Haziranda 41.7 milyar dolara kadar geriledikten sonra yeniden büyümeye başlayan Türkiye'deki sıcak para eylülde de 500 milyon dolara kadar artarak 52.8 milyar dolara kadar yükseldi.
Merkez Bankası, İMKB ve Hazine verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancılara ait sıcak para eylülde 479 milyon dolarlık bir büyüme daha gösterdi. Böylece mayıs-haziran aylarındaki dalgalanmada, hem çıkışlar hem de değer kaybı ve döviz kurundaki artış sonucu, 63 milyar 403 milyon dolardan 41 milyar 712 milyon dolara kadar gerileyen sıcak para stoku eylül sonunda 52 milyar 787 milyon dolara kadar yeniden çıktı.
Yabancılara ait sıcak parada eylülde yaşanan bu artış tümüyle Hazine iç borçlanma kağıtlarından kaynaklandı. Yabancıların iç borçlanma kağıtları portföyü eylülde 594 milyon dolar artarak 18 milyar 535 milyon dolarda kadar yükseldi. İç borçlanma kağıtlarında çevrilen yabancı kaynaklı sıcak para miktarı bu yıl nisan aşında 21.5 milyar dolara kadar yükselmişti. Ancak, Türkiye gibi ülkelerden kısa vadeli sermaye kaçışının yaşandığı mayıs ve haziran aylarından sonra 13.8 milyar dolara kadar gerileyen yabancıların iç borçlanma kağıdı portföyü temmuzda 15.5 milyara, ağustosta ise 17.9 milyara kadar yükselmişti.
HİSSE SENETLERİ PORTFÖYÜ
Yabancıların İMKB'deki hisse senetlerinde çevirdikleri sıcak para ise hisse senedi fiyatlarındaki düşüş ve kurdaki yükselişin etkisiyle eylülde 189 milyon dolar azaldı.
Oysa yabancılar eylülde İMKB'de net 300 milyon dolarlık alım yapmıştı. Bu azalışa birlikte 30 milyar 439 milyon dolar olan hisse senedi portföyü de bu yıl en yüksek düzeye 42.5 milyar dolarda şubat ayında çıkmıştı.
Mayıstaki dalgalanmaya 38.4 milyar dolarlık bir hisse senediyle yakalanan yabancıların portföyünün değeri haziranda 26.4 milyar dolara kadar geriledikten sonra, temmuzda 29.4 milyara, ağustosta ise 30.6 milyara yükselmişti.Bankalar hariç yabancıların Türkiye'deki bankalarda bulunan toplam YTL ve döviz mevduatları ise eylülde 92 milyon dolar daha artarak 3 milyar 813 milyon dolar olarak gerçekleşti.
SON BİR YILLIK DEĞİŞİM
Son bir yıllık dönemde ise Türkiye'deki sıcak para stokunda 4 milyar 735 milyon dolarlık artış yaşandı. Bu artışın 4 milyar 95 milyon doları hisse senetlerinden kaynaklandı. İç borçlanma kağıtlarında ise 597 milyon dolarlık artış kaydedildi. Mevduatlarda da 43 milyon dolarlık artış oldu. Türkiye'deki sıcak para stoku geçen yıl eylül ayında 48 milyar 52 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu.