FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nisan ayı borsa istatistikleri

Her ayın sonunda piyasalara yönelik takip eden ayla ilgili istatistikleri içeren programımız CNBC-e’de uzun zamandır sürüyor. Yayınımızın olduğu gün programın sunucusu ve arkadaşım Gökay Otyam’la hesapladık yaklaşık 4 yıl olmuş. Dört yıldır programımızı sürdürüyoruz. Peşinen söyliyeyim yayının fikir babası Gökay’dır. Kendisine bu yazı aracılığı ile de teşekkür etmek isterim.

Nisan istatistiklerine bakmadan önce Mart ayı hakkında önemli istatistikleri belirtmek isterim. Mart ayı istatisklerde 12 ay arasında en zayıf rakamlara sahip olan ay olarak çıkıyor karşımıza. Başka deyişle Mart ayını en zayıf halka olarak isimlendiriyorum. Bu yazının yazıldığı sıralarda (28 Mart 2008) IMKB endeksindeki aylık düşüş yüzde 12 seviyesine ulaşmıştı. Bu ciddi bir düşüş. Genelde Mart sektörleri olarak Metal Ana Sanayi Endeksi, Spor endeksi ve Savunma Endeksi ön plana çıkıyor. Bu Mart’ta 27 Mart 2008 itibari ile Metal Ana Endeksi yüzde 5.8, Spor endeksi ise yüzde 7.5 yükseliş gösterdi. Ayrıca Mart ayında yükselen tek sektörler olma ünvanına eriştiler. Savunma endeksi ise yüzde 2.9 düştü. Baştan söylemek lazım Savunma endeksi sadece Aselsan’ı içerdiği için çok sağlıklı istatistikler vermeyebilir. Diğer yandan düşen sektörlerde ise Ulaştırma Sektörü görülüyor. Yine 27 Mart 2008 itibari ile Ulaştırma yüzde 15.1 düşüşle Mart ayında en fazla düşen sektörlerden birisi olmuş. Mart ayına yönelik istatistiklerde ciddi başarı sağlandığı görülüyor. Başka deyişle Şubat sonunda bu istatistiklere gore hareket eden bir yatırımcı herkes kaybederken, kazanma başarısını yakalamış durumda.

Sonuç olarak Mart ayına yönelik şunları söyleyebiliriz; 1. Mart ayı 12 ay içerisinde en zayıf halka ve ciddi düşüşler görülebilir. 2. Şubat sonu gibi hisse senedinde çıkmakta fayda olabilir. 3. Eğer illada hissede kalıcam diyorsanız seçiminizi Metal Ana Sanayi Endeksi yada Spor endeksine dahil hisselerden seçmeniz faydalı olabilir. Tabi bu arada şunuda söylemek gerekiyor, sırf bir hisseyi önerilen endekse dahil diye almakta sakıncalı olabilir. Herşeye rağmen, bir hisseyi almadan once kar rakamına ve son çıkan haberlerine bakmanızı öneririm. Önerilen endekse dahil diye hakkında iflas istenen şirketi almak istemezsiniz herhalde. Hisse senedini almadan once bilgi sahibi olun, aldıktan sonar değil. Böyle çok yatırımcı ile karşılaştım ve hala karşılaşmaya devam ediyorum.

Nisan ayına gelince, çok sert istatistikler görmekteyiz. Son 22 yılda IMKB endeksinde 13 kez yükseliş görülürken, 9 kez düşüş yaşanmış. Aslında yükseliş ve düşüş istatistikleri birbirine çok yakın diyebiliriz. Ancak yinede olumlu bir ay demek yanlış olmaz. Ama çok olumlu bir ay demek yanlış olabilir. Nisan ayının bir başka ilgi çekici özelliği, sert hareketlerin görülmesi. Mesela 2003 Nisan’da yüzde 21.5 yükseliş görülüyor. 2004 Nisan’da ise yüzde 10.7, 2005 Nisan’da yüzde 7.7 düşüşler görülüyor. Mesela 2001 Nisan’da yüzde 54.2 yükseliş yaşanmış. Elbette hepsinin arkasında çok ciddi ekonomik ve siyasi sebepler var. Sadece son iki yıl oldukça yumuşak bir Nisan geçirmişiz. 2006 Nisan’da IMKB yüzde 2.3 ve 2007 Nisan’da yüzde 3 yükseliş yaşanmış.

Hareketli sektörlerde ise Ticaret Endeksi, Gıda İçecek Endeksi, Kimya-Petrol-Plastik sektörleri ön plana çıkıyor. Ayrıca son bir iki yıldır Spor endeksi Nisan ayında da kendini göstermeye başladı. Ee malum artık Nisan ayında bile Avrupa Kupalarında kalmayı başarabilen takımlarımız var.

Sonuç olarak Nisan ayı için ise şunları söyleyebiliriz; 1. Nisan ayı olumlu bir ay ama çok olumlu bir ay değil. 2. Mart ayındaki düşüş Nisan ayı için önemli fırsatlar verebilir. 3. Ön planda bulunan hisseler Ticaret, Gıda-İçecek ve Kimya-Petrol-Plasik endeksine dahil olanlar olabilir.

Bir noktayı hatırlatmakta fayda var. İstatistik geleceği okumaz. Sadece geçmişteki eğilimlere bakarak gelecektede aynı eğilimin olabileceği tezi üzerine kurulu bir mantık verir. Bu nedenle yukarıda yazılan herşey birebir çıkacak şeklinde bir inanış tamamen yanlış olabilir. Bu noktayı unutmamakta fayda. Her zaman olduğu gibi Gündemler piyasalar üzerinde belirleyici rol oynarlar. Gündemi, yurtiçi ve yurtdışı gelişmeleri takip etmeden kararlar almak yanıltıcı olacaktır.

Express


En Çok Aranan Haberler