FİNANS

Turizmciye büyük müjde

Turizmciler de artık ihracatçı sayılacak. 3 yıldız üzeri yeme içme tesislerinde KDV’nin yeniden yüzde 18’e çıkarılması ile moralleri bozulan turizmcilere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan müjde geldi.

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1 milyon doların üzerinde döviz getirisi sağlayan işletmelerin ihracatçı sayılacağını açıkladı.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) düzenlendiği geceye katılan Bakan Günay, ihracatçı sayılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararını imzaladığını bildirdi.

Günay, karara göre, 1 milyon doların üzerinde döviz getirisi sağlayan turizm işletmelerinin ihracatçı sayılacağını söyledi. Bakan açıkladığı karara göre, 1 milyon doların üzerinde gelir elde eden turizm işletmeleri KDV iadesinden ve teşvik sisteminden yararlanabilecek. İşletmeler ayrıca, Eximbank kredisi, yurtdışı fuarlarda ve yurtdışı ofislerin açılmasında belli oranda hibe desteği alabilecek.

Geçen yıl başlatılan 3 yıldız üzeri yeme içme tesislerinde KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi uygulamasının geçen hafta kaldırıldığını hatırlatan Günay, henüz bir yıllık olan bu uygulamanın kaldırılmasının doğru olmadığını ve sektörde psikolojik kırgınlığa neden olduğunu ifade etti.

HER ŞEY DAHİL ÖZENDİRİLDİ
Bakan Günay, KDV’de indirimin kaldırılmasıyla herkesin yakındığı her şey dahil sistemini özendirecek bir takım uygulamaların yeniden gündeme geldiğine dikkat çekti. Günay, indirim uygulamasının kaldırılması konusunda düzenlemeyi yapanların da bunu düşünmediklerini itiraf ettiklerini anlattı.

300 OTEL YARARLANACAK
TUROB Başkanı Timur Bayındır, 1982’de çıkarılan 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun 13 maddesinde turizmcinin ihracatçı sayılması yer aldığını ancak yıllardır uygulanmadığını söyledi. Bayındır, “Bakan Günay bize müjdeli haber verdi. Bu uygulamadan 300 otel yararlanacak” dedi. İremtur Başkanı Sadettin Ulubay, kararı büyük memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Döviz getiren işletme, alacağı KDV idaresi ile devlete olan kurumlar vergisi, gelir vergisi, SSK primi borcunu mahsup edebilecek” diye konuştu.

KÜÇÜK İŞLETMELER UNUTULDU
Uygulamanın güzel bir gelişme olduğunun altını çizen Antik Hotel Genel Müdürü Sevda Yılgaz, küçük işletmelerin göz ardı edilmesine tepki gösterdi. Yılgaz, “Ülkemizde, çok güzel butik oteller var. Onlar bu imkanlardan yararlanamayacak. Sadece büyük otellerin bu imkanlardan yararlanmasını biraz buruk karşıladık. Çünkü, 1 milyon dolar rakamı, özellikle butik oteller için büyük bir rakam olabilir. Zira, yurtdışından 1 milyon dolar getiren işletme iş yapıyor da yarısını getiren iş yapmış olmuyor mu” diye sordu.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler