Piyasalarda geçen hafta görülen toparlanmanın, tepki yükselişi olduğunu düşünüyoruz. Toparlanmanın sınırlı olacağını ve satış baskısının yeniden hissedilebileceğini bekliyoruz. Bu düşüncemizdeki en önemli neden olarak, global piyasalardaki enflasyon ve faiz endişesini sona erdirecek bir gelişme olmamasını gösteriyoruz. ABD enflasyon rakamlarının yüksek çıkması, FED’in 29 Haziran tarihinde faizleri %5.25 seviyesine yükseltmesini kesinleştirirken, yüksek çıkan çekirdek enflasyonu faiz artırımlarının devam edeceğine yönelik önemli bir sinyal olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle, global satış baskısının önümüzdeki kısa dönemde tekrar yaşanacağını bekliyoruz. Nitekim, Cuma günü yurtdışı piyasalar zayıf da olsa satıcılı kapatırken, faiz endişelerinin tekrar gündemi doldurmaya başladığını görmekteyiz.
Başbakan Erdoğan’ın AB müzakereleri konusunda gerçekleştirdiği çıkışı, son gelişmelerin yanında ilave bir olumsuzluk olarak görmekteyiz. Bu durum, uluslar arası yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmasındaki en önemli kriter olan AB çıpası konusunda endişelerin yükselmesine neden olabilir. Türkiye’nin global piyasalarda AB yörüngesinden uzaklaşması ya da bu yönde bir imaj çizmeye başlaması, piyasalar açısından oldukça hasar verici sonuçlar doğurabilir.
Bu nedenle, geçen hafta AB konusunda yaşanan gelişmelerin, piyasalara ilave bir baskı oluşturacağını düşünmekteyiz.
Temkinli iyimserliğimizi koruyoruz. En fazla %50 hisse senedi önerimiz devam ediyor. Piyasaların her zaman için, nakit varlıklara fırsat tanımaya devam edeceğini düşünüyoruz.
19/06/2006 08.40