**Ekonomiye maliyeti milyonlarca doları bulması beklenen, İstanbul ve çevresindeki sel felaketinde mal kaybına uğrayan vergi mükellefleri, ilerde mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak için bir dizi yasal işlem yapmak durumundalar.
**
Selzede mükellefler için yol haritası çıkaran İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, henüz yaraları taze olan ticari işletmelerin adeta zamanla yarışarak 15 gün içinde dava açması gerektiğini bildirdi. İSMMMO Başkanı selzedeleri, yasayla belirlenen bu süreyi kaçırmama konusunda uyarırken mağdurlara bu konuda kolaylıklar sağlanması gerektiğini belirtti.
Arıkan, mağdur mükelleflerin vergi idaresine, ticaret mahkemesine zamanında başvuru yapmasının önemine işaret ederek, "Takdir komisyonu selde kaybedilen malların ve diğer varlıkların bedelini tespit ederler. Ancak selzede mükelleflerin sadece bu bedeli tespit ettirmesiyle olay bitmiyor. Mükellefler ayrıca dilekçeyle vergi dairesine başvurmalı. Selzede işletmelerin, yetkili ticaret mahkemesine de 15 gün içinde dava açması gerekiyor. Aksi takdirde ileride yüklü vergi ve cezalar ile karşılaşmaları olası.
Mağdur mükellefler bu sürede dava açmadığı takdirde defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır. Sel felaketinin olduğu Çatalca, Silivri, İkitelli, Başakşehir ve civarı bölgeler Ticaret Mahkemesi olarak, Bakırköy Ticaret Mahkemeleri'nin yetki çevresine girmektedir" dedi.
İSMMMO Başkanı Arıkan'ın verdiği bilgiye göre, selzedeler ilerde herhangi bir cezayla karşılaşmamak için aşağıdaki başvuruları yapmak durumundalar:
Mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesini bir dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespitini istemeliler. Dilekçeye; "zayi olan malların (ticari mallar, hammadde, yardımcı madde, mamul madde Vb.), demirbaşlar, araçlar, tesis ve makineler* gibi) listesi", "itfaiyeden, belediye zabıta müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı" ve "selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgelerin, (kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)" de eklenmesi gerekiyor.
Vergi mükelleflerinin, işyeri merkezinde yetkili olan ticaret mahkemesine yine dilekçe ile dava açarak zayi olan ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgeyi alması gerekiyor.
YİTİRİLEN MALLARIN KDV AÇISINDAN DURUMU
KDV Kanunu'nun 30.maddesinin c bendine göre, selde zayi olan mallara ait yüklenilen ve indirilen KDV'nin daha sonra ilave edilmesi gerekmiyor.
Konuya ilişkin olarak, Maliye Bakanlığının 282 sıra nolu V.U.K. Genel Tebliği'nin 7. bölümünde de KDV Kanunu'nun 30/c maddesine göre, bu mallarla ilgili önceki dönemlerde indirilen katma değer vergilerinin düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyeceği, henüz indirilememiş olan katma değer vergilerinin ise takip eden dönemlerde indirilebileceği açıklanmıştır.
Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükelleflerinin, ilgili sigortaya müracaat ederek ekpertiz aracılığı ile değer tespiti yaptırması gerekiyor. Sigortadan alınacak tazminat ise, muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirilebiliyor.