FİNANS

Obama'nın Toksit Varlık Planı bu hafta açıklanıyor

Obama’nın Toksit Varlık Planı bu hafta açıklanıyor

Global piyasalar geçen hafta yılbaşından bu yana nadiren görülen olumlu haftalardan birini yaşadı. Piyasalar 10 haftadan bu yana sadece 2 hafta olumlu seyir gösterdi ve geçen hafta işte bu yaşanan 2. olumlu hafta oldu. ABD piyasalarında geçen hafta Citi Grup’un ilk iki ay kar ettiğini açıklaması ve devletten daha fazla nakit almaya ihtiyacı olmadığını açıklaması piyasalarda olumlu havanın oluşmasında belirgin rol oynadı.

Diğer yandan ekonomik verilerdeki olumsuz seyir devam ederken, İngiltere’den gelen banka kamulaştırması haftaya kötü bir başlangıç yapılmasına neden oldu. Kötü ekonomik verilerin piyasalar üzerinde ki hassasiyetinin eskisi kadar güçlü olmadığını söyleyebiliriz. Ağırlıklı olarak bankacılık sektöründen gelen haberler piyasalar üzerinde çok daha fazla etkin olmaya devam ediyor.

Bu bağlamda önümüzdeki hafta Obama Hükümeti’nin bankalardaki toksit varlıkların kamu-özel karışımı bir fon tarafından satın alınmasına yönelik planın açıklanması bekleniyor. Haberlere gore açıklamanın mümkün olan en kısa zamanda gelmesi bekleniyor ve 500 milyar dolar büyüklüğünde bir plan olması tahmin ediliyor. Duruma gore miktarın 1 trilyon dolara kadar çıkması bekleniyor. Obama hükümeti bu plan ile birlikte toksit varlıkların değerlenmesini ve rekabetin sürdürülmesini sağlayacak şekilde fiyatlamaların yapılmasını mümkün kılmaya çalışacak. Bilindiği gibi sözkonusu varlıkların fiyatlanmasında büyük problemler yaşanıyor ve bankaların zararlarında bu fiyatlamaların büyük payı var.

Görünen o ki, geçen hafta Citi grup ile moral bulan piyasalar, yeni paket beklentisi ile canlı bir hafta geçirecek.

Diğer yandan OPEC Pazar günü gerçekleştirdiği toplantıda üretim kısıntısı yapmama kararı aldı ve bir sonraki toplantısını Mayıs ayının sonlarında gerçekleştireceğini açıkladı. OPEC fiyatlardaki düşüşte arz yönünden bir problem olmadığını belirtti. Bilindiği gibi OPEC üyesi pek çok ülke petrol satışından kar edebilmek için fiyatların 50-60$’ın üzerinde olmasına ihtiyaç duyuyor. Petrol fiyatlarında son haftalarda olumlu bir seyir gözlüyoruz. OPEC kararının bu seyir üzerinde olumsuz olması ve fiyatların tekrar düşüşe geçmesi piyasalar üzerinde baskı yaratabilir.

İç piyasalarda ise, Perşembe günü gelen IMF’den gelen haberler piyasalarda olumlu havanın oluşmasını sağladı. IMF yeni reformlar içeren yeni bir teklifi Türkiye’ye sunduğunu ve davet beklediklerini belirtti. Ekonomi Bakanı Şimşek’den gelen açıklamalar belirsizliğini ve yetersizliğini korumaya devam etsede, oluşan hava dolar kurunun 1.70 seviyesinin altına düşmesine ve gösterge bileşiklerin yüzde 14.50 seviyelerin altına sarkarak uzun zamandır görmediği seviyelere düşmesinde büyük etki gösterdi. Bütün bunlara rağmen, IMKB endeksi istenen yükselişi sağlayamıyor. Bunda Ereğli Demir Çelik’in beklentilerden çok daha kötü açıkladığı finansallar sonuçlar ve sonucunda hissede yaşanan satışlar etkili olurken, Doğan Grubu hisslerindeki satış baskılarıda etkili oluyor. Bunlara büyük döviz açığı nedeniyle zarar yazması beklenen Tüpraş’da yaşanan satışların eklenmesiyle, endeks üzerinde matematik olarak ciddi bir baskı oluşuyor. Bu hisselerdeki satış baskısının durulması ve bankaların olumlu seyrini sürdürmesi durumunda endeksteki yükseliş ivme kazanabilir.

Haftaya olumlu bir havada girdiğimizi düşünüyoruz. Dış piyasalardaki olumlu havanın sürmesi ve içeride IMF beklentisinin devamı durumunda endeks 23600 seviyesindeki 22 günlük ortalamasının üzerine çıkarak 24500 seviyesindeki 50 günlük ortalamasını deneyebilir. Ancak kalıcı ve güçlü bir piyasanın oluşumu için henüz yeterli ortamın oluşmadığını söylememiz gerek. Bu nedenle bu seviyelerde satışların etkili olmasını bekleyebiliriz. 22500 seviyesi ise endeks için destek olmaya devam edecektir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler