FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar haftaya yükselişle başladı

Selçuk Altun/Editör
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşün ardından güne alımlarla başladı.

Endeks, 363 puan artışla 65 bin 122 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.56 oranında değer kazandı.

Geçtiğimiz hafta, gelişmiş borsalar yükselmesine rağmen Türkiye buna katılamadı.

Uzmanlara göre, bu hafta yurtdışı borsalarda olumlu gelişmeler gerçekleşir ve biz katılamazsak satışın hızlandığını görebiliriz.

Teknik olarak baktığımızda, geçtiğimiz haftalarda destek olarak çalışan ortalamalar, bu hafta direnç olarak engel teşkil edecek.

Endeks geçen haftayı 68.500 önemli desteğinin altında kapadı. Yeni destek 20 haftalık ortalama oldu, 64798. Haftalık kapanışlarda 64.000-60.000 bölgesi ortalamaların toplandığı önemli destek bölgesi.

Bugün, yurtiçinde TSİ 10:00'da cari işlemler dengesi (ekim) verisi açıklanacak. Yurtdışında ise, izlenmesi gereken önemli veri bulunmuyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
Dolar, kasım başından bu yana 7 haftanın 5’ini yükselişle kapadı.

Analistler, ısrarlı alıcıların varlığından bahsediyor.

Dolar/TL’deki yükseliş, Merkez Bankası'nın gecelik faizleri yüzde 1,75’e indirmesi ile başladı ve yetkililerden gelen sıcak para istenmediği yorumlarının desteği ile 1,51 üstüne çıktı.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın önümüzdeki yıl için faiz indirimi senaryosunun gündeme gelmesi ise TL üzerinde ekstra baskı yarattı. Cari açığın artışı TL’deki değerlenmeye bağlanıp kurdaki ayarlamalarla engellenmeye çalışıyor görüntüsü var.

Analistlere göre, yurtdışı borsalardaki olumlu hava artarsa dolar TL’de kısa süreli bir geri çekilme görebiliriz.

Teknik olarak baktığımızda, 1.49-1.50 seviyesi dolar/TL için 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği seviye olduğundan önemli direnç bölgesi. Bu seviyenin üzerinde kalınması durumunda dolar, düşüş trendini bitirdiği mesajı vereceğinden çok önemli bir seviye.

Geçen hafta bu seviyenin üzerine çıkarak 2 hafta önceki tepe seviyesi olan 1,51 seviyelerine ulaşan dolar/TL tekrar 1,49 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamaların altına gelmedikçe teknik olarak düşüş trendini bitirdiğini ve 1,55'i hedeflediğini teyid etmiş olacak.

Euro/dolar paritesi ise, geçtiğimiz hafta 1.3178-1.3282 bandında hareket etti ve haftayı 1.3228'den kapattı. Parite, sabah saatlerinde 1.3190 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarından en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 88.19 dolar, altının onsu 1387.34 dolar seviyesinde.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DIŞ BORSALARIN KEYFİ YERİNDE
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurtdışı piyasalardan ayrışan İMKB yüzde 2 civarında düşerken, ABD ve Avrupa borsa endeksleri yüzde 0,6'yı bulan yükselişlerle haftayı kapattı.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 0.80, S&P 500 yüzde 0.60 değer kazandı. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 11.357-11.413 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.35 değer artışı ile 11.410 puandan tamamlandı.

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 0.68, Arjantin'de yüzde 0.66 değer artışı vardı.

Avrupa borsalarından Almanya'da yüzde 0.60, İngiltere'de yüzde 0.09 değer artışı, Fransa'da yüzde 0.02 değer kaybı oldu.

Yeni haftanın ilk işlemlerine baktığımızda; ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında yeni gündeki işlemler hafif değer artışı ile devam etmekte.

Asya tarafında ise, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, kapanışta değer kazandı. Nikkei Endeksi, 81,94 puan (yüzde 0,80) değer kazanarak 10,293.89 puandan kapandı.

Avrupa borsalarının yeni haftaya düşük işlem hacmi ile de olsa yükselişle başlamaları, yatırımcıların risk alımı konusundaki iştahlarının endeksleri bir miktar yukarı taşımaları bekleniyor.

IG Markets analistleri FTSE 100'ün 14, Dax'ın 16 ve Cac-40'ın 10puan artıda açılacağını tahmin ediyorlar.

Analistler, yatırımcıların ve fon yöneticilerinin tahvillerden bekledikleri getiriyi alamadıkları ortamda hisse senetlerine ilginin devam edeceğini öngörüyorlar.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler