FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trump: ‘Çin’le Anlaşma Başkanlık Seçimleri Sonrasına Kalabilir’

Başkan Trump, NATO zirvesi sırasında Pekin’le yapılacak olası bir yeni anlaşmanın muhtemelen 2020 Başkanlık Seçimleri’nin sonrasında kalabileceğini söyledi

Trump: ‘Çin’le Anlaşma Başkanlık Seçimleri Sonrasına Kalabilir’

Amerika ile Çin arasında iki yıldan fazla bir süredir devam eden ticaret savaşına çözüm arayışı duraksamaya girerken, Başkan Donald Trump Pekin’le yapılacak olası bir yeni anlaşmanın muhtemelen 2020 Başkanlık Seçimleri’nin sonrasında kalabileceğini söyledi.

Londra’da düzenlenen NATO zirvesinde, diğer liderlerle yapılan ortak toplantıda açıklamalarda bulunan Trump, “son tarih” belirlemediğini söyledi ve “Aslında, Çin anlaşması için seçimlerin geçmesini bekleme fikri hoşuma gidiyor. Ama onlar şimdi bir anlaşma yapmak istiyor. Anlaşmanın (bizim açımızdan) doğru olup-olmadığını göreceğiz; zaten doğru olmak zorunda” şeklinde konuştu.

Trump’ın Salı günü yaptığı bu açıklamaların ardından ABD ve Avrupa borsa fiyatları düşüşe geçti. Çin para birimi Yuan’ın değeri ise son beş haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Trump, bir gün öncesinde de Brezilya ve Arjantin yönetimlerini, “para birimlerini büyük bir devalüasyona maruz bırakacak yaptırımlarla” tehdit etmişti.

Washington yönetimi ayrıca, dijital hizmet vergilerinin Amerikan firmalarını zarara soktuğu iddiasıyla Fransız mallarına uygulanan gümrük vergilerini yüzde %100 arttırma tehdidine bulunmuştu. Ancak Trump ve Fransa lideri Emmanuel Macron, Londra’da NATO Zirvesi sırasında görüşmelerinin ardından bu sorunu çözme niyetinde olduklarını belirttiler.

Trump, başkanlık görevine seçilmesinden bu yana Çin lideri Şi Jinping’le ticari konularda uzlaşmazlık yaşıyor. İki ülke arasındaki ticaret savaşının ilk dönemlerinde taraflar uzlaşmazlıkları çözebilmek için 100 günlük bir planı devreye sokmuşlardı. Ancak yapılan müzakerelere rağmen karşılıklı tehditler ve gümrük vergisi artışları devam etti.

Bu yıl Ekim ayında Washington ve Pekin bir ‘birinci evre’ anlaşmasına vardıklarını açıkladılar ancak sözkonusu anlaşma henüz imzalanmadı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler