FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Okuma yazma bilmeyenler kredi kartı alabilir mi? Okuma yazma bilmeyenler nasıl kredi kartı alır?

Bankaların genel protokolleri incelendiğinde okuma yazma bilmeyen kişinin başvuru sözleşmelerini imzalamadan bu kurumlarda hesap açtırarak kredi kartı alamadığı anlaşılır. Bu nedenle okuma yazma bilmeyen kişilerin bankacılık hizmetlerinden yararlanıp kredi kartı başvurusu yapmaları için hangi yasal seçenekleri değerlendirebildiği açıklanmalıdır. Böylelikle kişinin temin ettiği noter onaylı belgelerle ya da vekalet verdiği yakınlarıyla işlem yürütüp yürütemediği anlaşılır hâle getirilecektir.

Okuma yazma bilmeyenler kredi kartı alabilir mi? Okuma yazma bilmeyenler nasıl kredi kartı alır?

Bir banka müşterisinin ilgili kurumda hesap açtırarak kredi kartı alması için okuma yazma bilmesi ve sözleşmeleri imzalaması zorunludur. Bankaların kurallarını temsil eden protokoller değişkenlik gösterse de okuma yazma bilmeden direkt olarak bankacılık ürünlerinden yararlanılması mümkün değildir. Bu nedenle kişilerin noterliklere başvurarak 2 ayrı yöntemden birini tercih ederek bankalardan kredi kartı almak amacıyla kullanabilecekleri belgeleri talep etmeleri gerekir.

Okuma yazma bilmeyenler kredi kartı alabilir mi?

Okuma yazma bilmeyen bir kişi akıl ve ruh sağlığının yerinde olması koşuluyla çeşitli bankacılık hizmetlerinden yararlanabilir. Ancak bu kişilerin direkt olarak kredi, kredi kartı ve banka hesabı gibi hizmetlerin başvuru süreçlerini tamamlamaları uygun değildir. Dolayısıyla kredi kartı almak amacıyla ilk olarak banka hesabı açması gereken bireylerin okuma yazma bilmemeleri durumunda hangi adımları tamamlamalarının zorunlu kılındığı açıklanmalıdır.

Okuma yazma bilmediği için banka sözleşmelerini okuyup onaylamak amacıyla imza atamayan kişiler noterliklere başvurmalıdır. Notere giden kişiler imza yerine mühür veya parmak izi kullanmak suretiyle bankacılık hizmetlerine başvurmak için onay alabilir.

Bu süreçte noterliklerde çalışan görevliler tarafından kişinin akıl ve ruh sağlığının yerinde olup olmadığı gibi hususlar incelenir. Yine noterliklerden vekaletname adı verilen belge çıkarılarak okuma yazması olmayan bir bireyin vekalet verdiği yakını tarafından bu kişi adına hesap açma ve kredi kartı alma gibi bankacılık işlemleri yürütülebilir.

Okuma yazma bilmeyenler nasıl kredi kartı alır?

Bankaların çeşitli hizmetlerini sunarken dikkate aldığı protokoller, bankacılık ürünlerinin müşterilere yasal bir çerçevede aktarılmasını mümkün kılar. Hem bankaları hem de müşteri adaylarını güvence altına alan bu kurallar arasında okuma yazma bilmeyen kişilerin kredi kartı başvurularına yönelik maddeler de mevcuttur.

Bilindiği üzere bir bankadan kredi kartı almak için öncelikle hesap açma başvurusu tamamlanmalıdır. Bu süreçte ise bankalar tarafından müşterilere hazırlanan sözleşmenin okunup imzalanması önemlidir. Dolayısıyla bankaların okuma yazma bilmediği için sözleşmeleri onaylayamayan bireylere doğrudan kredi kartı vermediği bilinir. Ancak aşağıda sıralanan adımların uygulanması sonucunda bazı bankalardan hesap açtırılarak kredi kartı alınması mümkün olabilir:

  • Notere başvurarak bankacılık işlemlerini tamamlamak üzere gerekli adımları takip edecek olan okuma yazması olmayan bir kişi 2 ayrı seçeneği dikkate alabilir.
  • Yukarıda belirtilen seçeneklerden ilki okuma yazma bilmeyen bir kişinin yakınına vekalet vererek kendisi adına bankacılık işlemlerini gerçekleştirmesini onaylamasıdır.
  • Bu yöntemde kişinin vekalet verdiği şahıs vekaletnameyle birlikte bankalara başvurarak okuma yazma bilmeyen kişiyle birlikte onun adına hesap açtırıp kredi kartı talep edebilir.
  • Okuma yazma bilmeyenlerin bankacılık işlemleri noterden alınan onayla tamamlanacak ise bu doğrultuda ikinci bir yöntemden yararlanılabilir.
  • Yukarıda söz edilen ikinci yöntemde kişinin yine notere giderek okuma yazma bilmediği için imza atamadığını ve bankacılık hizmetlerinden faydalanamadığını belirtmesi beklenir.
  • Bu durumda kişi için noter onaylı belge çıkarılarak bankalardan hesap açtırıp kredi kartı alması için gerekli olan mühür veya parmak izi gibi onay seçenekleri hazırlanır.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler