FİNANS

Temmuz portföyünü nasıl oluşturmalı?

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Aylık Strateji Bülteni:

Hisse Tavsiyelerinin Getirileri *ECB (2 Temmuz) , BoE (9 Temmuz), BoJ (14 - 15 Temmuz) ve TCMB (16 Temmuz) faiz toplantıları yapacak. Japonya Merkez Bankası’nın toplantı tutanakları (21 Temmuz) açıklanacak. TCMB’nin faizleri 0.25 puan indirmesini, ECB’nin yüzde 1.00’da sabit tutmasını, BoJ’un da benzer şekilde faizleri değiştirmemesini bekliyoruz.

*Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı yapılacak. Savunma Sanayi İcra Komite toplantısı yapılacak (1 Temmuz).

*İsviçre'de Dünya Ticaret Örgütü Toplantısı başlayacak (6 Temmuz).

*G8 toplantısı İtalya'da yapılacak (8 Temmuz).

*ÖİB'nin Çoruh, Yeşilırmak ve Osmangazi Elektrik Dağıtım İhalesi Ön Yeterlilik Son Başvuru Günü (15 Temmuz).

*IMF – Türkiye görüşmelerinin devam etmesi bekleniyor. Nihai kararın verilmesinin beklenmesine karşılık anlaşma yapılması halinde koşullar, miktar gibi detayları gözönünde bulundurarak bunun çok pozitif sonuçlar doğuracağını düşünmüyoruz.

*Wall Street’te ve IMKB’de ikinci çeyrek şirket bilançoları açıklanmaya başlanacak. Euro / Dolar, Dolar / Yen, Euro / Yen paritelerindeki değişimler ve özellikle doların değerinin emtia fiyatları üzerine olan etkisi takip edilecek.

*Yurt içi ve yurt dışında enflasyon, sanayi üretimi, büyüme, tüketici güveni, imalat sanayi endeksleri, istihdam, işsizlik maaş başvuruları gibi önemli makroekonomik veriler açıklanacak.

*****

**BEKLENTİLERİMİZ VE AYLIK STRATEJİ

**

Geçtiğimiz Ay,
*Haziran ayına GM’in iflastan korunma başvurusu ile başlayan global borsalar, ayın devamında doların rezerv para konumuna ilişkin tartışmalar, karışık gelen ekonomik veriler, euro / dolar paritesinin 1.37 – 1.43 aralığındaki hareketinin emtia fiyatları üzerindeki etkisi, Chrysler’in Fiat’a satışı, ABD’li bankaların TARP geri ödemeleri, ABD Hazinesi’nin tahvil ihalelerine gelen talebe de bağlı olarak tahvil faizleri gibi gelişmelerin etkisinde hareket etti.

Yurtiçinde ise, IMKB, bu gelişmelerin dışında KDV – ÖTV indiriminin farklılaştırılarak devam ettirilmesi kararının yanı sıra IMF ile yapılmasını beklemediğimiz anlaşmanın olacağına yönelik beklentilerin speküle edilmesi ile geçtiğimiz ayı tamamladı. Bu kapsamda, ABD, Japonya, Almanya, İngiltere’den oluşan gelişmiş ülke borsaları geçen ayı yüzde 0.5 değer azalışı ile tamamlarken, IMKB-100 endeksi Haziran ayında yüzde 5.6 oranında değer kazandı.

*****

Bu Ay,
*VOB’da Haziran kontratlarının sona eriyor olmasının da etkisiyle özellikle son 10 günde IMF ile anlaşılıyor havası yaratılarak IMKB-100 endeksinde yaşanan yükselişe ve ekonomilerdeki gidişata ilişkin psikolojilerin düzelmesine karşılık hisse senetlerinin kısa vadede düzeltme yapması gerekiyor. Bu unsur, ABD ve Avrupa borsalarında kısmi olarak fiyatlara yansıtılmaya başlanırken, Başbakan Erdoğan’ın söylediği üzere, Temmuz ayı içinde yine IMF ile nihai karar aşaması, IMKB’nin bu dönemde güçlü kalmaya çalışacağı izlenimini yaratıyor. Bu nedenle her ne kadar IMF ile anlaşmadan çok pozitif sonuçlar çıkacağını düşünmüyor olsak da bu beklenti bile tek başına piyasalara destek vermeye devam edecektir.

*Ayrıca, ABD’nin genişlemeci para politikasının son aylarda da devam etmesi, doların değerini düşürmeye, ihracatını canlandırmaya, emtia fiyatlarının da yükselişini sürdürmesine olanak sağladığı gibi, bu durum hisse senedi piyasalarında emtia hisselerinin ve borsaların yükselişine güç veriyor.

*****

Temmuz – Ağustos döneminde ABD ve Türkiye’de açıklanacak şirket bilançolarında özellikle finans sektörü karlılığının ön planda olmasını bekliyoruz. Son üç ayda iki katına çıkan petrol fiyatlarının ABD’de enerji şirketlerinin karını yükseltmesi beklenirken, Türkiye’de KDV – ÖTV indirimlerinin etkisinin otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde kendini göstereceğini düşünüyoruz.

*Reel sektöre ilişkin ciddi iyileşme belirtilerinin bulunmamasının yanı sıra ekonomilerde beklenen iyileşmenin uzun bir süreç alacak olması, bilanço açıklamaları, IMF görüşmelerini göz önünde bulundurarak Temmuz ayının karışık fakat alıcı ağırlığının korunma isteği ile geçmesini bekliyoruz. Bu doğrultuda, 37.000 – 37.500 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece 41.000 – 43.500 aralığı kısa vadeli hedef olacaktır. Aksi takdirde, 33.500 seviyesine kadar gevşeme yaşanabilir.

*****

TEMMUZ AYI PORTFÖY ÖNERİSİ
*Kar satışları yaşanacağını düşünerek oldukça konservatif oluşturduğumuz Haziran ayı portföyünün (hisse senedi yüzde 10, tahvil – bono yüzde 40, mevduat yüzde 30, altın yüzde 20) ortalama getirisi yüzde 0.3 oldu.

*Özellikle IMF beklentisinin etkisinde IMKB-100 endeksinin Temmuz ayının ilk haftalarında alıcılı seyrini korumasını, buna karşılık biraz daha karışık ve anlaşmanın olup / olmamasına bağlı, olası anlaşmada ise detaylara göre seyretmesini bekliyoruz. Genel düşüncemiz borsalarda düşüş yönünde seyirler yaşanacağı şeklinde olsa da, IMKB’de halen alıcı isteğinin korunuyor olmasının yükselişi desteklediği de göz ardı edilmemelidir.

*Doların euro karşısında zayıflığını süreceğini düşündüğümüz Temmuz ayı portföyünde herhangi bir değişiklik yapmıyor ve portföyümüzü Haziran ayındaki gibi koruyoruz: tahvil-bono yüzde 40, hisse senedi yüzde 10, aylık mevduat yüzde 30, altın yüzde 20."

*****

SEÇTİĞİMİZ ÖRNEK HİSSELER
AKGRT
ÖNEMLİ YATIRIM NOKTALARI
* Aksigorta, 2000 yılından bu yana düzenli olarak yıllık ortalama 47 milyon dolar net kar elde etmektedir. Bu düzenli karlılık ve yıllık ortalama yüzde 25 oranında temettü dağıtımının yanı sıra Akbank (yüzde 6.07) ve Avivasa'daki (yüzde 49.83) payının (toplam 1.1 milyar dolar) yarattığı gizli değer şirkete yatırım açısından önem li cazibe unsurlarıdır. Şu an şirketin sadece iştirakleri bile m evcut piyasa değerine göre yüzde 40 yükseliş potansiyeli olduğunu ortaya koymaktadır.

* Avrupa Birliği’ne uyum ile birlikte sigortacılık yasası, sermaye yeterliliği gibi sektördeki yapısal değişimler, prim üretim indeki artış, ülkenin genç nüfus yapısı, m ortgage ve emeklilik sektöründeki yapılanma sektöre yabancı ilgisini artırırken son iki yılda yerli şirketlerdeki hisse satışı değerleme çarpanlarının yükselmesine ve buna bağlı olarak da şirket değerlerinin artm asına neden oldu. (2008'de
Axa Oyak'ın yüzde 35'i 1 milyar dolar üzerinden satıldı)

* Swiss Re'nin raporuna göre sektörün Avrupa ve ABD ile kıyaslamasında hala yüksek büyüme potansiyeli olduğunun görülmesi sektöre olan uzun vadeli ilginin devam edeceğini gösteriyor.

* Şirketin 2009 yılı ilk çeyreğinde teknik kar m arjını eksiden artıya çevirmesi, 300 milyon TL civarındaki net nakit pozisyonu ve yüzde 74 yükseliş potansiyelinin yarattığı cazibe Temmuz ayı tavsiyelerimize alm amıza sebep oldu. Hatırlanacağı üzere daha önceki aylarda portföyümüzde ANSGR bulunmaktaydı ve yüksek getiri sebebiyle hisseyi portföyümüzden çıkartmıştık.

Hedef Piyasa Değeri (milyon dolar) 1,410
Yükseliş Potansiyeli yüzde 74

*****

İŞ BANKASI
ÖNEMLİ YATIRIM NOKTALARI
* İlk altı büyük banka arasında kredi / mevduat (0.72x) bakımından en konservatif bankalardan biri olan İş Bankası, Garanti, Ak, Yapı Kredi gibi bankalara nazaran daha tutucu bir yapıdadır. Global ekonomik görünümde yaşanabilecek pozitif gelişmeler kredi / mevduat oranı sektörün altında olan İş Bankası piyasaya oldukça rahat kredi fonlaması imkanı sağlayacaktır.

* Yılsonu bilançosunda 5.8 milyar TL DİBS + Satılmaya Hazır Menkul Değer taşıyan banka için ilk yarıda tahvil faizlerinin yüzde 16'dan yüzde 11.5'lere gerilemesi, gecelik faizlerin de yüzde 15'den yüzde 9.25'e inmesi bankanın bu alanlardan yüksek kar yazmaya devam etmesini sağlayacaktır. Bu kapsamda İş Bankası'nın ilk çeyrekte elde ettiği 606 milyon TL net karını ilk yarıda 857 milyon TL'ye yükseltmesini bekliyoruz. Böylece, bankanın ilk çeyrekte yüzde 5.4'e yükselen takipteki kredilerinin olumsuz etkisi yüksek kar tarafından sınırlandırılacaktır.

* İlk çeyrek bilançosuna göre 3.3 milyar TL döviz pozisyon fazlası, -2.7 milyar TL net nazım hesap pozisyonu bulunan bankadaki karlılığın, net döviz pozisyon fazlası ve kurların ikinci çeyrekte (yüzde 50-50 euro+dolar sepeti) yüzde 7 gerilemesinin etkisiyle zarar görmesini, yılın diğer çeyreklerinde faiz düşüş hızının yavaşlaması ve kötü kredilerdeki artışın etkisiyle gittikçe azalmasını ve yıl sonunda 1.3 milyar TL olmasını tahmin ediyoruz.

Piyasa Değeri (milyon dolar) 9,170
Hedef Piyasa Değeri (milyon dolar) 10,590
Yükseliş Potansiyeli yüzde 15

*****

TURKCELL
ÖNEMLİ YATIRIM NOKTALARI
* 3,6 milyar YTL net nakit pozisyonu olan ve 8 ülkede 60 milyon müşteriye hizmet veren Turkcell’in teknoloji alanında yeni şirket almak için görüşmeler yürütmesi ve yeni hedef bölgesi olan Afrika üzerinde çalışmalar yapması uzun vadeli olumlu beklentilerimizi desteklemektedir.

* 28 Aralık 2008 tarihinde yapılan 3G ihalesinde A tipi lisans alan Turkcell, 2009 yılında lisans dahil 2.1 milyar TL yatırım yaparak Ağustos ayında 3G hizmeti vermeye başlayacaktır. Yüksek ve düzenli temettü ödeme potansiyeline sahip olan Turkcell'in şirket satın almalar ve yeni yatırımlar için bulundurduğu nakit, şirkete yatırım yapmak için önemli cazibe noktalarıdır.

* Turkcell Belarus’daki 3. büyük mobil telefon operatörü BeST’in yüzde 80’ini 500 milyon dolara satın alırken, yüzde 55 oranındaki bağlı ortaklığı İnteltek, İddaa ihalesini yüzde 1,4 ile en iyi teklifi vererek kazandı.

* Toplam 37,0 milyon faturalı ve ön ödemeli abonesiyle, üç operatörlü yurtiçi pazarda 31 Aralık 2008 itibarıyla yaklaşık yüzde 56 pazar payı ile faaliyet gösteren Turkcell Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kazakistan, Moldova, KKTC ve Ukrayna’daki uluslararası GSM faaliyetlerinde de hissesi bulunmakta ve şirket açısından sektördeki yüksek penetrasyon oranları pozitif katkı yapmaktadır.

* Turkcell'in mevcut piyasa değerine göre yüzde 28 yükseliş potansyeli taşıması ve endeksin üzerinde getiri potansiyeli nedeniyle AL tavsiyesinde bulunuyoruz.

Piyasa Değeri (milyon dolar) 12,337
Hedef Piyasa Değeri (milyon dolar) 15,782
Yükseliş Potansiyeli yüzde 28

*****

TRAKYA CAM
ÖNEMLİ YATIRIM NOKTALARI
* Yurtiçinde yüzde 80 civarında pazar payı olduğunu tahmin ettiğimiz Trakya Cam'ın gerek tekel konumu gerekse ekonomilerin serbest düşüşünü durdurduğuna dair inançla birlikte ilk canlanma belirtileri gösterecek sektörlere yönelik üretimi, uzun vadede pozitif görüntü oluşturmaktadır.

* Şirketin Türkiye, Bulgaristan, Rusya, Mısır, Tataristan'daki yatırımları (Mısır - Tataristan'da Saint Gobain ile ortaklaşa hareket ediliyor) ile bölgesel güç olma yolundaki adımları, cirosunu çeşitlendirme ve ülke riskini düşürmesi uzun vadede olumlu görülmelidir.

* Trakya Cam'ın son 10 yılda 1 milyar doların üzerinde yaptığı yatırımlara karşılık global krizin de etkisiyle IMKB'deki piyasa değerinin 400 milyon dolara gerilemesini bir çelişki ve uzun vadeli yatırım fırsatı olarak görüyoruz.

* 2011 yılına kadar devreye girecek yatırımlarla şirketin kapasitesinin 1.5 milyon tondan 2.5 milyon tona yükselmesini bekliyoruz. 631 milyon dolar hedef piyasa değeri belirlediğimiz şirketin yüzde 33 oranında yükseliş potansiyeli taşımasının da etkisiyle tavsiyemiz AL yönündedir.

Piyasa Değeri (milyon dolar) 476
Hedef Piyasa Değeri (milyon dolar) 631
Yükseliş Potansiyeli yüzde 33
(ETİ YATIRIM)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler