FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar haftaya nasıl başladı?

Selçuk Altun / Editör
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), haftaya kararsız başladı.

Endeks, 29 puan düşüşle 58 bin 720 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.05 oranında değer kaybetti. Dolar 1,5170, avro 1,9300 liradan haftaya başladı.

Uzmanlar, bugün nispeten yukarı yönlü bir seyir izlemesini bekledikleri endeksin, 58 bin 600 desteğini koruyarak 59 bin 300 seviyelerine yöneleceğini öngörüyor.

Analistlere göre, bu seviyeyi aşması halinde 60 bin seviyesini hedefleyecek olan endekste, 59 bin 300 seviyesinin aşılamaması kar satışlarına neden olacak.

Bugün yurtiçi ve yurtdışı tarafından önemli bir veri yokken, bu hafta yurtiçinde çarşamba günü açıklanacak olan kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi önem kazanıyor.

Yurtdışı tarafından ABD’de konut satışları, dayanıklı tüketim malı siparişleri ve 2. çeyrek GSYH verisi bu haftanın gündeminde olacak.

Ayrıca cuma günü ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşma dünya piyasaları tarafından yakından izlenecek. Bernanke’nin hem ekonominin görünümüyle ilgili yorumda bulunması hem de para politikasını ne kadar gevşeteceğinin sinyalini vermesi bekleniyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DÖVİZ YÜKSELİŞ EĞİLİMİNDE
Geçtiğimiz haftayı 1.5130 seviyesinden kapatan dolar, yeni haftaya bankalararası piyasada 1,5180 seviyelerinden giriş yaptı.

İstanbul serbest piyasada ise, dolar 1,5170, avro 1,9300 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,5120 liradan alınan dolar 1,5170 liradan satılıyor. 1,9220 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 1,9300 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 1,5180 lira, avronun satış fiyatı ise 1,9310 lira olmuştu.

Dolarda, 1,5250 seviyesinin üzerinde kalınmadıkça yükselişin kalıcı olacağını söylemek için erken olsa da, bir güç kazanımının olduğu da dikkat çekiyor. Bu nedenle uzmanlar, 1,5250 üzerinde kalınması mümkün olursa, dolarda orta vadeli alım yapmanın çok riskli olmayacağını düşünüyor.

Euro/dolar paritesi ise, 1,30 seviyesindeki 21 günlük hareketli ortalaması desteğinde tutunamayarak 1,27 seviyesinin altına sert bir düşüş yaşadıktan sonra bu bölgede tutunma ve tepki yapma çabasına girdi. Parite, sabah saatlerinde .2713 seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlara göre; paritede 1,30 geçilmeden yukarı hareketin sürmesi 1,27’nin altında kalınmadan da geçen hafta başlayan düşüşün devam etmesi konusunda emin olamayacağımızdan bu iki seviye dikkatle izlenmeli ve kırılma yönünde pozisyon alınmalı.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 74.12 dolar, altının onsu 1229.40 dolar seviyesinde bulunuyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DIŞ BORSALARDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Global piyasalarda geçtiğimiz hafta açıklanan ve ABD ekonomisine yönelik kaygıları artıran verilerin ardından, cuma günü herhangi bir veri açıklanmamasına karşın ABD ve Avrupa borsalarında zayıf seyir devam etti ve kapanış itibarıyla Nasdaq haricinde borsalarda kayıplar oluştu.

Ayrıca, cuma günü Almanya Merkez Bankası Başkanı'nın bankaların yıl sonuna doğru oluşabilecek likidite ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğine ilişkin görüşlerinin, finansal piyasaları destekleme döneminin uzayabileceği şeklinde algılanmasının ardından, ağırlıklı olarak emtialardaki düşüşün enerji hisselerinde getirdiği satış baskısı ABD endekslerinin değer kaybetmesine neden oldu.

DJ Sanayi yüzde 0.56 değer kaybederek 10.213 seviyesinde, S&P 500 Endeksi yüzde 0.37 değer kaybederek 1.071 seviyesinde günü tamamlarken, Nasdaq Endeksi yüzde 0.04 değer kazanarak 2.179 seviyesinde kapandı.

Cuma günü ABD ve Avrupa borsalarında görülen değer kayıplarının ardından bu sabah Asya borsalarında da düşüşün sürdüğü görülüyor. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, kapanışta değer kaybetti. Nikkei Endeksi, 62,69 puan (yüzde 0,68) değer kaybederek 9,116.69 puandan kapandı.

ABD vadeli piyasalarında pozitif seyir izlenirken, Avrupa borsalarında yeni haftaya pozitif başlangıç yapılması bekleniyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler