FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda oynaklık artabilir

En son yaptığım yorumda S&P’nin 4 önemli uyarısını yazmıştım. Bunlardan birisi “Erdoğan’ın adaylığı sonrasında anayasal bir çalkantı yaratabilir” görüşüydü. Erdoğan aday olmadı, ancak bugün TBMM’nde genel kurula 361 milletvekilinin katılması gündemi işgal edecek gibi görünüyor.

Şimdi Anayasa Mahkemesi kararı beklenecek gibi görünüyor. Karar olumsuz çıkarsa, S&P’nin belirttiği “anayasal çalkıntı” bizi bekliyor gibi.

Çünkü;
1-Cumhurbaşkanı seçilemeyecek.
2-1.tur tamamlanamadığı için seçime nasıl gidilecek ?
3-Bu kaos erken seçimde kime yarayacak, kime yaramayacak ?

Anayasa Mahkemesi bir “görevsizlik kararı” da verebilir. Bunu kimse bilmiyor.

İşte bu soruların cevapları kısa vadede bizi etkileyecek gibi. Dünya borsalarında olası bir “düzeltme hareketinde” kaosun etkileri artabilir.

Seçimlerle ilgi şu tespitler yapılabilir;

1-Cumhurbaşkanı sorunsuz seçilirse piyasalar dünya borsalarına baklamaya devam eder. Yükseliş hareketi 1 seansı geçmez.
2-Sorun çıkar, anayasal problem ortaya çıkarsa belirsizlik artar, borsada düşüş hızlanır.

Bugün ABD birinci çeyrek büyüme verileri geldi. İlk çeyrekte büyüme %1.3 oldu. Beklenti % 2 idi. Geçen sene büyüme aynı dönemde %2.5 idi.

Merkez Bankası 2007’nin ilk çeyrek enflasyon raporunu açıkladı. TCMB Başkanı Sn. Durmuş Yılmaz % 4’lük enflasyon hedefine yaklaşmak için “sıkı para politikasına” devam edeceği sinyalini verdi. Enflasyonun yılın ikinci yarısından sonra düşüşe geçeceğini, özel tüketimin yavaşladığını belirtti.

Ama enflasyon için bu yıl % 70 olasılıkla % 4.5- % 7.1 arasında, ortalama % 5.8 olacağını belirtti. Burası çok önemli. Çünkü % 4’e ulaşmak için faizleri % 17.50’de tutuyorsunuz, ama beklentinize göre enflasyon %7.1 bile gelebilir. O zaman bu kadar sıkı bir para politikası gerekli mi? Sorusu akla geliyor. Daha düşük bir faiz düzeyinde döviz kurları yukarıda tutularak ödemeler dengesi problemi asgariye indirilemezmiydi ?

Bugün borsa endeksi cumhurbaşkanlığı seçim belirsizliğiyle % 2.02 geriledi. Dünya borsalarındaki küçük değer kayıpları da etkili oldu.

Dolar tepkisiz kaldı ve 1.332 seviyesinde kaldı. Faizler %18.39’a geriledi.

Siyasetin daha çok konuşulacağı günlerin içindeyiz. Piyasalarda oynaklık artabilir. Küçük yatırımcıların daha dikkatli olmasını öneriyoruz.

17:00 27/04/07

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler