39000 seviyesine kadar yükselen endeks Cuma günü gelen sert satışlarla birlikte 37556 seviyesinden haftayı kapadı.
Bir süredir oluşan olumlu havanın ardından Cuma günü gelen satışların Anayasa Mahkemesi kararına yönelik riskleri azaltmak amaçlı olduğunu düşünüyoruz.
Anayasa Mahkemesi 28 Temmuz Pazartesi gününden itibaren AKP kapatma davasını görüşmeye başlıyor. Görüşmelerin ne zaman sonuçlanacağı belli değil. Başka deyişle Anayasa Mahkemesinin davayı hangi gün esastan görüşeceği bilinmiyor. Geçmiş deneyimlere bakıldığında Anayasa Mahkemesinin diğer kapatma davalarında Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklama yaptığını görmekteyiz. Ancak bu seferki davanın önemne bakıldığında bu sefer Anayasa Mahkemesi bu geleneğine uymayabilir.
Bu nedenle önümüzdeki hafta piyasalar üzerinde ciddi bir belirsizlik ve stresin oluşacağını düşünüyoruz. Cuma günü bu riski üstlenmek istemeyenlerin fiyatların yükselişini fırsat bilerek gerçekleştirdiği satışları net bir şekilde gördük. Bu satış baskısının bir kısmı Pazartesi günüde görülebilir. Ancak bu amaçla yapılan satışların büyük çoğunluğunun Cuma günü tamamlanmış olma ihtimali oldukça yüksek.
Önümüzdeki hafta hacim yönünden sıkışık ve aşağı eğimli bir seyir beklenebilir. Aşağı eğiminin şiddetini kestirmek oldukça zor. Ancak piyasaların ağız kulağı Anayasa Mahkemesinden olacağı kesin. Öyleki haftaya ABD’deki şirket karları olsun, Almanya ÜFE ve TÜFE rakamları olsun, ABD İstihdam Raporu olsun iç piyasanın birinci gündeminde olmayabilir. Dış piyasalarda oluşacak negatif hava zaten içeride gergin bir halde bekleyen endeksin moralini daha fazla bozabilir.
Mahkeme Kararına yönelik pek çok senaryo yazılıp çiziliyor. Biz, Türkiye’yi erken seçime taşıyacak bir sonuç olup olmamasına göre değerlendirmekteyiz. Türkiye’yi erken seçime taşıyacak bir sonuç çıkması durumunda piyasalar tarafından olumsuz algılanacağını ve uzun sürecek bir belirsizlik ortamına girileceğini tahmin ediyoruz. Bu durumda faizlerde yüksek seyir ve endekste baskılı bir süreç başlayabilir. Piyasalar bekle gör dönemine girebilir. Ancak aksi yönde bir sonuç olması durumunda piyasalar tarafından olumlu algılanacaktır. Kısa vadede faizde gevşeme ve borsada yükseliş beklenecektir. Uzun vadede ise AKP Hükümetinin icraatları ve tavrı piyasa üzerinde belirleyici olacaktır.
Kapatılmadığı taktirde, yaşanan gelişmelerden sonra bugüne kadar sürdürdüğü politik tavrını daha yumuşak ve uzlaşmacı bir şeklemi sokacak, yoksa karardan alacağı güçle bugüne kadar sürdürdüğü tavrını daha mı sertleştirecek bunu uzun vadede görebileceğiz.
Bir bakıma piyasalarda beklentilerin dansını yaşıyoruz. Her ne olursa olsun Mahkeme kararının ardından büyük bir belirsizlik ortadan kalkacak ve piyasaların önündeki yol kesin bir şekilde ortaya çıkacak. Siyasi kanatta dalgalanmalar yaşanırken, ekonomi kanadındaki tablonun bozulmamasını diliyoruz.