Selçuk Altun
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, 932 puan düşüşle 57 bin 291 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 1.60 oranında değer kaybetti. Dolar 1,4920, avro 2,0080 liradan haftaya başladı.
Dışarıda Goldman haberleri ve içeride Anayasa değişikliğine dair siyasi tansiyondaki olası artış, piyasaların zor bir haftaya başlamasına neden oldu. Bununla birlikte, Yunanistan konusundaki endişelerin yeniden artması da piyasaları sarsan bir diğer etken olarak öne çıkıyor.
Geçen haftanın aksine, Euro Bölgesi göstergelerinin daha ağırlıklı hissedileceği bir haftaya girdik.
Veri yoğunluğunun yanı sıra, Yunanistan’da bir araya gelecek AB, IMF ve AMB yetkililerinin zirvesinin piyasalara yön vermede kritik bir rolü olacak. En son yapılan görüşmelerde, AB ve IMF destekli toplam 45 milyar Euro’luk paket sunulmuştu. Bu haftaki görüşmelerde bu destek paketinin genişletilmesi yönündeki bir karar, piyasaların rahatlamasını sağlayabilir.
Haftanın ilk gününde ABD veri takvimi, Citigroup bilançosu ve Mart ayı öncü göstergeleri endeksi ile sınırlı.
Yurtiçine döndüğümüzde ise, Başbakan Erdoğan bugünden itibaren Anayasa değişiklik paketinin TBMM’nin gündemine geleceğini açıkladı. Bu haber hafta başından itibaren siyasi tansiyonun da yükseleceği anlamına geliyor.
DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\
DOLAR HAFTAYA HIZLI BAŞLADI
İstanbul serbest piyasada dolar 1,4920, avro 2,0080 liradan haftaya başladı.
Kapalıçarşı'da 1,4870 liradan alınan dolar 1,4920 liradan satılıyor. 2,0050 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,0080 lira olarak belirlendi.
Serbest piyasada cuma günü kapanışta doların satış fiyatı 1,4800 lira, avronun satış fiyatı ise 2,0010 lira olmuştu.
Analistler, dolarda 1.4770 seviyesinde taban oluştuğunu belirtiyor. Paritenin aşağı seyri dolar üzerinde etkili olabilir. 1.4770 desteğinin güçlü bir destek olduğunun altını çizen analistler, daha aşağıda 1.4650 desteği bulunduğunu kaydediyor.
Bu seviyelerden yukarı yönlü bir tepki oluştuğunda 1.50 seviyesine kadar yükseliş görmek mümkün. Ancak yukarı yönlü pozisyon için güçlü bir sinyal almakta fayda var.
Euro/dolar paritesi, Goldman haberleri nedeniyle 1.35'in altına geriledi. Sabahın ilk saatlerinde 1.3466 seviyelerinde bulunuyor.
En yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 81.88 dolar, altının onsu 1136.50 dolar seviyesinde bulunuyor.
DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\
GOLDMAN SACHS DIŞ PİYASALARI SARSTI
SEC'in Goldman Sachs'a yönelttiği dolandırıcılık suçlaması, uluslararası piyasaları sarstı.
ABD’nin SPK’sı olan SEC (Securities and Exchange Commission) Goldman Sachs’ın yatırımcıları bilerek yanlış yönlendirmekle milyarlarca dolar zarara neden olduğu gerekçesiyle suçladı ve dava açtı. Bu haber Goldman hisselerinin Cuma günü yüzde 13 düşmesine neden olurken piyasalarda sert bir satış dalgasına neden oldu.
Geçtiğimiz haftanın son işlem günü Goldman Sachs'a dair haberler nedeniyle borsalar sert satışlar ve düşüşlerle günü kapattı. Amerikan borsa endeksleri yüzde 1.6’yı bulan düşüşlerle kapanırken Avrupa borsalarındaki düşüşler yüzde 2'ye yaklaştı.
ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq geçtiğimiz haftayı yüzde 1.37, S&P 500 yüzde 1.61 değer kaybetti. Dow Jones’ta ise işlemler 10.973 - 11.153 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 1.13 değer kaybı ile 11.018 puandan tamamlandı.
ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında yeni gündeki işlemler 51 puanlık değer kaybı ile devam etmekte.
Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 1.56, Arjantin' de yüzde 1.61 değer kaybı vardı.
Avrupa borsalarından Almanya'da yüzde 1.76, İngiltere'de yüzde 1.39, Fransa'da yüzde 1.94 değer kaybı oldu.
Yaşanan gelişmeler sonrası yatırımcıarın riskli varlıklara yatırım iştahının azalmasını etkisi ile Japon Yeni, ABD Doları karşısında 1 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Tokyo Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 1.8 düşüşle son 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.
Goldman Sachs'a yöneltilen suçlamalar Japonya'da Mizuho Financial Group ve diğer bankaların hisse senetlerinde de satışlara yol açtı.
Sabah saatlerinde Nikkei 225 endeksi yüzde 1.75 düşüşle 10.907 Bombay Sensex yüzde 1.23 kayıpla 17.375, Shangay Bileşik Endeksi ise yüzde 2.79 kayıpla 3043.03 puandan işlem görüyor.
DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN