Piyasalar olağandışı gündemler haricinde yaşadıkları en yoğun dönemlerden birindeler.
ABD’de 12 aylık bilanço rakamlarının açıklanmaya başlanması, ABD’de enflasyon rakamları ve ABD perakende satış rakamları yanı sıra ECB ve TCMB’nin faiz kararlarını bu hafta içerisinde yakından takip edeceğiz. Bu kadar yoğun gündemlerin olduğu dönemlerde, piyasaların psikolojisi önemli olmaktadır. Aynı gün ve saatte açıklanan datalarda dahi piyasa iyiyi yada kötüyü içerisinden psikoloji ile ayırabiliyor. Keza bu haftada aynı dönemlerden birini yaşayacağız.
Gündem yoğun ama piyasalar bunu nasıl algılayacak? En iyi şekilde yada en kötüşekilde algılayacak data seti bu hafta çıkabilir.
Mesela ABD’de Perşembe ÜFE ve Cuma günü TÜFE verileri açıklanacak. Bu iki veride eksi bekleniyor. Aylık ÜFE (- %2) ve TÜFE (- %0.9) gerçekleşmesi bekleniyor. Piyasalar istedikleri taktirde deflasyon korkusu içerisine kapılabilirler. Ya da FED’in uzun dönem faiz oranlarını sabit tutacağına yönelik bir psikoloji içerisine de girebilirler.
Faiz indirimleri de önemli olacak. ECB ve TCMB’den sürpriz faiz indirimi bekleniyor. Avrupa ve Türkiye’de yapılan sürpriz indirimler geçen ay piyasalarda önemli hareketler getirmemişti. ABD’de perakende satışlar ve bu hafta içerisinde gelecek 2 bilanço diğer verilerden ayrılacağa benziyor. Pazartesi Alcoa bilanço, Çarşamba ABD perakende satışlar ve Perşembe İntel’de kar rakamlarını açıklayacak.
Dünya borsalar geçen haftanın son 3 gününde yaşadıkları satışlar ile birlikte teknik olarak önemli destek noktalarına gerilediler. Bu destek noktalarında haftanın ilk günlerinde gelecek tepki alımları yaşanması dumunda, hafta içerisinde geçen hafta yaşanan düşüşlerin tepki hareketi yaşanabilir. Fakat haftaya kötü ve düşüşler ile başlarsak, yükselen destekler kırılacak hem tepki hareketi sınırlı kalacak hemde hafta içerisinde gelecek verilere piyasaların tepkisi olumsuz olma olasılığı artacak.
İMKB için önemli destek noktası 26.200 seviyesi olacak. Üzerinde kalırsa 29.500 önümüzdeki günlerde/haftalarda test edilebilecek. 26.200 kırılırsa o zaman 23.500’e önümüzdeki günlerde/haftalarda gerileme gündeme gelecek."
(Turkish Yatırım Menkul Değerler)