FİNANS

Toparlanma ne zaman başlayacak?

Büyümenin öncü göstergesi olan ve büyümeye yaklaşık yüzde 30 oranında etki eden toplam sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 23.7 ile rekor seviyede daraldı.

NTVMSNBC'nin haberine göre, ekonomistler Ağustos ayından beri daralan sanayi üretiminin Mart'ta da yılın ilk iki ayı ile benzer seviyelerde daralacağını düşünüyor.

Ancak ikinci çeyrek itibarıyla daralmanın hız kesmesi bekleniyor.

Ekonomistlerin görüşleri şöyle:

Fortis Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: Mart'ta olumlu gelişmeler oldu. Birçok sektörde satışlar arttı, stok eritme süreci başladı. Bu henüz üretime yansımadı. Üretimin toparlanması için bu ilk şart. Şubat ayının dip olma ihtimali çok yüksek. Mart'tan sonra toparlanma bekliyoruz ancak bu yavaş olacak.

İş Yatırım Ekonomisti Burcu Ünüvar: İhracatı dünya ekonomisi vurmaya devam ediyor. Şubat ayında iç talep de sorun ancak Mart otomotiv verilerinde Şubat ayına göre yüzde 29 artış var. Vergi indirimlerinden etkilenen sektörler önümüzdeki dönemde stoklarını erittiklerinde hafif hafif üretime başlayacaklardır. Mart'ta sanayi üretiminde daralmayı olumsuz baz etkisine rağmen yüzde 15-16 seviyelerinde görebiliriz. İlk çeyrekte GSYH yüzde 8-10 bandında bir daralma ve ilk üç çeyrek negatif büyüme bekliyoruz. Yıl sonu daralma beklentimiz yüzde 3.5 seviyesinde.

Unicorn Capital Başekonomisti Özlem Bayraktar: Mart ayından sonra sanayi üretiminde düşüş hızı azalacaktır ama ilk çeyreği çoktan kaybettik. İlk çeyrekte daralma beklentimiz yüzde 9 seviyesinde. Ama ikinci çeyrekte daralma hızı yavaşlayacaktır. Bunun da iki önemli nedeni hükümetin açıkladığı önlem paketleri (vergi indirimleri) ve tüketici güven endeksinde görülen sınırlı toparlanma eğilimleri. İlk çeyrek sanayi üretimini yüzde 21'ler seviyesinde daralma ile tamamlayacağız. GSYH'de sanayi üretiminden kaynaklı çok büyük bir kalem önümüze negatif olarak çıkacak.

TSKB ekonomisti Başar Yıldırım: Beklentilerin de üzerinde daralan düşük sanayi üretim verisi, Ağustos ayından bu yana şiddetlenen durgunluğun ekonomi ve üretim üzerindeki etkisini çok net yansıtıyor. Geçen ay da belirttiğimiz üzere, esas çöküşü baz etkisi nedeniyle Mart ayında yaşayacağız. Öyle ki, endeks mevcut seviyelerde kalsa dahi, önümüzdeki ay sanayi üretiminde yüzde 30, imalat sanayi bazında ise yüzde 33 seviyesinde yıllık düşüşler ile karşılaşacağız.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler