Merrill Lynch Haziran ayı Fon Yöneticileri Araştırmasına Göre küresel yatırımcı yaklaşımındaki yukarı hareket yakın tarihli büyük tahvil satışına rağmen değişmedi. Satışların bu yaklaşıma zarar vereceği yönündeki endişelerine rağmen yatırımcılar küresel ekonomik canlanma ve genel olarak tahvil piyasalarına yönelik güvenlerini ifade ettiler. Mayıs ve Haziran araştırmaları arasındaki dönemde ABD Hazine Bonolarının 10 yıllık getirisi yüzde 3.09'dan yüzde 3.85'e yükseldi.
Katılımcıların net yüzde 62'si gelecek 12 ayda dünya ekonomisinin iyileşeceğine inanıyor ve bu oran Mayıs ayından bu yana yüzde 5'lik bir artışa işaret ediyor. 2007 Aralık ayından bu yana ilk kez araştırmaya yanıt veren varlık plasiyerlerinin çoğunluğu hisse senetlerinde gösterge üstü pozisyonda bulunuyor -net yüzde 9 varlık kategorisini gösterge üstü değerlendiriyor-. Katılımcıların sadece yüzde 7'si dünyanın gelecek yıl resesyondan geçeceğine inanıyor, bu oran Mayıstaki yüzde 38 ve Nisandaki yüzde 70 oranından keskin bir düşüşe işaret ediyor.
Banc of America Securities-Merrill Lynch küresel hisse senetleri stratejisi başkanı Michael Hartnett'e göre "Yatırımcılar çok korkulan çift dip noktalı resesyon beklentisini bugünlerde devre dışı bırakıyorlar ve tahvillerdeki zayıflığı da önemsemediler."
Banc of America Securities-Merrill Lynch Avrupa hisse senedi stratejisi başkanı Gary Baker'e göre "Yatırımcılar nihayet hisse senetlerinde gösterge üstü pozisyonda olsalar da risk iştahı göreceli olarak sınırlı kaldı. Yatırımcılar bu noktada savunmacı hisse senetlerinde gösterge altı pozisyonda olmaktan memnun gözüküyorlar ancak gösterge üstü pozisyon konusundaki olumlu kanaat özellikle iki sektör üzerinde sıkı bir şekilde yoğunlaşmış bulunuyor: Enerji ve teknoloji."
Çin'i izleyin: Canlanma döneminde varlık plasmanında yeni kural
Yeni bir yatırım döngüsünün başlangıcında yatırımcılar varlık plasman kurallarını yeniden yazıyorlar. Stratejilerini, müşteri görüşlerinde olduğu gibi savunmacı hisselerden erken döngüsel hisselere geçmeye yoğunlaşmak yerine Çin'deki büyüme ve yükselen piyasaların performansı konusundaki iyimserliğe dayandırıyorlar.
Katılımcıların net yüzde 62'si gelecek 12 ayda Çin ekonomisinin iyileşeceğini söyledi (Bu oran Mayıs ayındaki yüzde 61 oranından yüzde bir yüksek ve Mayıstan sonra tüm zamanların en yüksek oranına işaret ediyor). Çin'in iştahının beslenmesi ihtiyacını kabul eden yatırımcılar tercihli varlık kategorisi olarak emtiaya dönüyorlar. Varlık plasiyerlerinin Mayıs ayındaki yüzde yedi oranına kıyasla net yüzde 19'u emtiada gösterge üstü pozisyonda bulunuyor.
Bu eğilimin bir yansıması olarak bu ay plasmanlarda en büyük pozitif sektörel kaymayı çeken sektör enerji sektörü oldu. Nisan ayındaki yüzde sekiz ve Mayıs ayındaki yüzde 18 oranına karşılık, bu ay katılımcıların net yüzde 30'u enerji hisselerinde gösterge üstü pozisyonda bulunuyorlar. Küresel yükselen piyasalar (GEM) hisse senedi plasmanlarında küresel olarak en popüler hedef olmaya devam etti. Katılımcıların net yüzde 37'si ikinci en fazla tercih edilen bölge olan ABD'nin oranının oldukça üzerinde bir oranla gösterge üstü pozisyonda tercihli bölge olarak GEM'i seçti.
Ancak, yükselen piyasaları saran coşkunun tepe noktasına ulaşmış olabileceğini gösteren küçük işaretler bulunuyor. Yüzde 37 oranı Mayıs ayının yüzde 40 olan oranından daha düşük. Ayrıca katılımcıların net yüzde 10'u GEM'i aşırı değerlenmiş buldu.
Dünyanın geri kalan kısmı nakdi işleme koyarken Avrupa depresyonda kalmaya devam ediyor
Buna karşın, küresel iyimserlik her yere yayılmadı. Yüzde 70'inin gelecek 12 ayda ilave bir aşağı döngü beklediği Avrupalı katılımcılar resesyonda bir sonlanma beklemiyorlar. Net yüzde 23'ünün gösterge altı değerlendirme olasılıklarının en yüksek olduğu bölge olarak Avro bölgesini tercih ettiği küresel yatırımcılar Avrupa'yı en az tercih edilen bölge olarak görüyorlar.
Nakdi gösterge üstü değerlendiren yatırımcıların sayısı Mayıs ayında net yüzde 20'den Haziran ayında net yüzde 12'ye düştü. Şirket kârlılığına yönelik inanç artıyor. Katılımcıların net yüzde 49'u gelecek yılda şirket kârları tablosunun iyileşeceğine inanıyor. Nisan ayı gibi yakın bir tarihte net yüzde 12'si tablonun bozulacağını belirtmişti.
Katılımcılar enflasyonun geri dönmesini tahvil piyasasındaki satışların olası bir nedeni olarak belirlediler. Bir ay önce sadece yüzde biri daha düşük enflasyon oranı tahmininde bulunan küresel yatırımcıların net yüzde 19'u 12 aylık sürede enflasyonun yükseleceğine inanıyor. Katılımcıların net yüzde 20'si ise dünya çapında para politikasının fazlasıyla canlandırıcı olduğu görüşünde.