FİNANS

Türkiye tatildeyken, yurtdışında neler yaşandı?

Tatil sürecinde ABD kaynaklı iflas korkularının azalıp arttığı, buna bağlı olarak piyasaların yükselip gerilediği bir tablo görüldü.

Krizin sınırları medya sektörünü içine alarak genişlerken, otomotiv sektöründe iflas riski iyiden iyiye hissedilir hale geldi.

ABD'de aracı kurumlar, bankalar, perakendecilerin ardından iflas virüsü medya sektörünede bulaştı. Ülkenin önde gelen medya şirketleri Tribune ve NBC hakkındaki gelişmeler sektörü olumsuz etkiledi.

ABD'li otomotiv sektörü kurtarma paketinin senatoda reddedilmesinin ardından General Motors hakkında iflas riski oldukça hissedillir hale geldi. Yıl sonuna kadar acil nakit ihtiyacı bulunan şirketin, iflas konusunda uzman bir danışmanla görüşmelere başladığı belirtiliyor.

Senatoda ise yeni bir kurtarma paketi konusunda tam bir belirsizlik hakim.

Medya ve otomotiv sektöründeki karamsar tablonun yanında haftaya da finans sektöründen gelecek bilançolar ilgi odağı olacak. Önümüzdeki hafta Goldman Sachs ve Morgan Stanley'den zarar rakamlarının gelmesi bekleniyor.

Tatil sürecinin başında olumlu havanın hakim olduğu yurtdışı piyasalarda, sürecin sonunda belirtilen faktörler nedeniyle kazançların geri verildiği görülüyor.

NEW YORK BORSASI DÜŞÜŞLE KAPANDI

New York Menkul Değerler Borsası, ABD otomobil sektörünün önde gelen 3 firmasının kurtarılması planının Senato'ya takılacağı kaygılarından ötürü dün günü düşüşle kapadı.

Dow Jones Sanayi Endeksi, 196,33 puan (yüzde 2,24) düşüşle 8.565,09 puandan, Nasdaq Bileşik Endeksi ise 57,60 puan düşüşle 1.507,88 puandan günü tamamladı.

AVRUPA BORSALARI DÜŞÜŞLE AÇILDI

Avrupa borsaları, HBOS'un sorunlu borçlara ilişkin açıklamalarının ardından bankacılık sektörü hisselerinde yaşanan sert kayıplar nedeniyle güne düşüşle başladı.

Açılış dakikalarında İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 2.9 kayıpla 4,263; Almanya DAX 30 endeksi yüzde 3.9 düşüşle 4,581 puan oldular. Fransa CAC 40 endeksi de yüzde 3.1 gerileyerek 3,202 puandan güne başladı.

TOKYO BORSASI YÜZDE 5,56 DÜŞÜŞLE KAPANDI

Tokyo Borsası haftayı düşüşle kapattı. Borsanın temel göstergesi Nikkei Endeksi, yüzde 5,56 (484,68 puan) değer kaybederek, 8.235,87 puana geriledi.

Asya'da diğer borsalar da değer kaybetti. Hong Kong'da borsa yüzde 6,7, Güney Kore'de yüzde 4,4, Singapur, Avustralya, Çin ve Hindistan'da da yüzde 2 ila yüzde 4 değer kaybetti.

Borsaların düşmesinde ABD'de otomotiv şirketlerinin kurtarılması amacıyla hazırlanan 14 milyar dolarlık paketin Senato tarafından reddedilmesi büyük rol oynadı.

Mitsubishi UFJ Securities'de görevli Nagayuki Yamagishi, piyasanın kurtarma planının çökmesinden yüzde 100 etkilendiğini, otomotiv sektörünün ABD ve Japonya için önemli bir sektör olduğunu ve bir iflasın Japonya'yı da etkileyeceğini söyledi.

Birçok yatırımcının planın başarısız olmasının etkilerinin sadece kısa dönemli olmayacağını, uzun dönemde Japon ekonomisine zarar vereceğinden
kaygılandığını ifade eden Yamagishi, "Kurtarmanın çökmesi sadece başlangıç" dedi.

Bu arada ABD'de Senato'nun kurtarma planını reddetmesini takiben ABD doları Japon yeni karşısında son 13 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar Tokyo'da 88,16 yene düşerek 2 Ağustos 1995 tarihinden bu yana en düşük seviyesini gördü. Bu tarihte dolar 88,02 yen olmuştu.

Daha sonra dolar 89,72 yenden işlem görmeye başladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler