FİNANS

Riskten kaçan dolara sarıldı

Yurtiçi döviz piyasası, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke piyasalarında gözlenen riskten kaçış eğiliminin etkisi altına girmiş görünüyor.

Piyasada bu hafta yurtdışından ve yurtiçinden gelecek faiz kararlarının etkili olması bekleniyor.

Tekstilbank Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek, bugün dolar/TL kotasyonlarının yurtdışı gelişmelere bağlı olarak hareket ettiğini söyledi.

Semin Dülek, hafta başından bu yana gelişmekte olan ülkelerde yurtiçi döviz piyasasını da etkileyen olumsuz bazı durumlar gözlendiğine işaret ederek, şu şekilde konuştu:

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

"Rusya para birimi sürekli olarak devalüasyon görüyordu ve belirli seviyede tutmak için sürekli olarak müdahale yapılıyordu. Ancak artık müdahaleye başvurulmadığını ve daha hızlı devalüe olduğunu görüyoruz. Rusya kaynaklı bu gelişme diğer gelişmekte olan ülkelerde tedirginlik yaratıyor.

Ayrıca Japonya'nın cari açığının bu ay yine daraldığını gördük. Japonya ihracatçı bir ülke ve Japonya'da cari açığın daralması demek dünyada talebin azaldığını gösteriyor. Bu da doğal olarak emtia fiyatlarına düşüş getiriyor. Petrol ve diğer emtia fiyatlarında düşüşler yaşanması, emtia ihracatçısı olan Güney Afrika ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz yönde etkiliyor. Bu gelişmeler diğer gelişmekte olan ülkelerle aynı potada bulunan Türkiye'ye de yansıyor."

Döviz Masası Yönetmeni Dülek, yaşanan tüm spesifik olayların dışında Cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin etkisine değinerek, şunları söyledi:

"ABD tarım dışı istihdam verisi 524 bin düşüşle oldukça kötü bir seviyede geldi. Bu data, ABD ekonomisinin kısa vadede toparlanamayacağını gösterir nitelikte. Bu veri geldiğinden beri başta ABD olmak üzere dünya borsalardan çıkış var. Bugün düşüşün Asya borsalarına da yansıdığını gördük. Bu hareket riskten kaçış eğilimi olduğunu gösteriyor. Riskten kaçış zaten gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkış anlamına geliyor. Tarım dışı istihdam verisinden sonra Türkiye dahil tüm gelişmekte olan ülkelerden çıkış görüyoruz."

Semin Dülek, yurtiçine has gelişmeler arasında Ergenekon ile ilgili soruşturmanın bulunduğunu, bu konuya ilişkin gelişmelerin geçen haftadan bu yana piyasada tedirginlik yarattığını söyledi. Dülek, "Davanın daha derin bir boyut kazanması yurtiçi döviz piyasasını etkileyen faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

GELİŞEN PİYASALAR HIZLA DARALIYOR

Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek, dün OECD'nin yaptığı açıklamaya değinerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"OECD hem gelişmiş hem de Brezilya, Rusya Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan ülkeler için, oldukça hızlı bir yavaşlama tespitinde bulundu. OECD'den bu derece büyük bir yavaşlama uyarısı gelince gelişmekte olan ülke piyasalarında havanın daha da bozulduğunu söyleyebilirim.

Tüm bu etkenler riskten kaçış eğilimli ile birlikte dolar/TL kurunda yukarı harekete yol açtı.

1.60 TL'DEN SATIŞ GELİYOR

Dolar kotasyonları bugün 1.6000 civarında seyrediyor. 1.60 civarında satış görüyoruz. Piyasada iki taraflı işlemler geçiyor. 1.5500 bölgesinden itibaren hedge fonlar dolar/TL alımı yapmıştı. Bu hareketin döviz satış şeklinde bir miktar realizasyonlarını görüyoruz. Müşterilerin seviyeyi iyi bulup sattıkları da oluyor. Dolayısıyla piyasada hem alıcı hem satıcı tarafta yüklü işlemler geçiyor. 1.6000 TL üzerinde girişler olduğunu ve kurun bu bölgenin altına gevşediğini görüyoruz. Piyasa genel olarak 1.6000 civarında salınıyor.

Yurtiçinde cari açık rakamı açıklandı. Data beklenendeniyi gelse de, TL üzerinde olumlu etkisini göremedik. Yaşanan hareketi hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkeleri etkisi altına alan riskten kaçınma eğilimi ile risk zamanında en popüler olan dolar ve Japon Yeni'ne giriş ve diğer paralardan çıkış olarak özetleyebiliriz."

Dülek, Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (PPK) toplantısının yapılacağına değinerek, 75 baz puanlık indirim beklendiğini ifade etti ve faiz indirimi ile sermaye kaçış hareketlerini daha kırılgan hale getirmesi açısından TL getirisinin azalacağını kaydederek, 75 baz puan üzerinde, 100-125 baz puanlık bir indirim kararı alınması halinde, ilk tepkinin dolar/TL'nin biraz yukarı gitmesi şeklinde olabileceğini bildirdi.

Dülek, Perşembe günü aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararının da açıklanacağını dile getirdi. Dülek, ECB'den 50 baz puanlık indirim beklendiğine işaret etti ve "ECB faiz indirimi yapmayarak, indirimi bir sonraki toplantıya bırakırsa avro/dolar paritesinde yukarı doğru bir düzeltme yaşamamız gerekir ve bu da dolar/TL kurunu 1.5800, hatta bu seviyenin altına ittirebilir. Beklendiği gibi 50 baz puanya da daha fazla indirim gelmesi halinde ise, kurda 1.5800 ile 1.6000 bandının taban oluşturacağını söyleyebiliriz. ECB ve TCMB kararına kadar dolar/TL kotasyonlarının 1.5800ile 1.6150 geniş bandında kalacaktır" dedi.

Tekstilbank Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek, IMF ile sorun yaşanacağı ile ilgili bir beklentinin fiyatların içinde bulunmadığına değinerek, "IMF konusunda bir gecikme ya da iptal gibi olası bir gelişme, dolar/TL kuruna alım getirir. Şu anda IMF ile ilgili sorun olmayacağı fiyatların içinde yer alıyor" diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler