FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar yangın yeri

**Avrupa'da bankacılık sistemine yönelik endişelerle Euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşle içeride dolar 1,60'ı gördü. Borsadaki kayıplar yüzde 4'ü aştı.

**

Avrupa'da borç krizinin bankacılık sistemine de yayılacağına yönelik artan endişelerle Euro'nun dolar karşısında değer kaybetmesi ve borsalardaki düşüşe paralel dolar/TL de yukarı yönlü bir seyir izlerken, İMKB'de de ağır kayıplar yaşandı. Endeks günü 2.301 puan (yüzde 4.22) düşüşle kapattı.

Yunanistan'dan sonra İspanya'da bankacılık ve finans sektörüne ilişkin endişelerle borsalardaki düşüşler hızlandı.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,5750/1,5770 seviyesinde olan en iyi dolar alış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1,59'un üzerine çıktı. Bankalararası piyasada dolar 1,60'a kadar yükseldi. Euro/dolar paritesi 1,22 düzeyinde.

İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5940 liraya, avronun satış fiyatı 1,9490 liraya yükseldi.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,5920 liradan alınan dolar 1,5940 liradan, 1,9460 liradan alınan avro 1,9490 liradan satılıyor.

En iyi dolar alış kotasyonları geçen hafta Perşembe günü 1,60 ile son 12 ayın en yüksek seviyesini test etmişti.

Dolar/TL'deki yükselişin Euro/dolar paritesi kaynaklı olduğunu ancak Kore'deki gerginliğin de piyasaları rahatsız ettiğini söyleyen bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Dışarıda riskten kaçış eğilimi var. Avrupa genelinde bankacılık sektörüne ilişkin endişeler oluştu. Euro/dolar paritesinde 1,21-1,22 seviyelerine düşüş potansiyeli var. Geçen hafta dolar/TL 1,60 seviyesine kadar yükseldi ancak bunda yaklaşık 3-4 milyar dolarlık müşteri satışlarının da büyük ağırlığı var. Euro/dolar gerilerse dolar/TL tekrar 1,60 seviyelerini zorlayabilir. Bu noktada müşteri satışlarının da devam etmesini bekleyebiliriz" dedi.

ENDİŞELERLE EURO SATIYORLAR
Euro Bölgesi'ndeki borç sorunlarının bankacılık sektörüne de bulaşabileceği endişeleri yatırımcıları satışa yöneltmesiyle Euro, değer kaybetti. Euro'daki kırılganlığın nedeni İspanya Merkez Bankası'nın, başka bir banka ile birleşmesinin gerçekleşmemesi üzerine bir mevduat bankası olan Cajasur'a el koyması oldu. Cajasur göreceli olarak küçük bir banka olmasına rağmen, bu durum, Avrupa bankacılık sektörünün zayıflığına işaret ederken, işlemciler, zaten borç sorunları yaşayan Euro üyelerinin daha çok bankaya el koyması gerekebileceği endişelerini tetiklediğini söylediler.

Bir Avrupa bankasının döviz işlemcisi, "Başta Güney Avrupa'da olmak üzere daha çok bankanın sorun yaşayacağı endişeleri ile yatırımcılar Euro satmaya başladı" dedi.

Yeni bir finansal kriz endişeleri ise yatırımcıların riskli varlıklardan çıkarak ABD ve Japon para birimleri ile devlet tahvillerine yönelmesine neden oldu.

İMKB YÜZDE 4.22 GERİLEDİ
İMKB, yoğun satıcılı birgün geçirdi.

Yunanistan'da başlayan, sonrasında tüm Avrupa ekonomilerini etkisi altına alan finansal krizin son olarak İspanya'da yarattığıolumsuzluk piyasalar üzerinde baskı unsuru oldu.

İspanya'ya bankacılık sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle yapılan not indirimi sonrasında dün itibariyle tasarruf bankalarına yönelik kaygıların artması İMKB'nin de diğer piyasalar gibi güne satışlarla başlamasına neden oldu.

Gelen satışlarla önce 53200 ardından 52700 puan seviyesine gerileyen endeks ilk seansı 52986 puandan tamamladı.

İkinci seansa yine satışlarla başlayan ve 51700 puan seviyesinekadar gerileyerek en düşük 51757 puanı gören İMKB 100 Endeksi günü 52.257 puan ile (yüzde 4.22) 2.301 puan ekside tamamladı.

İşlem hacmi birinci seansta 1.004.280.090 TL, ikinci seansta 1.409.727.843 TL olurken, toplam işlem hacmi 2.414.007.932 TL olarak gerçekleşti.

Yarın ABD'de açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları verileri, ayrıca uluslararası piyasaların seyri piyasa tarafından yakından izlenecek.

Gedik yatırım analisti Yunus Kaya, düşüşün nedeninin yurtdışındaki sorunların Türkiyedeki yansıması olduğunu söyleyerek, "Bankalar birbirlerine yine borç vermemeye başladı. Libor faizi 10 ayın zirvesine çıktı. İspanya'da dün bir bankaya el kondu" dedi. Kaya, endekste ilk destek seviyesinin 52 bin 800 olduğunu daha sonra ise 51 bin 500 olarak beklediklerini kaydetti.

RİSKTEN KAÇIŞLA FAİZ YÜKSELİYOR
Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanış ve valörlüde yüzde 9.20 olan 25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.31/9.22 seviyesindeydi.

Bir bankanın tahvil-bono masası yetkilisi, "Yurtdışı piyasalarda olumsuz bir seyir var. Bu durum asıl döviz tarafına yansıyor ama riskten kaçış bono tarafını da etkiliyor diyebiliriz. Gösterge tahvilin faizinin yüzde 9.30 civarlarında işlem görmesini bekliyorum. Bu seviyeler faizde çekici seviyeler" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler