Hem global anlamda hem de lokal olarak hisse senetlerinin geleneksel istatisiklerde güçlü seyrettiği bir periyot olan yılın son çeyreğine başlarken, dışta ABD’deki kredi ve konut sektörüne ilişkin belirsizliklerin sürmesi ve bu ülkedeki resesyon sinyelleri ile içeride yüksek cari açık ve yeni anayasa belirsizliği gibi faktörler dördüncü çeyrekte en çok konuşulan konulardan olacak gibi gözükmektedir.
Son çeyreğin tarihsel olarak piyasaların yüzünü güldürmesine ek olarak FED’in Ekim ayındaki toplantısında yeni faiz indirimine gitme beklentisi piyasaları canlı tutmaya devam edecek gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Hatırlanacağı gibi geride bıraktığımız Ağustos ayında kredi piyasasındaki kriz nedeniyle oluşan gergin ortamı FED Eylül ortasında faiz indirimi hamlesiyle geri püskürtmüştü. Fed’in bundan sonra atacağı adımlar piyasaların en fazla takip edeceği gelişme olacaktır.
Bu hafta Çarşamba günü açıklanacak Eylül ayına ilişkin enflasyon datası TCMB’nin kredibilitesinin devamı ve hedefler açısından kritik bir dönemde olduğumuzu göstermektedir. TCMB tarafından ilan edilen hedef patikanın üst sınırı olarak belirlenen %7,30’un ramazan ayı nedeniyle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarında beklenen artışlar sonucunda aşılma riski önemsenecek kadar yüksek görülmektedir. Eylül ayında %1,18’den daha yüksek aylık bir enflasyonun oluşması durumunda TCMB’yi sıkıntılı günler bekleyecek gibi gözükmektedir.
İMKB’nin hafta boyunca yurtdışı piyasalara bağlı seyrini devam ettireceğini beklemekteyiz. Haftaya başlarken ise piyasa dinamiklerini etkileyecek önemli bir gelişme olmaması nedeniyle yön arayışı haber akışlarına paralel olrarak devam edecektir.
Döviz piyasasında YTL’yi daha fazla değerlenmesini sağlayacak gelişmelerin doyma noktasına geldiğini düşünüyoruz. Bu açıdan döviz piyasasında yükseliş ağırlıklı daha dengeli bir hafta seyredebiliriz.
Tahvil ve bono piyasasında fazilerdeki gevşeme eğilimi yeni para girişleri sayesinde devam ettiğini görüyoruz. Bu hafta için gösterge bileşiklerin %16,45-%17,50 bandında hareket etmesini muhtemel değerlendiriyoruz.
01/10/2007