Selçuk Altun
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne satıcılı bir başlangıç yaptı.
Endeks, 331 puan düşüşle 56 bin 455 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.58 oranında değer kaybetti. Dolar 1,5630, avro 1,9650 liradan güne başladı.
Güne satış baskısı ile başlayan piyasaların, gün içinde dalgalı bir seyir izleyeceği düşünülüyor.
Teknik olarak bakıldığında; endeksin 56,000 - 56,400 destek aralığını gerilemelerde koruyacağı düşünülüyor. Hacimdeki artışın devamı ile yukarı yönlü hareketin sürdürülmesi halinde ise, 57,000 - 57,600 direnç aralığı test edilebilir.
Yurtdışında dalgalı bir seyir izleyen finans piyasaları global ekonominin büyüme eğilimi konusundaki kaygıları önemini koruyor. Yurtiçinde ise düşük enflasyonun ardından gözler Perşembe açıklanacak mayıs sanayi üretimi üzerinde olacak. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliğini reddini içeren başvuruyu bu hafta görüşmesi ya da görüşme takvimini yayımlaması bekleniyor.
Hükümetin karar çıkana kadar Meclis’i açık tutması olası erken seçim beklentilerini yükseltirken, piyasalarda şimdilik erken seçim ihtimali düşük görülüyor.
DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\
DOLARDA DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?
İstanbul serbest piyasada dolar 1,5630, avro 1,9650 liradan güne başladı.
Kapalıçarşı’da 1,5560 liradan alınan dolar 1,5630 liradan satılıyor. 1,9570 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 1,9650 lira olarak belirlendi.
Serbest piyasada dünkü kapanışta doların satış fiyatı 1,5580 lira, avronun satış fiyatı ise 1,9630 lira olmuştu.
Uzmanlara göre, dolar/TL tekrar 1,5750'nin üzerine çıkıp tutunamaz ise, önce 1,55 kuvvetli desteğinde tutunmaya çalışacak.
Teknik açıdan çok kuvvetli bir destek olan 1,55'in üzerinde kalamaması durumunda ise, dolar/TL 1,5250 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamasına gerileyebileyebilir.
Euro/dolar paritesi ise sabah saatlerinde 1.2599 civarında bulunuyor. Paritenin 1,25 - 1,27 arasında bir süre dinlenerek güç toplaması bekleniyor.
Analistler, paritenin tekrar 1,23'ün altına gelmedikçe, hareketin Euro lehine devam edeceğini belirtiyor.
Emtia fiyatlarına baktığımızda ise, en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 71.95 dolar, altının onsu 1.1191,58 dolar seviyesinde bulunuyor.
DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\
DIŞ BORSALARDA NELER BEKLENİYOR?
Geçtiğimiz hafta yaşanan yoğun satış baskısının ardından, küresel borsalarda dün tepki alımları hakimdi. Yoğun bir ekonomik gündem maddesinin olmadığı dün, piyasalardaki yükseliş hareketi, faizlerde bir değişikliğe gitmeyen ve Asya Pasifik'teki ekonomik aktivitelerin güçlü olduğunu belirten Avustralya Merkez Bankası'nın açıklamalarıyla başladı.
ABD piyasaları tatilin ardından dün yüzde 2'ye yaklaşan coşkulu bir yükselişle açıldı. ABD hisse senetleri piyasaları, olumsuz gelen ISM hizmet endeksi ve perakende hisselerine ilişkin olumsuz beklentilerin etkisiyle kapanışa doğru satışlarla karşılaştı.
Nasdaq'da yüzde 0.37, S&P 500'de yüzde 0.54 değer artışı oldu. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 9.659 - 9.858 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.59 değer artışı ile 9.743 puandan tamamlandı.
Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 1.97, Arjantin'de yüzde 0.27 değer artışı vardı.
Avrupa borsaları ise İspanya'nın yaptığı olumlu borçlanma ihalesinin de etkisiyle dün olumlu kapanışlar gerçekleştirdi. Avrupa borsalarından Almanya'da dün yüzde 2.15 değer artışı, İngiltere'de yüzde 2.93, Fransa'da yüzde 2.73 değer artışı oldu.
Global ekonomik toparlanmanın gücüne yönelik endişelerin artmasına bağlı olarak, Avrupa borsalarının bugün bir miktar kayıpla açılması bekleniyor.
IG Markets, FTSE 100'ün 58, Dax'ın 39 ve Cac-40'ın 43 puan kayıpla açılacağını tahmin ediyor.
ANZ Bank analistleri, ekonomistlerin mali teşviklerin geri çekilmesi ve stok yeniden inşaasının sona ermesi ile ABD ekonomisinde büyümenin 2010'un ikinci yarısında yavaşlayacağı beklentilerini dile getirmeye başladıklarına dikkat çekerek, bunun piyasalar üzerinde baskı yaratmasını beklediklerini ifade ediyorlar.
Ancak yatırımcılar, son birkaç haftada gelen ekonomik verilerin bir çift dipten çok yavaş büyüme ile daha tutarlı olduğunu hatırlamak gerektiğini de vurguluyorlar.
Asya tarafına baktığımızda ise, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, bu sabah kapanışta değer kaybetti. Nikkei Endeksi, 58,39 puan (yüzde 0,63) değer kaybederek 9,279.65 puandan kapandı.
DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN