FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'ndan krize yeni önlem

Bankaların, bünyelerindeki döviz cinsi mevduatlar için Merkez Bankası’nda tuttuğu zorunlu karşılıkların oranı iki puan düşürüldü. Kararla birlikte bankacılık sistemine 2.5 milyar dolarlık ek döviz likiditesi sağlandı.

Merkez Bankası, küresel mali krizin etkilerini azaltmak için yeni bir önlem daha aldı. Merkez Bankası, 30 Ekim’de açıkladığı krize karşı yol haritasında döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarının indirilebileceğini duyurmuştu.

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararla döviz cinsi zorunlu karşılık oranı yüzde 11’den 9’a çekildi. Türk Lirası mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 6 olarak korundu. Karar, 28 Kasım’dan itibaren geçerli olacak.

2.5 MİLYAR DOLARLIK LİKİDİTE SAĞLANDI

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, yabancı para zorunlu karşılık oranlarındaki indirimle bankacılık sistemine 2.5 milyar dolarlık ek döviz likiditesi sağlandı. Açıklamada şöyle denildi: Küresel piyasalardaki sorunlar derinleşirse yabancı para zorunlu karşılık oranları daha da indirilebilecek, iyileşmelere bağlı olarak ise artırılabilecek. Yabancı para karşılıklara faiz ödenmesine son verildi. TL karşılıklara ödenen faiz oranı MB’nin O/N borçlanma oranının yüzde 75’inden 80’ine çıkarıldı.

AYTEKİN: DÖVİZDEKİ BASKI AZALACAK

Zorunlu karşılıkların düşürülmesi kararını NTVMSNBC'ye değerlendiren ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, şunları söyledi: “Zorunlu karşılıkların düşürülmesi, döviz maliyetinin aşağı gelmesinde faydası olacak. Bankaların en önemli kalemi olan yabancı para mevduat kaleminde önemli düşüş olacak. Maliyetlerin aşağı gelmesi döviz fiyatlarının da bir miktar baskıdan kurtulması anlamına gelecek. Bu adım son derece olumlu ancak tek başına yeterli değil.”

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Bankalar topladıkları mevduatların tamamını kullandıramıyor. Dövizde yüzde 11’ini, YTL’de yüzde 6’lık kısmını MB’de tutuyor. MB tutulan miktar karşılığı bankalara belli orandan faiz ödüyor. Bankalar 100 dolar topluyorsa bunun 11 dolarını MB’de tutup, 89’unu kredi olarak kullandırıyordu. Bankacıların talebi karşılıkların düşürülmesi ve daha fazla miktarı kullandırmaktı. İndirimle birlikte bankalara 2.5 milyar dolarlık taze bir kaynak sağlanmış oldu.

REESKONT KREDİ LİMİTİ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Merkez Bankası’ndan bir diğer önlem de reel sektör için geldi. Merkez Bankası, yaşanan küresel krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla reeskont kredisi limitini 500 milyon dolar artırarak 1 milyar dolara çıkardı. Eximbank’ın uyguladığı sevk öncesi ihracat kredisi kapsamına mal mukabili ihracatın finansmanı da dahil edildi. İhracatın finansmanında reeskonta getirilecek senetlerde, yurtdışı bankalarca ödeme garantisi verilme şartı kaldırıldı, Türk Eximbank ve diğer ticari bankaların ödeme garantisi yeterli görüldü.

REESKONT KREDİSİ LİMİTİ ARTIRILDI

Merkez Bankası tarafından ihracatçılara kullandırılmak üzere belirlenmiş olan reeskont kredisi limitinin artırıldığı bildirildi.

Yaşanan küresel krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, ihracat reeskont kredisi limiti 500 milyon ABD Doları artırılarak 1 milyar ABD Doları'na yükseltildi.

Ayrıca, ihracat reeskont kredisi uygulama esas ve şartlarının yeniden düzenlenerek, bu kredilere kullanım kolaylığı getirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Bu amaçla Akreditifli işlemlerde akreditif bedelinin Bankamıza temlik edilmesi şartı kaldırılmıştır.

Türk Eximbank tarafından uygulanmakta olan sevk öncesi ihracat kredisi kapsamına mal mukabili ihracatın finansmanı da dahil edilmiştir.

İhracatın finansmanında reeskonta getirilecek senetlerde, yurtdışı bankalarca ödeme garantisi verilme şartı kaldırılmış, Türk Eximbank ve diğer ticari bankaların ödeme garantisi yeterli görülmüştür."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler