FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vefat eden kişinin kredi borcu ne olur? Vefat eden kişinin kredi borcu silinir mi?

Kredi borcunun tamamını ödeyemeden vefat eden bir kişinin geriye kalan borç tutarına nasıl bir işlem uygulandığı hayat sigortası kavramıyla birlikte açıklanmalıdır. Çünkü kişinin hayat sigortasının mevcut olup olmaması yasal varislerin borçtan etkilenip etkilenmeyeceğini belirleyen hususlardandır. Vefat eden kişinin hayat sigortasının mevcut olmaması durumunda bu borcu üstlenmek istemeyen yasal varislere ise mirasın reddi seçeneğinden söz edilmesi gerekir.

Vefat eden kişinin kredi borcu ne olur? Vefat eden kişinin kredi borcu silinir mi?

Bir bireyin yaşarken üstlendiği kredi borcunun vefatı hâlinde nasıl temin edildiği merak edilir. Bu bağlamda özellikle hayat sigortası uygulamasının önemi ortaya çıkar. Çünkü kişinin vefatı hâlinde kendisinden geriye kalan kredi borcunun nasıl ve kimden temin edileceğini genellikle hayat sigortasının olup olmaması belirler. Hayat sigortası olmayan bir bireyin kredi borcunun üstlenilmemesi için ne yapılması gerektiği ise reddi miras kavramıyla açıklanmalıdır.

Vefat eden kişinin kredi borcu ne olur?

Bir kişinin vefat etmesi durumunda yaşarken kendi adına çektiği kredi borcunun nasıl temin edildiği merak edilir. Hayatını kaybeden bir kişinin kredi borçlarının silinip silinmediği açıklanırken yasal varis ve hayat sigortası gibi konulara değinilmesi gerekir. Çünkü normal şartlarda hayat sigortası olan bir şahıs vefat ettiği takdirde kredi borcunun sigorta şirketleri tarafından karşılanması söz konusudur. Bu da özellikle belirli bir yaş üzerinde olan kişilere kredilerde hayat sigortası yapılmasının önemini gösterir.

Kredi çekerken bankalar tarafından hayat sigortası yapılan kişilerin vefatından sonra geriye kalan ödeme tutarı varsa bu borç sigorta şirketlerini ilgilendirdiği için yasal varislere aktarılmaz. Ancak bu durumun aksi söz konusu olduğunda nasıl bir sürecin işlediği “Kredi çekerken hayat sigortası yaptırılmadıysa ne olur?” sorusunun cevaplarını içeren aşağıdaki bilgilerle açıklanabilir:

  • Hayat sigortası olmayan bir bireyin vefat etmesi durumunda kredi borcunun ödenmeyen kısmı yasal varislere kalır.
  • Yasal varisler vefat eden kişiden kalan mal ve para mirasının yanı sıra kredi geri ödemeleri gibi borçları da üstlenmek durumundadır.
  • Eğer hayat sigortası yaptırmadan kredi çeken bir bireyin vefat etmesi hâlinde geriye kalan borcun üstlenilmesi istenmiyorsa reddi miras yapılması gerekir.
  • Reddi miras yapan yasal varisler vefat eden kişinin borcundan sorumlu olmazken bu kişiden kalan miras üzerinde de hak sahibi olamaz.

Vefat eden kişinin kredi borcu silinir mi?

Vefat eden bir bireyin kredi borçlarının direkt olarak silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Böyle bir durum oluştuğunda geriye kalan ödeme tutarı hayat sigortası mevcutsa sigorta şirketlerinden yoksa yasal varislerden temin edilir. “Hayat sigortası yoksa ne olur?” diyen yasal varisler vefat eden bireyin kredi borçlarından sorumlu olmak istemedikleri durumda ise reddi miras yapmalıdır.

Ancak reddi miras yapmak isteyen yasal varislerin mahkemeye başvurulması gereken süre sınırını aşmamaları gerekir. Mirasın reddi yapıldığı zaman ise geriye kalan kredi borcu bankalar tarafından temin edilemediği için batık kredi olarak nitelendirilir.

Kredi için hayat sigortası zorunlu mu?

Bir kişinin kredi çekerken hayat sigortası uygulamasından yararlanması zorunlu değildir. Bankaların hayat sigortası uygulamasını zorunlu kılmadığı 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5. maddesinde de açık bir şekilde belirtilir. Ancak yüksek tutarlı bazı kredi türlerinde ve belirli bir yaşın üzerinde olan kişiler tarafından yapılan kredi başvurularında hayat sigortası yapılması gerekli olabilir.

Buna ek olarak kişinin önceden bir sigorta kuruluşuna başvurarak yaptırdığı özel hayat sigortası varsa bu durum kredi başvurularına olumlu yönde etki edebilir. Her iki durumda da özellikle kredi borcunun geri ödemesi söz konusu olduğunda “Hayat sigortası neden önemli?” sorusuna yanıt olan noktalar aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:

  • Kredi çeken kişiye bankalar tarafından hayat sigortası yapıldığında bu kişinin vefat etmesi halinde geri ödemenin yasal varislerden değil sigorta şirketinden karşılanması mümkündür.
  • Yine kredi başvurusu yapmadan önce yararlanmaya başladığı hayat sigortası olan bir kişinin vefat etmesi durumunda yukarıda belirtilen sürecin aynısı yaşanır.
  • Hayat sigortası hizmeti ile bir kişinin vefat etmesi durumunda hem alacaklı kurum ve kuruluşların hem de yasal varislerin güvence altına alınması söz konusudur.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler