FİNANS

Önümüzdeki hafta piyasalarda neler bekleniyor?

Yurtdışı borsalardaki tedirginliğin etkisiyle geçen haftaya satışla başlayan İMKB, FED toplantısından sonra düzelen yurtdışı görünüm ve IMF ile anlaşma yapılacağına dair beklentilerin artmasıyla 36 bin 200 seviyesindeki direnç bölgesini kırdı.

Borsada işlem gören hisse senetleri geçtiğimiz hafta ortalama yüzde 2,61 değer kazandı. Endeks, haftalık bazda 935 puan artarak 2009 yılının zirvesi olan 36.755 puana çıktı.

İMKB'nin yurtdışı piyasalardan ayrışmaya devam ediyor. Yurtiçinde IMF ile ilgili gelişmeler izlenmeye devam edilirken, konuya ilişkin beklentiler seyir üzerinde etkili oluyor.

*****

Uzmanlar, kısa vadede 36 bin 600 seviyesinin destek olacağını, çok negatif birhaber gelmedikçe, pozitif trendin süreceğini düşünüyor. Bununla birlikte, IMF ile ilgili somut bir haber gelmezse, Temmuz ayında yüklü Hazine itfaları ve bozulan makro ekonomik görünümle bir miktar kar realizasyonu görülebilir. Burada yine 36 bin 200 seviyesine dikkat edilmeli.

Bu bölgenin altına çekilmesi durumunda 35 bin civarına doğru geri çekilme görebiliriz. IMF ile ilgili olumlu bir haber gelmesi durumunda ise, beklentinin gerçekleşmesi nedeniyle biraz daha orta vadede kar realizasyonu gelebilir.Temmuz ayında yurtdışında ABD şirketlerinin ikinci çeyrek karları, yurtdışı görünüm açısından önem taşıyor.

*****

**DOLAR 1.50'NİN ALTINI TEST EDEBİLİR

**

Cuma günü piyasaların kapanışı itibari ile doların satış fiyatı haftalık bazda ortalama yüzde 0,52 oranında gerilerken, avronun satış fiyatı yüzde 0,32 arttı. Doların kapanıştaki satış fiyatı 1,5420 lira, avronun satış fiyatı 2,1690 lira oldu.

Yurtiçi döviz piyasasında sakin bir seyir izleniyor. Uzmanlar, yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin, özellikle de emtia fiyatlarının yakından izlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Dolar/TL kurunun 1.50 seviyesini test edip aşağı doğru kırması halinde, aşağıda 1.4860 seviyesinin bulunduğu belirtiliyor.

*****

Dolar/TL kuru 1.50 seviyesini test edip aşağı doğru kırarsa teknik seviye olarak aşağıda 1.4860 seviyesi var. Yukarıda ise 1.57 ve 1.61 seviyeleri bulunuyor. Ancak 1.53 bölgesini kırarken zorlanabiliriz.

Avro/dolar paritesi önemli bir yerde bulunuyor. 1.4200-1.4300 seviyesini geçecek kadar momentum kazanırsa, 1.4760 ve 1.5000 seviyeleri konuşuluyor. Uzmanlar, böyle bir durumda 1.45-1.46 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyor. Yukarıda asıl seviye 1.47 gibi görünüyor.

Düzeltme yaşanması halinde, 1.3760 kuvvetli destek. Bu seviyeyi kırıp aşağı giderse 1.3360 kuvvetli görünüyor ve daha aşağısında 1.2850 var. Ancak 1.3360 çok kuvvetli olduğu için geçilebileceği düşünülmüyor.

*****

**FAİZLER BASKI ALTINDA

**

Tahvil ve Bono Piyasası'nda aşağı yönlü bir seyir izleniyor. Tahvil ve Bono Piyasası'nda, ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin haftalık net getirileri ise yüzde 0,16 ile yüzde 0,22 arasında gerçekleşti.

Yurtdışında devam eden olumlu hava ve önümüzdeki hafta başında oluşacak bilanço hareketi nedeniyle kur ve faizde aşağı yönlü hareket sürüyor. Bankacılar, bono piyasasında gösterge kağıdın önümüzdeki hafta yüzde 11.50 bileşik seviyesine kadar düşüş kaydedebileceği, ancak bu seviyenin altına inilmesinin beklenmediğini belirtiyor.

*****

Yüzde 11.50-12.00 bileşik aralığında dengelenme yaşanabileceği ifade ediliyor. Yurtdışı koşullarda önemli bir değişiklik yaşanmaması halinde, Salı günü oluşacak bilanço hareketinde 11.50 seviyesine kadar teknik düşüş yaşanmasının mümkün göründüğünü vurgulayan analistler bilanço ile beraber yüzde 11.50'ye inilebileceğinin altını çiziyor. Ancak bu hareketin kalıcı olması beklenmiyor. Bilanço sonasında tekrar yüzde 12.00 bölgesine doğru bir hareket ile, yüzde 11.50-12.00 bandında bir dengelenme mümkün görünüyor.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler