatalar dikkat çekici boyuta ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) sanayi üretimi ve iller bazında ihracat kalemlerindeki akıl almaz rakamlar medya tarafından yapılan uyarılar sonucunda düzeltilmişti. Yanlış veriler kervanına son olarak Merkez Bankası (MB) katıldı. Merkez Bankası haftalık basın bülteninde yayımladığı "Mevduat Bankalarındaki Mevduat" istatistiklerinde 20 milyar dolarlık bir hataya imza attı.
Banka'nın bültenine göre 6 Kasım'da 94 milyar dolar olan yurt içindeki gerçek ve tüzel tasarruf sahiplerinin döviz mevduatı 13 Kasım'da 74.5 milyar dolar seviyesine indi. Bir başka deyişle Türk halkı ile şirketlerin bankalardaki döviz hesaplarındaki para bir haftada 20 milyar dolar (30 milyar TL) eridi. İşin ilginç yanı haftalık basın bültenini excel ve PDF formatında yayımlayan banka, bu hatayı sadece excel formatındaki raporda yaptı. PDF raporunda ise son veri 6 Kasım'a ait.
BASININ DÜZELTİYOR
Kamu kurumlarının 2009'da artan yanlış istatistikleri basın tarafından düzeltilmeye başlandı. Basın mensuplarının uyarıları üzerine 9 ayda birçok hata düzeltildi. Bunlardan ilk akla gelenler TÜİK sanayi ve ihracata ilişkin yanlış verileriydi. Ayrıca, Merkez Bankası daha önce faiz kararına ilişkin yaptığı İngilizce basın açıklamasında, Türkçesinden farklı olarak 'ölçülü' ifadesini kullanmamıştı. Hata, banka ekonomistlerinin uyarılarıyla düzeltilmişti.
Devlet İstatistik Kurumu (DİE) eski Başkanı Mehmet Sıddık Ensari ise yaşanan istatistik hatalarından yöneticilerin sorumlu olduğunu belirterek, "Ben görevdeyken de alttan birçok yanlış veri gelirdi. Örneğin milli gelir hesaplarında input/output hesaplamalarının yanlış olduğu için görevim süresince yayınlamadım. Şu anda hala milli gelir hesaplarında yanlışlıklar var. Burada yöneticilerin gelen verilere göz atması gerekiyor" dedi. Ensari, "Kurumlar daha dikkatli ve etik davranmalı. Buna 'Rakam Etiği' denir. Rakamlar terazidir, dengesi bozulmamalıdır" değerlendirmesinde bulundu.