FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petrol fiyat artışının perde arkası

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende petrol fiyatlarındaki yükselişin perde arkası irdelendi.

İşte 140 doları aşarak tüm zamanların zirvesine yerleşen petrol fiyat artışının nedenleri;

"OPEC toplantısı biteli daha bir haftayı bile geçmedi. Tüm OPEC yetkilileri ve ithalatçı ülkeler petrol fiyatlarının aşırı yüksek olduğunu belirttiler. Beklenti geçen Pazar günü Suudilerin günlük 200 bin varil arzı artırması yönündeydi.

Suudi Arabistan, "Günlük 200 bin de artırırım gerekirse dünyanın tüm ihtiyacını da karşılarım ama bu üretim artışı petrol fiyatlarında yükselişi engellemez" dedi.

OPEC toplantısı en azından petrol fiyatlarında yaşanan spekülasyonun kesilmesi için bir umuttu ama OPEC petrolün üzerine kibrit çaktı. OPEC Başkanı Chakib Khelil, Mart’ın son haftasında petrolün yıl sonuna kadar 80-100 dolar aralığında hareket etmesini beklediğini açıkladı.

OPEC Başkanı dün bir Fransız televizyonuna bu kez yaz aylarında petrolün 150-170 dolar aralığında dalgalanacağını ve 200 dolar olmasını beklemediğini açıkladı. OPEC Başkanı bile 3 ay içerisinde tahminlerinin bire bir yukarı yönlü revizyon gerçekleştiriyor. Bu manzara içerisinde OPEC’i bir cümle içinde kullanmış olursak şüphesiz bu cümle: "OPEC is spec" olacaktır.

FED heterodoks para politikasına geçmeden önce petrol fiyatları 88 dolar seviyesindeydi. Şimdi ise 140 dolar seviyesindedir. Son 5 ay içerisinde petrol fiyatları 52 dolar artmıştır. Yüzde 60 oranında bir artış yaşanmıştır.

Türkiye’ye bu artışın faturası 25 milyar dolar seviyesindedir. 1000 MW gücünde nükleer santralin yapım maliyeti 1.7-2.5 milyar dolardır. Türkiye’nin 6 aylık petrol faturası ile 10 tane 1000 MW gücünde nükleer santral yapılabiliyordu. 10*1000 MW=10.000 MW değerinde kurulu güç demektir. Türkiye’de 2007 yılı verilerine göre işletmede olan HES’lerin kurulu gücü sadece 12.631 MW’tır. DSİ ile yapılanların gücü 10.215 MW’tır.

ACI GERÇEK

Türkiye son 6 aylık petrol faturasına ödeyeceği para, Türkiye Cumhuriyeti’nde şimdiye kadar kurulan barajların toplamına eşit gelmektedir.

1973 yılında OPEC’in petrole müdahalesi ile petrol fiyatları 10 kat artmış ve dünya petrol şoku nedeniyle stagflasyona girmişti. Tüm dünya ülkelerinin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi sonucunda OPEC petrol fiyatlarını mecburen indirmek zorunda kalmıştı.

Sebebi ise yukarıda yaptığımız hesaba dayanmaktaydı. 140 dolar seviyesinden petrol ithal etmek ve 25 Milyar dolar fatura etmek yerine, alternatif enerjiye yatırım ile petrol ihtiyacını minimize etmek. Dünya eğer alternatif enerjiye yönelirse, OPEC dünyanın en fakir ülkeler topluluğu olacaktır.

OPEC 1973-1980 arasındaki müdahalesi ile 7 yıl zengin yaşamış, 1980-2008 arasında 28 yıl petrolü düşük fiyattan satmak zorunda kalmıştır. OPEC’in yapması gereken arzı artırmak ve alternatif enerjiye olacak yatırımı kesmektir. OPEC Başkanı’nın dünkü spekülasyonun Türkiye’ye faturası 2.5 Milyar dolar yani bir nükleer santral parası kadardır. ABD borsalarına faturası ise günlük yüzde 3 kayıp şeklindedir. ABD’den dün gelen olumlu veriler petrolün gölgesinde kaldı. Piyasalar kısa vadede maalesef verilerin değil, spekülasyonun gösterdiği yöne gitmeye devam edecektir."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler