FİNANS

Sanayiciden kritik uyarı

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ekonomik durum konusunda kötümser olmadıklarını, ancak gerçekçi bakarak mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını söylediklerini ifade etti.

Küçük, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları araştırmasının sonuçlarını değerlendirirken, “1982 yılından bu yana Türkiye ekonomisinde ana sektör sanayi sektörüdür. Ancak veriler sanayinin lokomotif gücünün giderek zayıfladığına işaret ediyor. Sanal bir iyileşme ile karşı karşıyayız, bu bir yanılsamadır” dedi.

İSO 500 büyük sanayi kuruluşu’nun kamuoyuna duyurulması dolayısıyla görüşlerini açıklayan Tanıl Küçük, sanayi sektörünün GSYİH içindeki payının hızlı bir şekilde düştüğüne işaret ederek, “10 yıl gibi kısa bir sürede sanayi ve imalat sanayi sektörünün ekonomideki ağırlığının bu derecede gerilemiş olması Türkiye ekonomisinin yarınları açısından ciddiyet ve hassasiyetle durulması gereken bir husustur” diye konuştu.

"SANAYİ POLİTİKAMIZ NEDİR?"
Türkiye ile benzer kategoride bulunan hiçbir ülkede bu tür bir gerilemenin olmadığına dikkat çeken Tanıl Küçük “ Örneğin Çin’de sanayinin 2002’de yüzde 39 olan GSYİH içindeki payı 2006’da yüzde 41, Hindistan’da aynı dönemde yüzde 15’ten yüzde 16’ya, Rusya’da yüz de 17’den yüzde 19’a ve Almanya’da yüzde 25’e çıkmıştır. Türkiye’nin sanayiye, sanayileşme bu ülkelerden daha mı az ihtiyacı var, bizim sanayi ile ilgili politikamız nedir“ diye sordu.

"KUR POLİTİKASI ÇOK RİSKLİ"
İzlenen kur politikasına eleştiri yönelten Küçük “ Kısa vadede risklerin ötesinde gerçekçi olmayan kur politikası orta ve uzun vadede üretim ve istihdam yapımızda ciddi kayıplara yol açma potansiyeli taşıyor. Kuruluşların çoğunluğu üretimde ithal hammadde ve ara malı kullanımına yöneliyor. Hatta bazı sektörlerimizde tasfiye süreci yaşanıyor. İstihdamdaki olumsuz gelişme sürmektedir. Bu yapı devam ettiği sürece kayıplar daha da artacaktır” görüşünü dile getirdi.

Şirketlerin karlığında 2007 yılında görülen iyileşmenin sanal bir iyileşme olduğunu ve yanıltıcı olduğunu savunan Tanıl Küçük bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: “ 2007’de şirketlerin karlılığında ortaya çıkan iyileşme üretim artışının bir sonucu değildir. Sanal bir iyileşmedir ve yanılsamadır. Gerçekçi olmayan kur politikasının ve dövizle borçlanmanın bir yan etkisi olarak ortaya çıkan böyle bir karlılık nereye kadar devam ettirilebilir” dedi.

"KÖTÜMSER DEĞİL GERÇEKÇİYİZ"
Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tanıl Küçük bir soru üzerine, tüm hükümetlere ve siyasi partilere eşit mesafede bulunduklarının altını çizerek, “Yeni hükümetimiz Acil Eylem Planı yaptı. Demek ki geçen dört yılda yapılamayan bazı şeyler var ve bir an önce yapılması gerekiyor. Söylemde bir sorun görmüyoruz. Sadece verilen sözlerin hayata bir an önce geçirilmesini istiyoruz. Kötümser değil gerçekçi bakıyoruz. Bu durum sürdürülebilir değil diyoruz. Bunu rakamlar söylüyor. Sanayi üretimini ve ihracatı arttırmak için sanayicimiz büyük fedakarlıklar yapıyor ve çok büyük bir çaba harcıyor. Hükümetimizden de sanayinin rekabet gücünü olumlu hale getirilmesi için daha fazla çaba bekliyoruz” karşılığını verdi.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler