FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sert hareketin ardından kısmi toparlanma

Yeni haftaya iç ve dış olmak üzere "çifte şok" gölgesinde başlayan piyasalar, günün ilk yarısında aşırı dalgalanırken, ikinci yarıda görece iyileşme görüldü.

Küresel finans sektöründe ABD kaynaklı olarak uzun süredir yaşanan ve Cuma günkü "Bear Stearns fırtınası" ile daha da derinleşen istikrarsızlığın yanı sıra, AKP'ye açılan kapatma davası ile iki yönlü baskı altında kalan piyasalar, bu gelişmelere olumsuz tepki verdi.

İMKB, kaynaklı dış ve AKP'ye kapatma davasına odaklı iç şokların etkili olduğu bugünkü ilk seansta yüzde 7.51 düşerek 39 bin 386'dan kapandı. Cuma günü ikinci seansta 42 bin 586'dan kapanan İMKB 100 Endeksi, aynı gün akşam saatlerinde gündeme oturan kapatma davasının gölgesi altında bugün yapılan ilk seansta 39 bin 386'ya geriledi. Endeks, ilk seansta Cuma günü kapanışına göre yüzde 7.51 oranında
düşüş kaydetti. İlk seansta İMKB 50 endeksi yüzde 7.55 düşerek 39 bin 97'ye, İMKB 30 endeksi de yüzde 7.64 düşüşle 48 bin 986'ya geriledi. İkinci seansta ise yüzde 0.06'lık bir artışla yatay seyreden endeks
günü 39 bin 409'dan kapadı. Endeks'te Cuma günü kapanışa göre değişim eksi yüzde 7.46 oldu.

DÖVİZİN ATEŞİ YÜKSELDİ

Borsa'da düşüş olurken, döviz kurlarında belirgin biçimde yukarı doğru hareket görüldü. Dış piyasalardan da kaynaklı olarak Euro kurundaki artış daha yüksek oranda gerçekleşti. Cuma günü kapanışta 1.23 YTL olan dolar kuru bugün öğle saatlerinde yüzde 3.3'lük artışla 1.2704'e çıkarken, euro yüzde 4.4 artarak 2.043 YTL'ye kadar yükseldi.

Akşam saatlerinde dövizin ateşi görece hafifledi ve dolar 1.26, Euro da 1.99 YTL ile öğle saatlerindeki düzeylerinin altına indi. Ancak kurlar, Cuma günkü düzeylerin ise üstünde kaldı. Merkez Bankası'nın gösterge niteliğinde açıkladığı döviz alış kurlarına göre ise euro günün tamamında yüzde 4.89 artışla 1.9909 YTL'ye çıktı. Dolar da yüzde 3.56'lık artışla 1.2627 YTL'ye yükseldi.

PİYASALARA ÇİFTE BASKI

AKP'ye açılan kapama davasıyla ortaya çıkan siyasal belirsizlik algısı, piyasalarda olumsuz etki yaratırken, yurt dışında da olumsuz görünüm artarak devam etti. Cuma günü ABD'de yaşanan ve "Bear Stearns fırtınası" olarak adlandırılan sert satışların ardından Japonya ve Hong Kong başta olmak üzere Asya borsalarında da önemli düşüşler yaşandı.

Zaten yurt dışındaki gelişmelerin olumsuz etkisi altındaki Borsa, bugün bir de kapatma davasıyla ortaya çıkan siyasi belirsizliği fiyatlayacak. Ancak, açılışta görülen hızlı düşüşün, devam etmeyebileceği, sonrasında dengelenebileceği beklentisi öne çıkıyor.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ TOPLANTISI

Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) yarın, Türkiye Merkez Bankası'nın Çarşamba günü yapacağı faiz toplantılarından çıkacak kararlar, piyasaların yönü bakımından etkili olacak. FED toplantısında 75 baz puanlık faiz indirimi beklentisi ağırlıkta.Türkiye Merkez Bankası'nın toplantısından ise 25 baz puan indirim bekleyenlerle faiz oranının değişmeyeceği beklentisinde olanlar eşit ağırlık oluşturuyor.

Bu arada DİBS piyasasında bileşik faiz yüzde 18'e yaklaşırken, Hazine, bu hafta içinde iki değişim ihalesi gerçekleştirecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler