FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ön ödemeli kart nedir, nasıl alınır? Ön ödemeli kart nerede kullanılır?

Müşterisi olunan bankanın müşterilerine sağladığı çeşitli avantajlar, kampanyalar ve fırsatlar vardır. Bazı durumlarda bankalar müşterisi olmayan kişilere de özel banka hizmetleri sunar ve sadece banka müşterisi olmayan kişilerin yararlandığı bu hizmetler bankalara müşteri de kazandırır. Bu hizmetlerden biri de ön ödemeli kart adı verilen bir uygulamadır.

Ön ödemeli kart nedir, nasıl alınır? Ön ödemeli kart nerede kullanılır?

İçindekiler

  • Ön ödemeli kart nedir?
  • Ön ödemeli kart ne demektir?
  • Ön ödemeli kart nasıl alınır?
  • Ön ödemeli kart nasıl kullanılır?
  • Ön ödemeli kart nasıl çalışır?
  • Ön ödemeli kart nerede kullanılır?
  • Ön ödemeli kart avantajları nelerdir?

Bankalar tarafından sunulan çeşitli hizmetler hem banka müşterilerini hem de henüz banka müşterisi olmayan kişileri kapsayabilir. Yakın zamanda yeni bir banka hizmet türü olarak ortaya çıkan ve geniş bir kullanım alanı olan ön ödemeli kart hizmeti de çeşitli koşullara bağlı olarak farklı imkanlar sağlayan bir hizmettir.

Ön ödemeli kart nedir?

Bankamatik kartı ya da kredi kartından farklı olarak ortaya çıkan ön ödemeli kart bankada herhangi bir hesap olmasına gerek duymadan edinilebilen bir kart türüdür. Kullanıcılar bu kartlara yükledikleri rakam kadar harcama yapabilirler.

Giyimden market alışverişine kadar birçok farklı alışverişte kullanılabilen ön ödemeli kart farklı başka alanlarda da kullanılabilmektedir. Ön ödemeli kart edinebilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gereklidir.

Ön ödemeli kart ne demektir?

Ön ödemeli kartlar belirlenen şartlara uygun olan herkes tarafından edinilebilmektedir. Farklı bankaların ön ödemeli kart uygulamalarında küçük değişiklikler görülse de genel olarak kullanım mantığı belli olan ön ödemeli kartların kullanım alanları da çeşitlilik gösterir.

Bu kart türüne sahip olabilmek için kartın bağlı olduğu bankanın vadesiz hesabı bulunan müşterisi olma zorunluluğu yoktur. Müşterisi olunmayan bankalardan da temin edilebilen ön ödemeli kartlar farklı durumlarda yapılacak olan alışverişlerde ya da çeşitli ödemelerde kullanılabilmektedir.

Ön ödemeli kart nasıl alınır?

Ön ödemeli kart kullanmak isteyen kişilerin müşterisi olmadığı bankalardan da bu kartı temin edebilmesi mümkündür. Kart sahibi olabilmek için ön ödemeli kart veren bankanın herhangi bir şubesinden başvuru yapmak yeterli olacaktır.

Banka şubelerinden bizzat başvuru yapma zorunluluğu yoktur. Ön ödemeli kart almak istenen bankaya ait mobil uygulama üzerinden giriş yapılarak ön ödemeli kart başvurusu yapabilmek de mümkün olur.

Ön ödemeli kart nasıl kullanılır?

Banka şubelerinden ya da bankaların mobil uygulamaları üzerinden başvuru yapılarak temin edilebilen ön ödemeli kartlar kişilerin istekleri doğrultusunda fiziki olarak ya da dijital olarak kullanılabilmektedir.
Kullanım koşullarına göre ön ödemeli kartlar bir banka kartı ya da kredi kartı gibi kullanılabilir. Alışveriş sırasında POS cihazlarında işlem de yapılabilen ön ödemeli kartlar ile kartın içeriğinde yer alan tutar doğrultusunda ödeme yapılabilmektedir.

Ön ödemeli kart nasıl çalışır?

Herhangi bir fatura ödemesi, ulaşım kartı dolumu ya da çeşitli alanlarda yapılan alışverişlerde ön ödemeli kart kullanılacak ise içine önceden yüklenen bakiye kadar harcama yapılabilir. Cashback kartı adı ile de bilinen ön ödemeli kartlar oldukça çok yönlü ve esnek bir finansal araç olarak kabul edilmiştir.

Ön ödemeli kartın kullanılması için önceden bir bakiye yüklemesi yapılması gerekliliği bulunur. Bakiye yüklendikten sonra giyimden gıdaya birçok farklı alanda alışveriş yapılabilir. Bu kartın kullanım alanı da oldukça geniştir.

Ön ödemeli kart nerede kullanılır?

Alışveriş ya da ödeme yapılacak olan kurumun ya da firmanın banka kartı ve kredi kartı kabul ediyor olması ön ödemeli kartın da bu iş yerlerinde kullanılabileceği anlamına gelir. Kredi kartı ve banka kartı kabul eden her yerde ön ödemeli kartlar da geçerli kabul edilir.

Ayrıca ön ödemeli kart yurt içinde ve de yurt dışında kullanılabilmektedir. Hem sanal hem de fiziki pos kullanan tüm iş yerlerinde de ön ödemeli kart kullanılması mümkün olur. Farklı bankalarda farklı isimlerle anılan ön ödemeli kartlar limitli ve limitsiz olmak üzere 2 farklı modele sahiptir.

Limitli kartlar önceden yüklenen bakiye bittiğinde tekrar para yüklemesi yapılana dek kullanılamaz. Ancak diğer ön ödemeli kart türünde yüklenen tutar bitse bile belirlenen son kullanma tarihine kadar işlem tekrarlanabilir.

Ön ödemeli kart avantajları nelerdir?

Ön ödemeli kart avantajları oldukça fazladır. Birçok bankadan şahsen ya da mobil uygulama aracılığı ile temin edilebilen ön ödemeli kart avantajları şunlardır:

  • Banka kartlarında ve kredi kartlarında yer alan güvenlik önlemleri ön ödemeli kartlar için de geçerlidir.
  • Nakit para taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
  • Kontrollü harcama imkanı sağlar.
  • Önceden oluşturulan limit dahlinde sınırlı tüketim yapılmasına neden olur.
  • İnternet alışverişlerinde yüksek güvenlik sağlar.
  • Tasarruf sağlar.
  • E-ticaret sitelerinde geçerlidir.
  • Hesap aşımı riski yoktur.
    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler