FİNANS

Şirketlerin kur riski 73 milyar doları aştı

Merkez Bankası, şirketlerin kur riskinin yılın ilk çeyreği itibariyle 73 milyar 752 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Yılsonuna göre 12,7 milyar dolar artış gösteren net döviz pozisyonu açığının yarattığı kur riskini izlemeye alan Merkez Bankası, üç aylık dönemler halinde pozisyon açığı verilerini açıklama kararı aldı.

Merkez Bankası, ilk kez bağımsız bir veri olarak şirketlerin döviz pozisyonunu açıkladı. Özel sektörün kur riskindeki artış nedeniyle bu yönde çalışma başlatan Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de finansal kesim dışında faaliyet gösteren firmaların yurt içi finansal kesim ve yurt dışında yerleşiklerle olan işlemlerinden doğan kayıtlarının, taşıdıkları kur riskinin değerlendirilmesinde kullanılabilecek göstergeler sağladığına işaret edildi. Açıklamada, firmalarca taşınan kur riskinin verinin elverdiği ölçüde güncel olarak değerlendirilebilmesi amacıyla hazırlanan “Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri” tablosunun üç ayda bir açıklanacağı belirtildi.

Finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları ilk çeyrek itibariyle 80 milyar 832 milyon dolar oldu. Söz konusu şirketlerin yükümlülükleri ise 154 milyar 584 milyon dolar oldu. Böylece şirketlerin net döviz pozisyonu açığı 73 milyar 732 milyon dolar oldu. Yılsonunda şirketlerin döviz varlıkları 77 milyar 864 milyon dolar, yükümlülükleri 138 milyar 843 milyon dolar, taşıdıkları kur riskini gösteren net döviz pozisyonu açıkları da 60 milyar 979 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler