Dış piyasaların gölgesinde yön tayin etmeye çalışan piyasalarda dip arayışı sürüyor...Gelişmeler önemle izlenmeli...
Piyasalar dün dalgalı bir seyirle karşı karşıyaydı. Dış piyasalardaki olumlu kapanışların etkisiyile güne alıcılı başlayan hisse senedi piyasasında 53,600 seviyesinde tutunma çabaları satışlarla karşılanmasıyla 53,200 önemli destek seviyelerine doğru geri çekilme yaşandı. Avrupa borsalarında da durum farklı değildi. güne %1'lerin üzerinde değer artışlarıyla başlayan borsalarda güniçinde gevşeme yaşandığı görüldü, ancak pozitif seyir korundu. Öğleden sonra ABD verilerine kadarki süreçte piyasalar yön bulma arayışı içine girdi. Dış piyasalardaki olumlu görünüm devam etmesine karşın, hisse senedi piyasasında endeks 52,632 puanı gördü, bileşik faizlerde ise %16,80 seviyesine yönelim yaşandı. Ancak ABD verilerinin beklenenden iyi gelmesi ve dış piyasalarda FED'in faiz indirimine gideceği yönünde beklentilerin kuvvetlenmesiyle gelen alımların yarattığı psikolojik etki ile endeks günü 314 puanlık yükselişle 53,577 puandan tamamladı. FED'in indirim yapacağına yönelik beklentiler doların euro karşısında değer kaybına yol açtı, bileşik faizler ise kapanışlar %16,72 seviyesinde gerçekleşti. Dış piyasalarda kısa vade için belirsizliğin sürmesi, iç piyasalara da yansımış durumda. Dün önemle beklenen FED tutanaklarından çıkan sonuçta enflasyon konusunda risklerin bulunmadığı ancak kredi sektörüne yönelik endişelerin sürdüğü mesajı verildi.
Sözkonusu sektörde yaşanan olumsuzluğun sektörler geneline yayılıp yayılmayacağının ve bu durumun ABD ekonomisindeki soğukluğu durgunluğa çevirip çevirmeyeceğinin yakından izlendiği satır aralarında belirtilirken, işsizlik beklentilerinin yukarı yönlü revize edildiği görüldü. FED'in faiz indirimi olasılığının ise iyice azaldığı yorumları çıkarıldı. Kısacası tutanaklardan tedirginliğin sürdüğü mesajı verildi, faiz indirimi konusunda ise piyasalar rahatlatılmamış oldu. Bu açıklamalar sonrasında DJ endeksi 13,000'nin altında diğer güçlü destek noktası olan 12,800'e doğru yöneldi, ancak kapanışta yine 13,000 psikolojik direnç noktasının üzerinde günü tamamladığı görüldü. Japonya piyasasına baktığımızda gelen makro verilerin ışığında ve ABD'de yaşanan gelişmelerin etkisiyle yen/dolar paritesinin 110 seviyesinin aşağı kırmasından dolayı %2'nin üzerinde kayıp sözkonusu, Avrupa future piyasalarına baktığımızda ise %1'in üzerindeki kayıplar güne Avrupa'nın da satıcılı başlayacağı beklentisini doğurmakta. Tüm bu gelişmelerin etkisiyle güne satıcılı başlamasını beklediğimiz hisse senedi piyasasında dip arayışının süreceği günlerle karşı karşıyayız.
Gün içinde dışarıdan ve içerden gelecek açıklamalar önemle izlenecek. Dışarıda ana gündem maddesini ekonomik gelişmeler oluştururken, içeride Irak sınırdaki sıcak gelişmeler önemle izleniyor. Bölgedeki yoğun hazırlıklar operasyona işaret ederken, uluslararası süreç yakından takip ediliyor. Bugün için piyasalarda satış baskısının ön planda olacağını düşünmekteyiz. Önemli destek bölgelerinde olası tepki hareketinin ise gücü önemli. Dün 53,200 desteğini test eden endekste, bugün için 100 günlük ortalaması olan 52,350 puan seviyesi güçlü destek noktası olarak karşımıza çıkıyor. Hisse bazlı hareketlerin yaşanacağını düşündüğümüz endekste, bu seviyeye geri çekilimde güçlü tepki yaşanmaz ise 51,400 bir sonraki kuvvetli destek noktası olmakta. Güniçi önemli direnç noktaları ise 54,000 - 54,300'de bulunuyor. Bileşik faizlerde ise %16,80 destek noktası önemli. bu seviyenin yukarı kırılım kaydetmesi halinde %17 psikolojik destek seviyesine yönelim görebiliriz. Döviz cephesinde ise doların euro karşısında kaybının sürdüğünü gözlemliyoruz. Parite 1,50 seviyesine doğru yönelim kaydetmiş durumda.