TURCAS Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Petkim için Aliağa bölgesine 7-8 yıl içinde 10 milyar dolarlık kapasite yatırımı yapılmasını öngördüklerini söyledi. Aksoy “İlk aşamada Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kimyasal ürünlerin Petkim içinde üretimi için 2 milyar dolarlık yatırım yapacağız ve Petkim’in kapasitesini iki katına çıkarcağız. Ayrıca elektirik tedarikmii için EON ile çok büyük iki elektirs santrali kuracağız “ dedi.
Türkiye’nin petro-kimya devi Petkim’in 5 Temmuzda gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde 2.04 milyar dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ve ihale birincisi Transcentralasia konsorsiyumun elenmesi ile ihaleyi kazanan Socar Türcas Injas Ortak Girişim Grubu, düzenldiği basın toplantısıyla Petkime ilişkin yatımı planların açıkladı.
Toplantıya Socar Başkanı Rövnag Abdullayev, Injas CEO'su Ameen Killidar ve Turcas Yönetim kurulu Başkanı Erdal Aksoy ile Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy katıldı.
"MEVCUT PİYASA DEĞERİNE DEĞİL GELECEĞİNE TEKLİF VERDİK"
Erdal Aksoy toplantıda yaptığı konuşmada Turcas olarak son 15 yıldır bölgesel enerji hareketlerini takip ettiklerini bu amaçla Azerbaycan’ın devlet şirketi Socar ile ortaklğıa gittiklerini ve Ceyhan’da rafine kurma çalışmalarına başladılkarnı söyledi. Petkim ihalesi gündeme geldiğinde Suudi Arabistan merkezli Injas ile birlikte hareket ederek ihaleye katıldıklarını hatırlatan Aksoy, “Petkim’e değerini üç misli teklif verdik diye eleştirildik. Biz bu parayı Petkim’in bugünkü haline vermedik. Petkim enerji, rafineri, ulaşım ve insan kaynakları altı yapısıyla hem bölgesinde hem de Avrupa ülkelerinin enerji ihtiyaçları için çok önemli bir merkez olacak” dedi.
Bölgesinde eneji alanındıa önemli bir güç olan Azersaycan Türkiye ve Suudie Arabistan’ın gerçekleştiğini bu ortaktıkla kolay kolay rekabit edilemiyeceiğini vurgulayan Aksoy, “Devrim denilebilecek yatırımlar bunlar. Bizim açımızrdan bir Türk şirketinin sadece ticari değil politik ve stratejik olarak da nasıl yatırmlar yapabileceğmizin bir göstergesi” dedi.
"CEYHAN’DA 15 MİLYON TONLUK RAFİNERİ KURACAĞIZ"
Socar Başkanı Rövnag Abdullayev’de Petkim de hızlıca yatırım yöneleceklerini ve Petkimi bölgesel bir petro-kimya devi haline getirmeyi amaçladıkların kaydetti. Abdullayev “Hedefimiz Ceyhan’da 10-15 milyon ton kapasiteli bir rafineri kurmak. Bu Türkiye pazarında ada 10 milyon dolara yakın yatırım olması demek” diye konuştu.
Injas CEOsu Ameen Killidar ise ihale sonucunda memnun olduklarını ve Petkim ihalesenin Türkiye’de gerçekleştirecekleri yatırımlar için bir başlangıç noktası olduğunu ifade etti. Türkiye ekonomisinin dinamik büyüdüğünü ve büktün göstergelerin sürdürülebilir kalkınmaya işaret ettiğini dile getiren Killidar “Türkiye’de yatırıma teşvik eden bir ortam var. Bu da kararımızda etkili oldu. Porto kimya sektörü ümit vaat ediyor. 2015’de 13 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak” dedi.
"HEDEF PETKİMİ BÖLGESEL DEV HALİNE GETİRMEK"
Turcas Petrol yönetim Kurulu üyesi Batu Aksoy, da Petkim'e şu anda yüzde 54.4 özelleştirme idaresi, yüzde 7 emekli sandığı, yüzde 38.6 İMKB payı bulunduğunu hatırlatarak hisse değişimi sonrası konsorsiyumun payının yüzde 51 olacağını kaydetti. Petkim'in kurulduğu tarihte pazar payının yüzde 85 olduğunu hatırlatan Aksoy, şuanda yüzde 25e kadar inen Pazar payını ıartırmak için gerekli tüm yatırların yapılacağını belirtti. Aksoy “Petkim'de 2 milyar dolarn yatırmla Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu Temel petrokimya ürünleri üretim kapasitesini ikiye katlayacağız. Petkimin şuanda 1.5 milyar dolar olan petrokimya cirosu 2015’de 4 milyar dolara, 3.2 milyon tonluk kapasitesi ise 6.4 milyon tona ulaşacak” dedi.
"BÜROKRASİDE SIKINTI YAŞIYORUZ"
Aksoy, öngörülen Ceyhan’da rafineri ve petro-kimya tesisleri için ön izinin alındığını ancak lisans konusunda bürokrasi ile sorunlar yaşandığını ifade ederek şöyle konuştu: “Biz orada Türkiye’den kalkıp giden yegane ortaklığız. Socar’ın bölgedeki petrol üretimi 40 milyon tona ulaştı. Biz katma değer için uğraşırken bürokraside sıkıntı yaşıyoruz. Ceyhan bölgesinin entegre enerji merkezi olacağı söyleniyor. Ama hala tarım mı, sulu, susuz mu tartışmaları var. Buna artık bir karar verilmeli. Şu anda ÇED raporunu sonucunu bekliyoruz. Hem yatırım için alan tahsis ediyorsunuz hem de bizi bürokrasi ile karşı karşıya bırakıyorsunuz. Bizim petrolümüz orada izin çıkar çıkmaz çalışmaya başlarız. Petrolümüzü başka ülkede değil Türkiye’de işlemek istiyoruz.
"PETKİM’DE DÜZEN DEĞİŞMEYECEK"
Aksoy Petkim’de örgütlü sendika ile kendilerini aynın bütünü parçası olarak gördüklerini belirterek “Ele ele verip yok olabilecek bir şirketi dünya şirketi haline getirmek için çalışacağız. Başarıl şirketin personeli de mutludur. Kaybeden şirketin personelinin de bekleyeceği bir şey olmaz” şeklinde konuştu.
Petkim personelinin durumuna bugünkü yönetimin karar vereceğini vurgulayan Aksoy “Petkim’de düzen değişmeyecek. İnsan altyapısı mükemmel buna dokunmayacağız. Geçenlerde 370 beyaz yakalı çalışanın kamuya geçmemesi için yalvardık. Ama biz bunu yaparken sendika gitmelerini niye istemiyorsunuz dedi. Aramızdan bir görevli seçip kendilerine yolladık. Ve ağırlıklı şekilde başarılı olduk” diye konuştu.
"YASA ÜZERİNDE BİR GÜCÜMÜZ OLAMAZ"
Petkim ihalesin iptali için Danıştay’a açılan davanın sorulması üzerine de Aksoy, “Bu konuda yasa üzerinde bir gücümüz olamaz. Verilen karar geçerli ise yapacak bir şey yok. İhalenin tekrarlanması hükümete kalmış ama bunlara gerek kalacak bir durumu görmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Turcas’ın Karayolları ile yaşadığı soruna değinen Aksoy, Karayollarının Turcas’a ilişkin verdiği kararın düzeltilmesini beklediklerini aksi takdirde bu hafta sonu yargıya başvuracaklarını söyledi.
"PETKİM’İN PİYASA DEĞERİ YÜZÜNDEN BANKALAR İSTEDİĞİMZ KREDİYİ VERMİYOR" Aksoy, ödeme planına ilişkin bir soruya karşılık “Biz satış tutarının yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi ile ödemek istiyoruz. Ama Petkim’in piyasa değeri ödediğimiz bedelden düşük olduğu için bankalar yüzde 50-50 de ısrar ediyor” dedi. Kendilerinin yüzde 40-60’lık bir oranda razı olduklarını vurgulayan Aksoy, “Bu konudaki müzakerelerimiz sürüyor. Sürecin yurtdışı bankaların krizine rastlamış olması şansızlığımız oldu. Her halükarda bir çözüm bulup bu işi bitireceğiz” dedi.
Aksoy, ihalenin rekabet kurulu ve ÖYK’da geçtiğini paranın ödenmesi ve devir işlemini tamamlanması için 22 Şubat’a kadar süre tanındığını hatırlatarak Petkim ihalesinin tartışmalara rağmen Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye arasında stratejik bir çatışma yada politik sıkıntı yaratacağını sanmadıklarını dile getirdi.