Okul heyacanı ile birlikte okul alışverişleri de hızlandı.Yetkililer, okul alışverişine çıkacakları uyarıyor ve bilinçli tüketim için alışverişe mutlaka fiyat araştırması yapılarak çıkılmasını öneriyorlar.
Türkiye'deki öğrencilerin kırtasiyedeki pazarının yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında hesap edildiği, velilerin, bu harcamanın yaklaşık yüzde 60-70'inieylül ayı içinde yaptığı bildirildi.
Bursa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Okan Dursun, düzenlediği basın toplantısında, Tüketici Hakları Komisyonunun, tüketici bilincinin gelişmesi, yaygınlaşması ve yerleşmesi için hak arama yol ve yöntemlerinin öğrenilmesi amacıyla faaliyetlerine aralıksız devam ettiğini belirtti.
Bu çerçevede son olarak 2009 Haziran ayı içinde, okulların tatile girmesi ve yaz aylarının başlamasıyla birlikte tüketicilerin tatil programlarının yoğun şekilde gündemi oluşturduğunu vurgulayan Dursun, tatile giderken tüketicilerin haklarını bir kez daha hatırlatmak amacıyla paket tur sözleşmeleri, devre tatil sözleşmeleri, erken rezervasyon ve birçok konuda güncel bilgiler verildiğini anlattı.
Eylül ayında ise tüketicilerin yoğun olarak ilgi göstereceği iki konu bulunduğunu ifade eden Dursun, şöyle konuştu:''Bunlardan birisi okulların açılmasıyla yaklaşık 15 milyonun üzerinde öğrencinin uzun bir tatilden sonra ders başı yapması. Bu durum, veliler için de önemli miktarda alışveriş harcaması anlamına geliyor.
Türkiye'deki öğrencilerin kırtasiyedeki pazarı yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında hesap edilmektedir. Veliler, bu harcamanın yaklaşık yüzde 60-70'ini Eylül ayı içinde yapmaktadır. Bu da neredeyse 1 milyar dolar harcamanın eylül ayında yapıldığını göstermektedir.''
Uzmanlarca yapılan piyasa araştırmasına göre, bir öğrencinin okul öncesi ihtiyaçlarının matara, kalem kutusu, defter, silgi, kalemtraş, silgi, cetvel, etiket, kaplama kağıdı, sulu boya, kuru boya, kurşun kalem, gömlek, pantolon, etek, süveter, yakalık gibi zorunlu materyallerden oluştuğunu belirten Dursun, bu sayının ihtiyaca, okulun isteğine ve öğrencinin sınıfına göre artabileceğini bildirdi.
TÜKETİCİLERE ÖNERİLER
Velilerin 1,5 milyar dolarlık kırtasiye pazarında, ödediklerinin karşılığını tam anlamıyla alabilmeleri için dikkatli olmalarını isteyen Dursun, şu önerilerde bulundu:''Alışveriş listenizi evde çocuğunuzla birlikte yapın. Liste yapmadan önce bir önceki yıl alınmış ancak kullanılmamış veya az kullanılmış kıyafet, araç-gereç ve defterleri mutlaka ayırın ve bunları alınacaklar listesinden çıkartın. Listenin başına en çok ihtiyaç duyulanları yazın. Alışveriş sırasında liste dışına kesinlikle çıkmayın.
Çocuğunuza bilinçli tüketiciyi anlatın. Ürünleri renklerine ve aksesuar bolluğuna bakarak değil, işlevine bakarak satın alın. Satın alınan ürünün imalat yeri ve garantisine dikkat edin. Birim fiyatını ucuza getireceğim derken ihtiyacınızdan fazlasını satın alarak cebinizden fazla para çıkmasına sebep olmayın. Alışverişlerinizden fiş–fatura veya belge mutlaka alın, yoksa hak arama sırasında yasal zorluklarla karşılaşırsınız.''
Dursun, pahalı ürünlerin mutlaka ''İyi'' anlamına gelmeyeceğini belirterek, ''Ucuzu da 'kötü' demek değildir. Mutlaka fiyat araştırması yapılarak alışverişe çıkılmasını öneriyoruz'' dedi.