FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda kırılganlık hakim

TL bugün dolar ve euro karşısında tarihi düşük seviyelerini gördü.

Piyasalarda kırılganlık hakim

Gelişmekte olan ülkeler arasında en çok kaybın gözlendiği rublenin dolar karşısında değer kaybı yüzde 3'ü aşarken, TL en çok kayıp verenler arasında üçüncü sırada yer aldı. Risk iştahının bozulmasıyla dolar/TL 4.0755 ile tarihi zirveyi gördü, euro/TL ise 5 seviyesinin üzerini test etti.

Ancak bu seviyelere kalıcı olmayan dolar/TL 4.05, euro/TL ise 4.99 seviyelerine gevşese de halen rekor yüksek seviyelerde bulunuyor.

Diğer taraftan bir ara yüzde 2'yi bulan düşüşle 112.510 puana kadar gevşeyen Borsa İstanbul 100 endeksi ise saat 17:38 itibariyle yüzde 1,43 düşüşle 113.000 seviyesinin hemen üzerinde bulunuyor.

Integral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu gün için de yaptığı değerlendirmede, gelişmekte olan ülke para birimlerinde bir değer kaybı eğilimi olduğunu söyleyerek, "Bugün bu hareket daha da hızlandı, rublede sert değer kaybı var. Büyük ihtimalle rubledeki kayıp TL dahil diğer para birimlerini de etkiledi" demiş ve şöyle devam etmişti:
"Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik risk algısı zaten yüksekti, daha da artmış olabilir. Genel anlamda yukarı yönlüyüz. Hem siyasi hem jeopolitik anlamda risk algıları yükseliyor bu da rubleyi vurdu. Yurtiçinde açıklanan teşvik paketinin TL üzerinde bir etki yarattığını sanmıyorum. Dolar/TL'de bir yumuşamadan bahsetmek için kurun 4.0260'ın altına gelmesi gerek, 4.9820 taban olabilecek nitelikte. Çok hızlı yükseliş yaşadık Mart başından bu yana ve her yükseliş geri çekilme olasılığını artırıyor, trend içinde düzeltme şeklinde."

RUSYA, DÜŞÜŞE ÖNCÜLÜK ETTİ

Ruble, ABD'nin Rusya'ya getirdiği yeni yaptırımların RUSAL Capital'ın teknik olarak temerrüt endişelerini artırmasının ardından yaklaşık yüzde 2 oranında değer kaybetti ve bu şirket tarafından çıkarılan dolar tahvilleri Rus kredi piyasalarında kayıplara öncülük etti.

ABD, Cuma günü 2016 yılı başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçladığı Rusya'yı cezalandırmak amacıyla, 24 Rus devlet yetkilisi ve işadamı ile 14 kuruma karşı yeni yaptırımlar getirdi.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki Doğu Guta bölgesinde 7 Nisan günü zehirli kimyasal silah kullanılmış olduğunu belirttiler ve bundan sorumlu olan tarafın kesinlikle belirlenmesi için işbirliği yapmaya karar verdiler.

Bir diğer gelişme olarak ise Suriye devlet televizyonu, Humus yakınlarındaki hava üssüne ABD'nin sorumlu olduğu düşünülen bir saldırı yapıldığını duyurdu.

Rusya ve Suriye askeri makamları ise saldırının İsrail savaş uçakları tarafından yapıldığını söylediler.

Yurtdışında ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, ABD-Rusya gerginliği ve Suriye'deki gelişmeler piyasalarda endişe yaratırken, yurtiçinde iç siyasette faizlerin düşürülmesi için konuşulan paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiden sorumlu yetkililere yönelik eleştirileri, eleştirilerin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddiası gibi unsurların TL üzerinde baskı yarattı. Türkiye piyasalarına ilişkin makro endişeler ise yüksek büyümenin de tetiklediği yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor.

DOLARDA 4 SEVİYESİ ÖNEMLİ

Bu sabah saat 09:04'te 4.0446/4.0475 seviyesinde olan dolar/TL, yeni tarihi zirve olan 4.0755'e kadar yükseldikten sonra saat 17:39'da 4.0580 seviyesinde.

Bu sabah 4.5059/4.5085 seviyesinde olan sepet bazında TL zirve olan 4.5366'ya kadar yükseldikten sonra aynı saatte 4.5311 seviyesindeydi.

Bu sabah 4.9663/4.9695 seviyesinde olan euro/TL ise tarihi zirvesi olan 5.0008'e kadar yükseldikten sonra aynı saatte 5,0030 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL'de 4 seviyesinin üzerinde kalındıkça yükseliş eğiliminin devam edebileceği, risk iştahında bozulma olduğunda TL gibi iç dinamikleri zayıf olan para birimlerinin daha olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

Başka bir bankacı, "Zaten TL'de Moody's'ten başlayan, yüksek enflasyon gibi unsurlarla devam eden bir kırılganlık söz konusu. TCMB'nin 25 Nisan'daki PPK toplantısına kadar da bu durum devam eder. TCMB artık faiz artırabilir mi artıramaz mı diye endişeler var. EM'ler genelinde bir olumsuzluk var ve bu hareket devam edecek gibi duruyor. Kur 4'ün üzerine yerleşti gibi bir görüntü var şu an" dedi.

FAİZLERDE SINIRLI YÜKSELİŞ

Tahvil bono piyasasında ise Cuma günü yüzde 13.32'ye kadar yükseldikten sonra spot piyasada ortalama yüzde 13.23, valörde son işlemde yüzde 13.07 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 13.12, valörde saat 16:40'ta son işlemde yüzde 13.08 seviyesinde.

İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.52, valörde son işlemde yüzde 14.39 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 14.40 seviyesindeydi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler