FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar dalgalandı

**Olası bir Kuzey Kore-Güney Kore savaşı piyasaları alt üst etti. Dün 1.45 TL seviyelerinden kapanan dolar kotasyonları sabah ilk işlemlerde 1.46'dan işlem gördü ve saatler ilerledikçe yükselişini sürdürdü. Saat 14:30'da bankalararası piyasalarda dolar kotasyonları alışta en iyi 1.48 TL'den işlem görüyordu.

**

Dolar yükselirken İMKB ise düşüşe geçti. Birinci seansı yüzde 0.78 değer kaybıyla tamamlayan İMKB 100 endeksi doların 1.48 olduğu sıralarda yüzde 2.15 düşüşle 66.463 puandan işlem görüyordu.

İrlanda ve diğer Avrupa ülkelerine ilişkin borç endişeleri ve euro/dolar paritesindeki düşüşle sabah saatlerinde 1.46 seviyesini test eden dolar/TL de yurtdışı verilerin takip edileceğini söyleyen bankacılar, Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerginliğin de izlendiğini, tahvil-bono piyasasında ise talepli olması beklenen Hazine ihalelerin takip edileceğini belirtiyor.

Güney Kore'de askeri kaynaklar ve medya, bu sabah bir Güney Kore adasına Kuzey Kore'den açılan top ateşinde yaralananlar olduğunu ve ada halkının sığınaklara taşındığını duyurdu.

EURO KAYIPLARINI ARTIRIYOR

Euro, İrlanda'daki siyasi belirsizlik ve diğer euro bölgesi ülkelerine ilişkin endişelerle kayıplarını artırırken, Japonya'da piyasanın tatil nedeniyle kapalı olması likiditenin düşük kalmasına neden oluyor.

Son birkaç gündür dolarda görülen güçlenmenin bugün de devam edeceğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Euro daha da aşağı geldi, borsalarda da genel olarak kayıp var. İrlanda'daki sorunlar ve bu sorunların Portekiz ve İspanya'ya da yansıyacağı senaryoları piyasalarda endişelere neden oluyor. Bu da gelişmekte olan piyasalara da yansıyor" dedi ve ekledi:

"Yurtiçinde kısa vadeli faizlerin sert düşmesiyle birlikte yabancı girişleri de sınırlı kaldı. Bu da TL'yi olumsuz etkiliyor. Öte yandan yüklü lokal alımları da görüyoruz. Dolar/TL'de bugün yurtdışı piyasaları takip edeceğiz, 1.47 seviyesi önemli."

Piyasada özellikle kısa vadeli kağıtlara ilgi olduğunu söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "Uzun vadeli kağıtlarda ise satışlar devam ediyor. Londra'da TL bolluğu var ve herkes kağıt almaya çalışıyor. Gösterge faizde aşağıda önemli olan yüzde 7.50 seviyesi. Ancak bu seviyenin altını şu an için pek beklemiyoruz. ABD 10 yıllık tahvilleri aşağı geldiği sürece biz de olumlu etkileniyoruz. Bugünkü ihalelere talep olacaktır, özellikle de kısa kağıda talep olmasını bekliyoruz" dedi.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 7.65, valörlüde yüzde 7.63 seviyesinde olan 8 Ağustos 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 7.59/7.56 seviyesindeydi.

BORSA İLK YARIYI DÜŞÜŞLE TAMAMLADI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi, önceki ikinci seans kapanışına göre 529,21 puan azalarak günün ilk yarısını 67.397,26 puandan tamamladı.

Birinci seansta, hisse senetleri ortalama 0,78 değer kaybetti.

Önceki ikinci seansta 67.926,47 puandan kapanan İMKB 100 Endeksi ilk seansa 727,09 puan azalarak 67.198,38 puandan başladı. İlk yarıyı 489,22 puan azalarak 67.437,25 puandan geçen endeks, en düşük olarak 67.010,24 puana kadar gerilerken, en yüksek olarak 67.650,05 puanı gördü.

Seans sonunda mali endeks 287,84 puan azalarak 104.508,20 puana, sanayi endeksi 756,32 puan azalarak 49.569,48 puana, hizmetler endeksi 647,63 puan azalarak 42.572,45 puana geriledi.

Böylece, önceki kapanışa göre mali grup hisseler ortalama yüzde 0,27 oranında, sanayi grubu hisseleri ortalama yüzde 1,50 oranında, hizmetler grubu hisseler ortalama yüzde 1,50 oranında değer kaybetti.
Birinci seansta işlem gören toplam 331 hisse senedinden 41'i değer kazandı, 256'sı değer kaybetti, 34 hissenin fiyatında ise değişiklik olmadı.

Birinci seansta 1 milyar 120 milyon 400 bin 789 liralık işlem hacmi oluştu. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti Bankası, İş Bankası (C), Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve TÜPRAŞ oldu.Bankalararası piyasada dolar, İrlanda'daki gelişmeler, AB borç endişeleri ve parite etkisiyle 1,47'yi aştı. İMKB'deki kayıp yüzde 2 civarında.

Dünyanın gözü kulağı İrlanda'ya çevriliyken, Kore'den gelen haberler piyasaları gerdi.
İrlanda'nın mali sıkıntılarının diğer Avrupa ülkelerine de yansıyacağına yönelik artan endişelerle piyasadan çıkışlar sonucu bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları 1,47 TL'nin üzerine çıktı.
Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,4465 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1,4560 seviyesinden açıldıktan sonra 1.4760'a kadar yükseldi.
Bankacılar, dış piyasalardaki bozulmaya dikkat çekerek, Avrupa ülkelerine yönelik borç endişelerinin tetiklemesiyle piyasadan çıkış olduğunu söylediler.

Portekiz'in notunun düşürüleceğine yönelik endişelerin de Euro/dolar üzerinde aşağı yönlü baskıya neden olduğu belirtiliyor.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert döviz piyasasında iki gündür yabancı talebi olmasına rağmen, bu talebin yeni girişler ile karşılandığını hatırlatarak, "Bugün ise paritedeki gerilemenin hızlanması ile satıcıların çekildiğini görüyoruz. Buna bağlı olarak TL döviz sepeti bazında son iki ayın en düşük seviyesinden işlem görüyor (TL değer kaybediyor). Paritede ise Portekiz'in notunun indirileceği söylentileri etkili oluyor. Euro/dolarda 1,3450'nin kırılması durumunda yeni hedef 1,33 olacak. Buna bağlı olarak TL de dolar karşısında 1,50 seviyelerine kadar gerileyebilir. Sonuç olarak şu anda piyasalarda mantıklı bir fiyatlama yapıldığını söylemek güç. Ancak yurtiçinde herhangi bir olumsuz temel gelişmenin olmadığı, satışların tamamen dışarıya bağlı olduğu unutulmamalı. Yurtdışı piyasalarda en azından istikrar görülmesi durumunda, TL talebi de yine artacaktır" dedi.

Öte yandan borç krizinin diğer Avrupa ülkelerine yansıyacağı endişeleri ile Euro, dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek 1,35 seviyesinin altına geriledi.

BORSALAR KAYIPTA
Avrupadaki borç sorununun Portekiz ve İspanya'ya da yayılabileceği endişeleri ve Kore’deki sıcak gelişmeler para piyasalarına negatif yansımaya devam ediyor.

İMKB'de satış baskısı sürerken, endekste yüzde 2 civarında kayıp yaşanıyor. Borsa gün içinde 66 bin 22 puana kadar geriledi. Avrupa borsalarında da yüzde 1'i aşan kayıplar gözleniyor.

PİYASALARDA NELER OLUYOR?
- Piyasaları endişelendiren asıl etken İrlanda krizinin bulaşıcı olduğu korkusu. Piyasalar, İrlanda'nın ardından Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin de sıkıntıya girmesinden endişe ediyor. Ancak her iki ülke de, yardıma ihtiyaç duyacaklarına yönelik söylentileri yalanladı.
-İrlanda Başbakanı Brian Cowen, istifa etmesi yönündeki artan baskılara karşı koyarak bütçe parlamentodan geçene kadar görevde kalacağını ve bütçe sürecinin tamamlanmasının ardından erken seçime gideceğini söyledi. İrlanda'da yaşanan ekonomik ve bankacılık krizini yönetmesiyle ilgili olarak eleştirilen Cowen'ın bütçeyi geçirme şansının, iki bağımsız parlamento üyesinin destek vermeyeceklerini açıklamalarının ardından iyice azaldığı belirtiliyor.
- Kuzey Kore, 1953 yılında Kore savaşının sona ermesinden bu yana yaşanan en ciddi saldırılarından birini gerçekleştirerek, Güney Kore'ye ait bir adaya çok sayıda top mermisi attı. Kore'den gelen haberler piyasalarda gerilimin artmasına neden oldu.
- Almanya'dan gelen son açıklama da moralleri bozdu. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ülkesinin para içinde yüzmediğini, tersine borç içinde boğulduğunu söyledi. İrlanda'nın finansal krizinden dolayı ortak para birimi Euro'nun da tehlikede olduğunu belirten bakan, Almanya'nın konsolidasyon önlemlerini kararlılıkla sürdüreceğini belirtti.

'KUVVETLİ BİR REALİZASYON YAŞANIYOR'
İş Yatırım Hisse Senetleri Piyasası Müdürü Orhan Veli Canlı, Kore gerginliği, İrlanda gelişmeleri, Portekiz ve Yunanistan'a ilişkin haberler sonrası yaşanan negatifliğin arttığına ve finans sektörü hisselerinde ağır baskı olduğuna dikkat çekerek, "Yabancı yatırımcıdan biraz çıkış var. İç tarafta tetikleyecek gelişme yok, bunu hesap kapamalara, Emlak Konut GYO halka arzına bağlayanlar var. İkisinin cüzi etkisinin olduğunu düşünüyorum. Kuvvetli bir realizasyon yaşıyoruz. İyi para kazanıldı bunu realize etmek istiyorlar. Kurlardaki hareket de bunu doğruluyor" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler