FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasada sular durulmuyor, dolar vites yükseltti

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), satışların ardından gelen tepki alımları sınırlı kalırken, sıkışık seyir izleniyor.

İlk seansın açılışında 28120 puana kadar yükselen Ulusal 100 Endeksi, kar satışlarıyla önce 27000, daha sonra 26500 bölgesine yönelerek, seansı 922.65 puan düşüşle 26678.06 puandan tamamladı.

İkinci seansta 26588 puana kadar düşüş kaydeden Bileşik Endeks, bu bölgede tutunma çabasına girerek sıkıştı.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

ABD'nin ardından Asya borsalarının artıda kapanması ve Avrupa borsalarının olumlu bir görünüm sergilemesi İMKB'nin alıcılı açılışında etkili oldu. Ancak temkinli iyimserlikle açılan İMKB, vadeli ABD endeks kontratlarının negatif bölgeye geçmesi, ABD'de hedge fonlara ilişkin kaygıların yeniden gündeme gelebileceğine yönelik endişeler bulunması, dün açıklanan ABD sanayi üretimi verilerinin resesyona işaret etmesi, global piyasalarda kalıcı bir toparlanma hareketinin görülmek istenmesi ve gelişmekte olan ülke piyasaların risk unsuru gibi nedenlerle satış baskısı ile karşılaştı.

ABD'de ekonomik veriler ve üçüncü çeyrek kar rakamları takip edilirken, dünya piyasalarındaki, özellikle de gelişmekte olan ülke piyasaları yakından izleniyor.

Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü ve Mynet Finans yazarlarından Tuncay Turşucu, son iki gündür gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algılamasının yükselmesi sonucunda İMKB'de de satış baskısının hakim olduğunu belirtti.

Tuncay Turşucu, dolar kurunun son iki gündür yükseliş içerisinde olmasını da İzlanda ve Macaristan kaynaklı gelişmekte olan ülkelere yönelik riskler yüzünden oluştuğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Eğer gelişmekte olan ülkelere yönelik rislerin yükselmesi devam ederse, İMKB de bundan olumsuz yönde etkilenmeye devam edecektir. Bu durumda önümüzdeki günlerde Avrupa ve ABD piyasalarından ayrışma yaşanabilir. Bu nedenle İMKB'deki baskılı seyrin devam edebileceğini düşünüyorum. Dolar/YTL kurunda yukarı yönlü seyrin süreceğini tahmin ediyoruz. Yurtdışındaki algılamaların tekrar olumlu şekle girmesi için halen zamana ihtiyaç var ve bu zamanın da 3 aydan önce olmasını beklemiyoruz."

DOLAR SON İKİ YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Dolardaki hareket sürüyor. Bankalararası piyasada dolar 1,5325 YTL’ye kadar çıkarak Eylül 2006’dan beri en yüksek düzeyi gördü. YTL’deki değer kaybını “tamamen dışarıya bağlı” sözleriyle yorumlayan bankacılar, kurun likit olmayan piyasada yükseldiğini belirtiyor.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

YTL'deki gelişmelerin dış piyasalardaki olumsuz havaya bağlayan bir bankanın döviz piyasaları işlemcisi, "Kurdaki yükseliş tamamen dışarıya bağlı. Afrika Randı takip ediliyor. Takip ettiğimiz kurlar içerisinde yine en iyi durumda olan YTL" dedi.

Başka bir bankanın döviz işlemcisi ise "Piyasada likidite çok düşük. Teknik olarak 1.55-1.70 seviyeleri arasında bir durak yok. Kimse şimdiki seviyeden alım yapmayı da istemiyor. Müşteri bazlı işlemlerde ise aynı kuru ikinci gün gören müşteri satışı kesince o tarafından da pek bir şey görmedik" dedi.

IMF GELİŞMEKTE OLAN ÜLKERE YARDIMA HAZIR

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF'in global finansal krizden etkilenen gelişmekte olan ekonomilere yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Strauss-Kahn, "Şu anda kriz bir çok gelişmekte olan ekonomiyi etkiliyor. Bu ülkelerin bazıları ödemeler dengesi problemleri yaşayabilir" diye konuştu.

Strauss-Kahn, bir çok gelişmekte olan ekonomisinin yabancıyatırımcıların sermayelerini çekmesi veya yabancı bankalardan kredi linelarının azalması nedeniyle sorunlarla karşılaşabileceğini belirterek, "Bu ekonomileri desteklemeye hazırız. Bu ülkelerin bir kısmı ile görüşme halindeyiz" diye konuştu.

Turşucu, ABD'de ilan edilecek 3.çeyrek kar rakamlarının, algılamalar üzerinde çok önemli olacağının altını çizdi ve piyasaların bu yöndeki gelişmeleri izleyeceğini bildirdi.

Diğer yandan gelecek makro ekonomik rakamların takip edileceğini aktaran Araştırma Müdürü Turşucu, gelişmeke olan ülkelerdeki seyirlerin önemli olacağı görüşünü savundu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler