İSTANBUL (İHA) - Amerika'da açıklanan makro ekonomik verilerin beklentilerin altında bir büyüme performansına işaret etmesi ve yükselen Japon Yeni'nin 'carry trade' imkanlarının sona erebileceği şeklinde algılanması ile Türkiye piyasaları yine kan kaybetti.
İstanbul menkul kıymetler borsasında gösterge İMKB-100 endeksi dün yüzde 4.45 oranında değer yitirerek 39.588,24 puandan kapanırken, Yeni Türk Lirası (YTL) ABD Doları karşısında yüzde 1.77 gerileyerek 1.4350 düzeyine düştü.
Finansinvest ekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, öğle saatlerinde Moody's Türkiye hakkında yayınladığı olumlu rapora rağmen yükselen Japon Yeni ve ABD'de açıklanan işsizlik ve kişisel gelirler-harcamalar verilerinin beklentilerin altında kalmasının finans piyasalarını olumsuz etkilediğini söyledi.
ABD'de Ocak ayında kişisel gelirler yüzde 1.0, kişisel harcamalar yüzde 0.5 arttı. Piyasalarda kişisel gelirlerin yüzde 0.5, harcamaların yüzde 0.7 artması bekleniyordu.
ABD Merkez Bankası'nın enflasyon için tercih ettiği gösterge olan kişisel harcamalara göre gıda ve enerji dışındaki fiyat artışını gösteren PCE endeksi yüzde 0.3 arttı. Endeksin yıllık artışı yüzde 2.3 oldu. Piyasalarda çekirdek PCE'nin yüzde 0.2 artması bekleniyordu.
ABD'de işsizlik maaşı almak için 24 Şubat ile sona eren bir haftalık süre içerisinde yapılan başvuruların sayısı bir önceki haftaya göre 7 bin kişi artarak 338 bin kişi olarak gerçekleşti.
İşsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 17 Şubat ile sona eren haftada 331 bin seviyesinde bulunuyordu. Piyasalarda işsizlik başvurularının 7 bin kişiye düşmesi bekleniyordu.
İstihdam piyasasındaki eğilimi daha iyi gösteren dört haftalık hareketli ortalama ise, 7 bin 500 kişi artarak 335 bin 250 oldu. Bu 29 Ekim 2005'den bu yana ulaşılan en yüksek değer olarak gözüküyor.
Finansinvest ekonomisti Tokalı, "Hafta içinde yaşanan türbülanslar hep beklenen bahar ayı genel düşüş hareketinin başlangıcını mı işaret ediyor; yoksa bunlar geçici kar realizasyonları veya panik satışlar mı? Bu henüz netleşmedi" dedi.
Piyasaların yurt dışına odaklı seyri sürdüreceğini belirten Tokalı, şöyle konuştu: "Önümüzdeki dönem piyasalar dışarıdan gelecek verilere duyarlı olacak. ABD dataları bugün bir miktar beklentilerin altında kaldı ve düşük büyüme performansına dair sinyal verdi fakat orada da önemli bir yavaşlama görünümünden henüz bahsedemeyiz. Fakat veriler ABD ekonomisinin bir sert iniş yaşayacağını tam olarak ortaya koyarsa bu satışlar kalıcı bir tren haline dönüşebilir"
Hafta başında ABD eski Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'in ABD'de ciddi ekonomik durgunluk yaşanabileceğini ifade etmesi ve ucuz para piyasalarından borç alarak Türkiye gibi yüksek faiz veren gelişmekte olan ülkelerde pozisyon almak anlamında kullanılan 'carry trade'de en çok kullanılan para birimlerinden biri olan Japon Yeni'nin global piyasalarda değer kazanmasının yarattığı endişe nedeniyle başta Çin borsası olmak üzere Türkiye de dahil dünya piyasalarında önemli kayıplar yaşanmıştı.