FİNANS

Mevduat garantisinde "tepki" sistemi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Bakanlar Kurulu'na mevduata garanti yetkisi verilmesi ile ortaya çıkacak gelişmelere anında tepki verecek bir sistem oluşturulduğunu bildirdi.

Ekren, IMF ile ilişkilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı G-20 toplantısında detayları ile konuşulacağını belirtti.

GAP Eylem Planı kapsamında Mardin'de bulunan Ekren, ABD'de yapılacak G-20 toplantısına Başbakan Erdoğan başkanlığında bir heyetin katılacağını ve küresel krizin geniş kapsamlı bir lider zirvesinde ele alınacağını ifade etti.

Ekren, ''Krizin neresindeyiz?'' şeklindeki soruya karşılık, ekonomik gelişmelerin en çok para piyasalarını etkilediğini, kur faiz ve borsada hızlı değişikliklere yol açtığını kaydetti.

Türkiye'nin tasarruflar yetersiz olduğu için dış kaynak ihtiyacı bulunduğunu belirten Ekren, bu noktada buraya da odaklanmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Yeni dönemde kuralların çok daha önemli hale geleceğini ifade eden Ekren, yeni mimaride Türkiye'nin güçlü olması için mali disiplinin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Başbakan Yardımcısı Ekren, Bakanlar Kurulunun mevduata sınırsız garanti getirip getirmeyeceğini sorulması üzerine de mevduat garantisini sistemindeki önemine işaret ederek şunları söyledi:

''Ama geçmiş dönemlere baktığımızda mevduat garanti sisteminin oluşturacağı ilave maliyetler de var faiz artırımından tutun ahlaki rizikoya kadar. Sistemi düzeltmeyi amaçlayan bir adım olan düzenlenme ve denetleme mekanizmalarını güçlendirmezsek, gözlemlemeyle, farklı sonuç ortaya çıkar. Zaten bakanlar kurulu yetki almakla böyle bir inisiyatif kullanılabileceğini çok net olarak anlattı. Yasal bir düzenlemeye gerek kalmadan ortaya çıkacak bir gelişmeye anında tepki verecek bir sistem oluşturmuş olduk.''

Sendikasyon kredilerinin tasarı kapsamında yer almadığını ve bunun için ayrı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu da belirten Ekren, bu konuda da gerçekleşme durumuna göre çok daha net bir yaklaşımın ortaya çıkacağını kaydetti.

Ekren, ''Bankaların normalde sendikasyon kredileri ne kadarı geri ödeniyor onu görmemiz gerek, şu anda görülen yüzde 50-65 dolayısıyla elimizdeki döviz rezervi ile bunu çözümlenmeme ihtimali yok, bir sorun çıkarsa da gereken tedbirleri alırız'' dedi.

IMF ile ilişkiler konusundaki sorular üzerine de Ekren, ABD'deki G-20 toplantısında konunun muhtemelen bütün detayları ile konuşulacağını söyledi.

Ekren, IMF ile anlaşma konusunda net bir şey söylenmediğinin dile getirilmesi üzerine de '''söylemek çok kolay değil ama. iki tane ana konudan dolayı'' diye konuştu.

Türkiye'de kamu yatırımlarının IMF açısından sorun yaratmadığını ifade eden Ekren, GAP'a ilave 14,5 milyar YTL kaynak ayrıldığını ve IMF ile gözden geçirme tamamlanmadan bunun ilan edildiğini kaydetti.

Aynı şekilde sigorta primlerindeki 5 puan indirimin de IMF ile sıkıntı yaşanmadan çözüldüğünü söyleyen Ekren, üçüncü konuyu ise merkezi yönetimden yerel yönetimlere aktarılan fonların oluşturduğunu bildirdi.

Ekren, bu konuda IMF ile dozaj ve miktar sorunu yaşandığına işaret etti.

Bir başka soru üzerine de Nazım Ekren, körfez ülkelerine mensup üç yatırımcı kuruluşun Başbakan Erdoğan ile GAP'a yatırım konusunu görüştüklerini ve bölgeye 3 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Ekren, yatırım tutarının kaldıracıyla birlikte 9 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler