FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petrol fiyatları 135 doları geçti

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Şekip Halil, tüketici ülkelerin OPEC'ten üretimini artırmasını istemesini ''mantıksız ve akıldışı'' buldu.

Cezayir Enerji ve Maden Bakanı da olan Halil, Suudi Arabistan'da 22 Haziran'da yapılacak toplantının, petrol fiyatlarının yükselişini gerisindeki sebepleri açığa çıkarmayı amaçladığını belirterek, spekülasyon, jeopolitik gerginliklerin ve sınırlı rafineri kapasitesinin fiyatların artışındaki ''en önemli sebepler'' olduğunu belirtti. OPEC'in Cidde'deki toplantıda bir karar almayacağını, toplantıya katılacak OPEC üyelerinin görüşlerini dile getireceğini söyleyen Halil, Suudi Arabistan'ın günlük üretimini 300 bin varil artırmasının piyasada hiçbir etkisi olmayacağını kaydetti.

Halil, ''OPEC'in üretimi, dünyada toplam üretimin yüzde 40'ını oluşturuyor, ancak büyük üreticiler ABD, Norveç ve Rusya OPEC üyesi değil'' diye konuştu. Bu arada uluslararası piyasalarda, Çin'in akaryakıt fiyatlarını artırmasından sonra dün 5 dolar gerileyen petrol fiyatı, bugün tekrar 4 dolardan fazla yükseldi. ABD ham petrolünün varil fiyatı 3,48 dolar artarak 135,40 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 3,27 dolar artışla 135,27 dolara yükseldi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler