FİNANS

"Piyasalar için ekim ayı coşkulu olacak"

**Geçen ay bugünlerde en fazla konuşulan analiz, S&P 500’de Eylül ayında sert düzeltmeler yaşadığı ve ortalama Eylül ayında yüzde 1,3 oranında değer kaybettiği şeklindeydi. Piyasalarda global bir düzeltme korkusu sarmıştı. Oysaki İMKB için Eylül ayı yine istatistiki olarak artı kapatma ayıydı.

**

İMKB kötü başladığı Eylül ayını yüzde 2,92 oranında yükselişle tamamladı. Nitekim ABD’li analistlerin yüzünü istatistikler kötü çıkardı ve düşecek denen S&P 500 Endeksi Eylül ayında yüzde 3’ün üzerinde bir getiri sağladı.

Ekim ayı ise, hem Türkiye’nin İMKB’si, hem ABD’nin S&P 500’ü için önemli. Türkiye ile IMF görüşmeleri, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik dinamiklerini etkileyecek bir öneme sahip. Yabancı yatırım kuruluşları analizlerinde IMF ile sağlanacak bir finansmanın yıllık büyümeye etkisi 1-2 puan aralığında etki etmesini bekliyorlar. Bu beklentilerin karşılığı ise yabancıların Türkiye pozisyonlarını, yabancı derecelendirme kuruluşlarının ise Türkiye notlarını artırmaları demek. Ekim ayı bu görüşmeler nedeniyle İMKB için coşkulu bir ay olabilir.

ABD’nin S&P’si için ise coşkulu bir ay olması daha yüksek. 7 Ekim ayı itibariyle yine dünyanın en büyük alüminyum üreticisi Alcoa’nın bilançosu ile ABD’de 3. Çeyrek bilanço sezonu açılacak. Bankacılık bilançoları başta olmak üzere S&P 500 kote şirketlerinin yüzde 52’sinin kâr tahmini beklentileri yukarı yönde revize edildi. Bilançolar ile beklentiler ise ABD’de son dönemde gelen ekonomik veriler nedeniyle fiyatlara yansımadı. ABD’de bilançolar eşliğinde yurtdışı için Ekim ayıda coşku dolu bir ay yaşayabilir.

(Turkish Yatırım Menkul Değerler)

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler