FİNANS

Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Doğan:

"Bugün Türkiye'de satılan sebze ve meyvenin yüzde 50'si kayıt dışıdır. Bu kayıt dışılığı ve 1 liraya alınan bir ürünün 5 liraya satıldığı algısını ortadan kaldırmak, üretici ve tüketici haklarını korumak için mutlaka yasal düzenlemeyle, perakende olarak satılan sebze ve meyveye kar haddi getirilmesi lazımdır"

İZMİR (AA) - Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili ve İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (İZKOMDER) Başkanı Orhan Doğan, yeni hal yasasıyla ilgili düzenleme yapılırken, sebze meyve komisyonculuğunda kayıt dışılığa karşı tedbirler alınması gerektiğini bildirdi.

Doğan, yaptığı açıklamada, meyve sebze komisyoncularının sık sık üreticiden aldığı ürünü yüksek kar marjı koyarak sattığı yönünde bir algı oluştuğunu belirterek, sebze ve meyve komisyoncularının, aldıkları ürünü yüzde 3 ila yüzde 8 arasındaki hizmet bedelleriyle sattığını ileri sürdü.

Komisyoncularla ilgili oluşan algının kayıt dışı satışlardan ortaya çıktığını savunan Doğan, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'de satılan sebze ve meyvenin yüzde 50'si kayıt dışıdır. Bu kayıt dışılığı ve 1 liraya alınan bir ürünün 5 liraya satıldığı algısını ortadan kaldırmak, üretici ve tüketici haklarını korumak için mutlaka yasal düzenlemeyle, perakende olarak satılan sebze ve meyveye kar haddi getirilmesi lazımdır. Bu düzenlemeyle 1 liraya alınan bir ürün en fazla 2 liraya satılacak. Fatura üzerinde kar hadleri oluşacağından bu işin ticaretini yapan şahıslar firmalardan tam fatura almak zorunda kalarak hem kayıt dışılık önlenecek hem de tüketici ucuza sebze ve meyve alma imkanı bulacak."

Doğan, gündemde olan hal yasası düzenlemesinin AB uyum yasası çerçevesinde hazırlandığına işaret ederek, Avrupa'da olduğu gibi sebze ve meyvedeki tüm vergilerin KDV çatısı altında toplanması gerektiğini savundu.

Türkiye'den yıllık üretilen 50 milyon ton sebze meyvenin yüzde 25'inin tüketiciye ulaşmadan zayi olduğuna dikkati çeken Doğan, "İç piyasada tüketilen meyve sebzenin yüzde 30'unun hallerde satılmaktadır. Zayi oranı yılda 25 milyar liraya tekabül etmektedir. Bu da milli ekonomi için büyük bir kayıptır. Zayi oranının en büyük sebeplerinden birisi hallerde soğuk hava depolarının olmayışından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle özellikle büyük şehirlerde bu israfın önlenmesi için büyük soğuk hava depolarına, paketleme tesislerine ihtiyaç vardır." ifadelerini kullandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler