FİNANS

Putin emretti: Rusya, Avrupa'nın gazını kesti

Ukrayna’nın kamu enerji şirketi Naftogaz, Rusya’nın Avrupa’ya Ukrayna üzerinden gönderdiği doğalgazı kestiğini duyurdu.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrupa'ya Ukrayna üzerinden gönderdikleri tüm gazın kesilmesi talimatı verdi.

Putin, Gazprom Başkanı Aleksiy Miller'ı kabulünde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya yönelik politikanın devam ettirilip bu ülke üzerinden gönderilen gazın kesilmesi gerektiğini belirterek, bunun da açık bir şekilde ve uluslararası gözlemcilerin önünde yapılmasını söyledi.

Avrupa'nın gaz tüketiminin yüzde 25'lik bölümü Rusya'dan karşılanıyor ve Rusya'dan satın alınan gazın yüzde 80'i Ukrayna üzerindeki boru hatlarından geliyor.

Ukrayna’da devletin kontrolü altında bulunan doğalgaz şirketi Naftogaz Sözcüsü Valentyn Zemlyansky, yaptığı açıklamada, Rusya’nın doğal gaz şirketi Gazprom’un yerel saat itibarıyla 07.44’te Avrupa’ya gaz sevkıyatını tümüyle kestiğini belirtti.

Rusya ile komşusu Ukrayna arasında doğalgaz konusunda devam eden anlaşmazlık özellikle kış aylarında Avrupalı tüketicileri vuruyor.

Gazprom’un Ukrayna’dan geçen doğalgaz hattından geçen gaz sevkıyatını kısma veya tümüyle kesmesi şeklinde de yıllardır devam eden yönteminden Avrupa’da yaklaşık bir düzine etkileniyor.

Rusya, Ukrayna’yı boru hattından geçen doğal gazı çalmakla, Ukrayna’da Rusya’yı sevk ettiği doğalgaz miktarını düşürmekle suçluyor. Romanya’da, Rusya’nın sevk ettiği doğalgazı tamamen kestiğini bildirdi.

AB KOMİSYONU ÇÖZÜM İSTİYOR

AB Komisyonu, Rusya ve Ukrayna;nın AB ülkelerine doğalgaz sevkıyatını derhal tekrar başlatmaları çağrısını tekrarladı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso;nun bu sabah Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Ukrayna Başbakanı Yulia Timaşenko ile telefon görüşmeleri yaptığı bildirildi.

AB Komisyonu sözcüleri, günlük olağan basın toplantısında, durumun giderek ciddileştiğini, Rusya ve Ukrayna;dan AB’ye gelen doğalgaz sevkıyatının bugün tamamen durduğunu bildirdiler.

Komisyon Başkanı Barroso;nun Putin ve Timaşenko;dan, AB’ye doğalgaz sevkıyatına derhal tekrar başlanmasını, iki ülke arasındaki çekişmelerde AB tüketicilerinin rehine alınmamasını istediği bildirildi.

MACARİSTAN SANAYİDE GAZ KULLANIMINI SINIRLADI

Macaristan, Rusya’nın Ukrayna üzerinden gönderdiği doğalgazı kesmesinden sonra doğal gazın sanayide kullanımını sınırlandırdı.

Doğalgaz dağıtım şirketi Foldgazszallito Zrt, fazla doğalgaz kullanıcıların tüketiminin sınırlandırıldığını ve kısıtlamaların bugün sanayide doğalgaz kullananları kapsayacak şekilde genişletileceğini açıkladı.

Açıklamada, Macaristan’da bugün 64 milyon metre küp doğalgaz kullanılmasının beklendiği ve bu doğalgazın rezervlerden karşılanacağı belirtildi.

Krizden en fazla etkilenen AB üyelerinden Romanya ve Bulgaristan’ın ilk aşamada ulusal düzeyde önlemler aldıkları, Gaz Koordinasyon Grubu uzmanlarının bu ülkelere nasıl yardımcı olunabileceğini araştıracakları duyuruldu.

Krizden etkilene diğer ülkeler arasında Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya da sayılırken Yunanistan;ın Türkiye’nin katkılarıyla sorunlarını aşmakta olduğu ifade edildi.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler