FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar toparlanmaya çalışıyor

**İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), satış ağırlıklı sıkışık seyrin ardından beklentilerden olumlu gelen ABD tarımdışı istihdam verilerinin etkisiyle toparlanmaya çalışıyor. Dolar, serbest piyasada 1.5140 seviyelerinde seyrediyor.

**

İlk seansta satışlarla 52.000 bölgesine yöneldikten sonra tutunma çabasında başarılı olamayan İMKB 100 Endeksi, 51.000 bölgesine yöneldi.

İkinci seansta 51.089 puana kadar gevşeyen ve 51.000 bölgesinin üzerinde sıkışık seyir izleyerek ABD verilerini bekleyen Ulusal 100 Endeksi, olumlu algılanan ABD datalarının ardından yurtdışı piyasalarla birlikte 51.700 seviyelerine toparlandı.

Dün ABD borsaları hayal kırıklığı yaratan kar rakamları, işsizlik sigortası başvurularındaki beklenmedik artış, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in bütçe açıklarını frenlemekte zorlandıklarına yönelik büyüyen endişelerin etkisiyle gelen sert satışlarla Nisan ayından bu yana görülen en büyük düşüş yaşandı.

Bu sabah Asya borsaları yaklaşık son 5 ayın en düşük seviyesine gerilerken, vadeli ABD endeksleri ile Avrupa bölgesindeki olumsuzgörünümün de etkisiyle İMKB'de satıcılı seyir izlendi.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisi ile işsizlik oranının beklentilerden oldukça iyi gelmesi yurtdışı piyasalarile birlikte yurtiçinde de etkili oldu.

Bugün ayrıca ABD Hazine Bakanı Tim Geithner'in G-7 toplantısında yapacağı konuşma, TSİ 22:00'de açıklanacak tüketici kredileri datası ve ABD Dow Jones Endeksi'nin 10000 seviyesinin üzerine çıkıp çıkmayacağı izlenecek.

Piyasa yurtiçinde ise IMF ile ilgili açıklamalar takip etmeyi sürdürüyor.

Meksa Yatırım Araştırma Direktörü Özgür Yurtdaşseven, ABD'de işsizliğin yüzde 9.7 gibi beklentilerden oldukça iyi bir noktada gerçekleşmesini, son iki günü yoğun satış baskısı altında geçiren hisse senedi piyasaları açısından moral desteği sağlayan bir faktör olarak değerlendirdi.

Özgür Yurtdaşseven, mevcut durumda İMKB 100 Endeksi'nin 51000 bölgesinden tepki verdiğinin görüldüğüne işaret ederek, "51700 bölgesinde kar realizasyonu oluşma riskine karşın, bugün başlayan tepki hareketinin 52.500 seviyesine kadar devam etmesi beklenebilir" diye konuştu.

Yurtdaşseven, bu süreçte özellikle Avrupa'dan gelecek haberlerin yakından takip edileceğinin altını çizdi ve sözlerini şu şekildesürdürdü:

"Aynı zamanda ABD tarafında gün içi oluşacak tepkinin de Dow Jones Endeksi'ni 10000 puan seviyesinin üzerine taşıyıp taşımayacağı da çok önemli olacaktır."

DÖVİZ PİYASALARI
Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerinin ekonomilerine yönelik olumsuz haberlerle avro/dolar paritesi baskı altına girdi.

Yurtdışında gelişmelerin yanı sıra, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın IMF ile müzakerelerin Mayıs ayına kadar sürebileceğini açıklaması, oyuncuların karda oldukları pozisyonları kapatmayı istemeleri nedeniyle özellikle son iki gündür doların güçlü olduğu bir hafta gözleniyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Önümüzdeki dönemde paritenin 1.3500 seviyesinin altına çok fazla geleceği tahmin edilmiyor. Bu seviye dolar/TL kurunda 1.5250 - 1.5300 bölgesine denk geliyor. Avro/TL kuru 2.0760'larda bulunuyor. Buradaki hareketin dolardan kaynaklandığı gözleniyor. Dolayısıyla TL güçlü kalmaya devam edecek gibi.

Analistlere göre, yükselişler yaşanması durumunda dolar/TL satılabilir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler