FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ön ödemeli kart ile alışveriş yapılır mı? Ön ödemeli kart kredi kartı yerine geçer mi?

Son zamanların en gözde kart türlerinden biri de ön ödemeli kartlardır. Banka kartı ve kredi kartı ile zaman zaman karıştırılsa da çok farklı özelliklere ve kullanım alanlarına sahip olan ön ödemeli kart sahibi olabilmek için kartın talep edildiği bankanın müşterisi olma zorunluluğu yoktur. Banka ya da kredi kartından ayrı olarak birçok avantajı da bulunur.

Ön ödemeli kart ile alışveriş yapılır mı? Ön ödemeli kart kredi kartı yerine geçer mi?

İçindekiler

  • Ön ödemeli kart ile alışveriş yapılır mı?
  • Ön ödemeli kart kredi kartı mıdır?
  • Ön ödemeli kart kredi kartı yerine geçer mi?
  • Ön ödemeli karta taksit yapılır mı?

Direkt olarak bankalara bağlı olan ya da olmayan tüm ön ödemeli kartlar, kredi kartlarının ve banka kartlarının kullanıldığı tüm alışveriş yerlerinde ya da ödeme merkezlerinde kullanılmasına rağmen kredi kartı ve banka kartlarından farklı özelliklere sahiptir. Çok kısa süre içinde çok geniş bir kullanım alanına sahip olan ön ödemeli kartların sunduğu imkanlar ve sahip olduğu avantajlar bu kart türünü gözde hâle getirmiştir.

Ön ödemeli kart ile alışveriş yapılır mı?

Ön ödemeli kartlar ile giyim, gıda, market alışverişi gibi çeşitli satın almalar gerçekleştirilebilir. Ayrıca fatura ödemelerinde, ulaşım kartı yüklemelerinde de ön ödemeli kart kullanabilmek mümkün olur. Kredi kartı ve banka kartından farklı özeliklere sahip olsa da bu kartların geçtiği her iş yerinde ön ödemeli kart ile harcama yapabilmek de mümkündür.

2 farklı tipte ön ödemeli kart vardır. 1. tipte karta önceden belli bir bakiye yüklenir ve bakiye tükendiği zaman harcama yapılamaz. Kullan at olarak da adlandırılan bu kart bakiye bittikten sonra tekrar doldurulamaz. Diğer kart modelinde ise bakiye değil tarih baz alınır. Kart için belirlenen kullanım süresi içinde yeniden bakiye yüklemesi yapabilmek mümkün olur.

Ön ödemeli kart kredi kartı mıdır?

Bir bankanın müşterisi olunmasa da o bankadan ön ödemeli kart temin edilebilir. Ancak bu kartı kredi kartından ayıran özelliklerden biri de ön ödemeli kart ile kredi kartında olduğu gibi taksitli alışveriş yapılamamasıdır. Ön ödemeli kartlar ile yalnızca tek çekim ödeme yapılabilir.

Kredi kartı ile yapılabilen birçok harcama ön ödemeli kart ile de yapılabilir. Tercihe göre hem fiziki olarak hem de dijital olarak kullanılabilir. Nakit taşıma sorununu ortadan kaldıran ön ödemeli kartlar yalnızca içine yüklenen bakiye kadar kullanılabilir.

Ön ödemeli kart kredi kartı yerine geçer mi?

Çok sık karıştırılsa da ön ödemeli kartlar banka kartı ya da kredi kartı değildir. Farklı özelliklere sahip olan bu kartların ortak olarak kullanıldığı çeşitli alanlar vardır. Örnek olarak kredi kartları ya da banka kartlarından farklı olarak ön ödemeli kartlar alınan bankanın müşterisi olmayan kişiler tarafından da alınabilir.

Ayrıca kredi kartı ve banka kartı ile alışveriş yapılan her yerde ön ödemeli kart da kullanılabilir. Ön ödemeli kartlardan diğer 2 kart türünde olduğu gibi nakit para çekmek de mümkündür.

Ön ödemeli karta taksit yapılır mı?

Ön ödemeli kartları kredi kartlarından ayıran en belirgin özellik alışverişlerde tek çekim yapma zorunluluğudur. Kredi kartında olduğu gibi taksitlere bölünerek ödeme yapılamaz.

POS cihazı olan tüm iş yerlerinden ya da online alışveriş sitelerinden ve uygulamalarından ön ödemeli kartlar ile alışveriş yapabilmek mümkündür. Ancak taksit seçeneği yoktur.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler