ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 0.50 oranında aşağı çekerek yüzde 4.75'e indirdi. Böylece günlerdir merakla beklenen faiz indirimi gerçekleşmiş oldu.
ABD'de 2003 yılından bu yana yüzde 5'in üzerinde seyreden faiz oranları, geçen yaz aylarında mortagage krizi ile tartışılmaya başlanmış, yaşanan dalgalanmalar sonucu gözler FED'e çevrilmişti. ABD'de enflasyonist beklentilere karşın FED piyasaların baskısı sonucu faiz indirimi kararı almış oldu.
Piyasalarda 18 Eylül sendromu olarak beklenen kararın ABD ekonomisine ve global piyasalara etkisi merakla bekleniyor.
Uzmanlar, piyasalarda kısmi rahatlama olacağını ancak orta ve uzun vadede faiz indiriminin etkilerinin ne olacağının belirsizliğini koruduğu ifade ediyor.
**-FAİZ İNİDİRİMİ VE TÜRKİYE-**
Faiz indirimi ile birlikte ABD'de öncelikle nakit bolluğu oluşması bekleniyor. Bu nakitin ise ABD iç piyasasının canlanmasına ve ardından Türkiye gibi yükselen piyasalardaki yüksek getirili yatırımlara dönüşeceği tahmin ediliyor.
Buna karşın nakit bolluğu ile artacak iç tüketimin ABD'de ucuz seyreden enerji fiyatlarıyla artacağı, bunun da doları daha da güçsüzleştireceği kaydediliyor. Bu gelişmelere bağlı oluşacak enflasyonist gelişmelerin dünya ekonomisinde yeni bir tehdit oluşturabileceği de uzun zamandır konuşulan varsayımlar arasında yer alıyor.
-B**ORSALAR COŞTU, DOLAR DİBE VURDU-**
FED'in faizleri piyasaların istediği oran olan yüzde 4,75'e çekmesi, karar açıklanırken işlem gören ABD ve Latin Amerika borsalarını adeta coşturdu.
Kararın açıklanmasının ardından New York Wall Street Borsası'nda Dow Jones ve Nasdaq endeksleri yüzde 2'leri aşan yükselişler yaşarken, Brezilya Bovespa Endeksi'nde yükseliş yüzde 'ün üzerine çıktı.
ABD doları Japon Yeni hariç tüm para birimleri karşısında değer kaybetmeye başladı. Euro, ABD doları karşısında 1,40 seviyelerine yaklaşarak tarihinin en yüksek değerlerini alırken, azalan carry trade endişleri nedeniyle Japın Yeni dolar karşısında değer kaybetti. Dolar/yen paritesi 116 seviyelerinin üzerine çıktı.