**Türkiye’nin önemli vişne üretim**** merkezlerinde ****biri**** olan Ankara****’nın Çubuk ilçesinde, vişne üreticilerinin yüzü gülmüyor.**
Çubuk’ta ürünlerini toplamaya başlayan çiftçiler, sezonun 50 kuruş fiyatla başlaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadı.
Önceki yıllarda 1 lira 80 kuruşun üzerinde ürün sattıklarını belirten Çiftçi Mehmet Özek, "Bugün 50 kuruşa satıyoruz. Vişne alımında rekabet ortamının oluşmaması da fiyatların düşük olmasına neden oluyor" dedi.
Türkiye’nin vişne ihtiyacının büyük kısmını Çubuk ilçesinin karşıladığını belirten Özek, "Vişne para yapmadığı için bazı köylüler ağaçlarını keserek odun yaptılar. Emeğimizi ve işçi parasını karşılamıyor. İki binin üzerinde vişne ağacım var, ancak sattığım vişne, işçi parasını karşılamaz" diye konuştu.
Çubuk Ziraat Odası Başkanı Ünal Bal da vişnenin para kazandırmadığını belirterek çoğu çiftçinin vişne ağacına bakmadığını ürünü dalında bırakmayı tercih ettiğini söyledi.
Bal şöyle konuştu: "Her geçen gün üretim düşmektedir. Geçen yıl yaklaşık olarak 10 bin ton vişne üretimi yapılmıştı.**Bu** yıl bu rakamın daha da düşeceği kanısındayız. Vişne fiyatları makul seviyeler yükselmezse yine bu yıl da vişne dalında çürüyecektir." Meyve suyu ile konsantre girişimcilerini bölgeye davet eden Bal, bölgeye yatırım yapacak girişimcilere her türlü yardımı yapacaklarını söyledi.
Vişne fiyatlarından memnun olmadığını söyleyen vişne alımı yapan Özgür Söğüt de "Biz burada vatandaşın vişnesini fabrikalar adına alıyoruz. Aldığımız ürünleri tartıyoruz. Çiftçinin parasını ödüyoruz ve Mersin’de bulunan meyve suyu ve şurup fabrikalarına gönderiyoruz. Ancak bu fiyatlara alıcı çıkıyor. Biz de daha yüksek fiyatlara alımın olmasını isteriz" dedi.
Çubuk’tan her gün yaklaşık yüz ton vişne, meyve suyu, reçel, şurup ya da konsantre yapılmak üzere fabrikalara gönderiliyor.