Templeton Asset Management Executive Başkanı Mark Mobius, şu anda Türkiye pazarında 1 milyar dolarları olduğunu, çok yakında 250 milyon dolar daha geleceğini bildirdi.
Mobius, Akbank tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, BRIC ve gelişmekte olan ülkelerdeki gelişmelere değinirken, kendilerinin tema ve ülke seçmediklerini, hisse senedi seçtiklerini, yoğun nüfusundan dolayı da en fazla Çin ile Hindistan’a ilgi gösterdiklerini söyledi.
Türkiye’de Akbank ile birlikte çıkardıkları BRIC fonunun iyi bir performans gösterdiğini ve fonda en fazla paya Brezilya;nın sahip olduğunu belirten Mobius, Brezilya hisse senetlerinin fiyatlarının diğer ülkelerden daha fazla arttığını vurguladı.
BRIC fonlarında hammaddeler, örneğin madenlerin en büyük sektörü oluşturduğuna işaret eden Mobius, bunu enerji, bankalar ile emlak, bilgisayar ve hizmetlerin izlediğini anlattı.
"SİYASİ RİSK GÖRMÜYORUZ”
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Mobius, Türkiye;de politik risk görüp görmediği sorusu üzerine şunları kaydetti:
"Türkiye’de çok daha liberalleşme eğilimi var. Devlet, piyasaların önünü açma yönünde çalışmalar yapıyor. Serbestleşme var. Siyasi tartışmalar, siyasi sıkıntılı dönemler de devam edecek. Ama bu, her ülke için geçerli. Şu anda bu tür gelişmeler yaşamamış ülke bilmiyoruz. Örneğin Tayland;da çok büyük yatırım yapıyoruz. Burada yangınlar çıktı, insanlar öldürüldü, pek çok problem oldu. Buna rağmen borsa yükselmeye devam etti. Yani biz, genel olarak siyasi tartışmaların veya sıkıntılı dönemlerin kötü bir sonuca vardığını düşünmüyoruz. Ancak eğer şirketler doğru bir şekilde işletilmezse problem yaşanacaktır. Dolayısıyla Türkiye ile ilgili siyasi risk görmüyoruz.”
"MAKUL İŞLEMLER YAPILIYOR VE PARA AKIYOR”Mark Mobius, "Türkiye;deki hisse senedi piyasasında bir balon olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Bir kere tüm dünyada çok büyük miktarda para var. Para arzı çok hızlı şekilde hareket ediyor. Bu nedenle hisse senetleri talepleri gün geçtikçe artmaktadır. Geçen sene gelişmekte olan piyasalardaki halka arzlarda 270 milyar dolar oluştu. Bu yıl 460 milyar dolardan bile yüksek olacak. Bu, piyasalardan paranın çekildiği yöntemdir. Değerlemeler, tamamen sınırın veya beklentilerin dışına çıktığı zaman bir balon oluşur. Henüz Türkiye’de böyle bir şey olmadı. Olabilir, ’olmaması mümkün değil’ demiyorum. Ama hala Türkiye’de makul işlemler yapılıyor ve para akmaya devam ediyor. Değerin bulunmasında bir problem yaşanmıyor.”
Emtia fiyatlarında bir düşme olması halinde hisse senetlerinin bundan etkileneceğini ve fiyatlarının düşeceğini ifade eden Mobius, "Oynaklık olacak. Ama biz öyle hisse senetleri seçiyoruz ki bunlar bu tür inme çıkmalara dirençliler. Uzun dönemde fiyatlarının artması beklentisi vardır. Şu anda portföyümüz son derece çeşitli ve iyi” dedi.
"TÜRKİYE PİYASALARI İYİ PERFORMANS GÖSTERECEK”Şu anki göstergelere göre gelecek yıl Türkiye;deki piyasaların çok iyi performans göstereceğini dile getiren Mobius, "Avrupa;da olan biten ile Türkiye;de olan biten arasında fark var. Türkiye, çok hızlı şekilde yoluna devam ediyor. Kazançlar, insanların beklentisinden çok daha yüksek olacak” diye konuştu.
Türkiye’de bankaların karlılıklarının geçen yıl kadar yüksek olmayacağının altını çizen Mobius, burada aşağı doğru bir trend gördüklerini, ancak düşük bir karlılık olsa da dünyadaki diğer bankaların çoğundan daha iyi olacağını, dolayısıyla Türk bankalarında satış moduna girmenin doğru olmayacağını söyledi.
"BİR ÜLKE EN UCUZ OLMAYA ÇALIŞMAMALI”
Mark Mobius, "Dalgalanan döviz kuru rejimi konusunda sizce doğru yolda mıyız? Yoksa gelecekte bir tehlike var mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Bir tehlikesi var. Tehlikelerden bir tanesi, dünyanın her yerindeki türev tehlikesi... Çünkü bu türevleri kullanıp, bunu para birimine karşı kullanacak insanlar olacaktır. Şu anda türevler, 600 trilyon dolarda. Yani bu, GSYİH;nın toplamından bile fazla. Çok dalgalanma olabilir. O nedenle para birimi kontrollerinde çok dikkatli olmanız gerekiyor. Bu tip insanlar para birimi kontrollerini çok severler ve bundan para kazanırlar. Mesela hükümet diyecek ki ’biz TL’nin güçlenmesine izin vermeyeceğiz.’ Türev ürünlerle kumar oynayacak kumarbazlar çıkacaktır piyasaya. Bence bu, çok tehlikeli bir politika. Para birimini açık bir ortamda kontrol etmeye çalışmak çok tehlikeli. Böyle bir ülkede açık ortam istersiniz, daha fazla fon girsin istersiniz. Güçlü bir para birimi kötü bir şey midir? Hayır, değildir. Sonuçta verimliliğinizi, mallarınızın kalitesini artırırsanız insanlar zaten alacaklar. Almanya niye büyük ihracatçı ülkelerden? Neden Çinliler BMW, Mercedes isterler. Çünkü kalitesi var. Bunun için de büyük bir bedel ödüyorlar. Bu nedenle esasında ülkelerin odaklanması gereken şey bu. Bir ülke para birimini kontrol edip en ucuz olmaya çalışmamalı. Bu anlamlı değil, en iyi olmaya çalışmak lazım. Bence Türkiye o yolda, doğru yolda ilerliyor.”
Türkiye’deki yatırımlarına ilişkin bir soru üzerine de Mobius, "Şu anda aşağı yukarı Türkiye pazarında 1 milyar dolarımız var. Çok yakında 250 milyon dolar daha gelecek. Küresel anlamda durum şu andaki gibi giderse Türkiye’deki varlıklarımızda bir artış bekliyoruz.”
"4 FON ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt da Türkiye;deki istikrar arttığı sürece yeni yatırım araçlarının yatırımcılara sunulacağını, Franklin Templeton ile Akbank’ın Türkiye’de ilk BRIC fonunu gerçekleştirmelerinin iyi bir başlangıç olduğunu, bundan sonra kısa vadeli yatırımlar yerine daha uzun vadeli düşünmek ve hareket etmek gerektiğini ifade etti.
Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil de Franklin Templeton ile birlikte çıkardıkları BRIC fonlarında 70 milyon doların üzerinde bir hacme ulaştıklarını bildirdi.
Binbaşgil, "Yine Franklin Templeton işbirliği ile dünyanın çeşitli yerlerinde yatırım yapılabilecek 4 tane fon üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu fonları da müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.