FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trend borsalar lehine döndü

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende hem yurtiçi hem de yurtdışı piyasalar için orta vadeli düşüş trendinin sona gelindiği vurgulandı.

Global anlamda trendin borsalar lehine döndüğü vurgulanan bültende şu değerlendirmede bulunuldu;

"İMKB için orta vadeli düşüşün sona erdiğini ama yurtdışı piyasalar için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu, petrol fiyatlarında 120 dolar seviyesinin kırılmasıyla birlikte bu sürenin dolacağını belirtmiştik. Yurtdışı piyasalar için bu zaman geçen hafta itibariyle son buldu ve yurtdışı piyasalarda orta vadeli düşüş beklentisi tam anlamıyla kırıldı.

Şimdi hem yurtdışı hem de yurt içinde trend borsalar lehine döndü. İçte ve dışta dönüşüm, kısa değil orta vadeli temelleri kapsıyor. Bu dönüşüm haberlerin algılanmasından tutun, fiyatlandırmasına kadar bir takım değişimleri simgeliyor.

Örnek: Gürcistan-Rusya Hazar Bölgesi'nde savaş halinde ama petrol fiyatları tepki vermiyor. Savaş çıkıyor, altından kaçış yaşanıyor ve altın fiyatları yüzde 6 düşüyor! Bunlar değişimin örnekleridir.

Kötü haberlerin kulak ardı edilmesi trendin değiştiğini ve hareketin yönü ise bu değişimin gücünü gösteriyor. Yaklaşık bir ay önceye geri dönelim İran’ın “photoshoplu” füze denemeleri petrolü 140 dolar seviyesine taşımıştı. Savaş dün değil, bir ay önce çıksaydı şimdi petrol fiyatları 150 dolar, altın ise 1000 dolar olurdu. Son bir ayda değişen belki en önemli şey, spekülasyon ortamının son bulmasıdır. İlerleyen günlerde emtia balonu söndükçe, borsalar şişmeye başlayacak. Yani,krizden bu yana süren eğilim tam bir yılını tamamladıktan sonra tersine dönüyor!!!

Bu yüzden geçen hafta yaşanan değişim kısa süreli bir ayı piyasası rallisi ya da bir tepki hareketi olmaktan çıktı. Geçen hafta yaşanan bu değişime karşın, yurtdışı analistler şaşkın. Çoğu önde gelen yatırım şirketi 4,5 ay sonra Euro/dolar paritesinin 1,57 - 1,60 seviyesinde olacağına ilişkin görüşünde değişime gitmedi. ABD’nin en büyük bankaları müşterilerine dolara yatırım yapmamaları konusunda uyarılarda bulunuyor. 4,5 ay içerisinde paritede ortalama yüzde 6,5 kurumların beklenen getirisi olmasına karşın dolar lehine değişim devam ediyor.

Geçen haftaya dönüş yaptık ve yurtdışında bir haftalık hareketin neleri değiştirdiğini özetledik. Sonuç olarak analistlerin bakış açısı aynı kalmış durumda ama piyasaların bakış açısı tamamen farklılaşmış durumda. Kötü haberlerin göz ardı edildiği bir ortamda, piyasa dostu olmayan raporlar da göz ardı edilecektir.

Bundan sonra iç ve dışta tüm olumsuz haber akışına karşı düşüşler orta vadeli trend içerisinde, kısa vadeli düzeltme olarak algılanacaktır. Yurtdışı piyasalar için Ağustos ayı, İMKB’de yaşanan Temmuz ayı gibi geçebilir. Fakat İMKB içinde Ağustos ayı, yurtdışı piyasalarda yaşanan Temmuz ayı gibi geçebilir.

1 Ağustos tarihli yorumumuzda, Temmuz ayında yurtdışı piyasalarda ayrışan piyasaların bir anda yurtdışı piyasalara paralel hareket edemeyeceğini belirtmiştik. Nitekim son beş işlem gününün sadece birinde paralellik yaşanmıştır. Keza dün açıklanan Temmuz ayı içerisinde 630 milyon dolar yabancı alımları gerçekleşen hisse senetleri ile geçen hafta en fazla satış gerçekleşen hisseler olması, yabancıların realizasyonuna dikkat çekmektedir. Bu yüzden olumlu gidecek yurtdışı piyasalar karşısında, İMKB’de yaşanacak harekete dikkat edilmelidir."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler