FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

VOB, ABD'li yatırımcının peşine düştü

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, vadeli işlem piyasalarının fırtınalı günlerde güvenilir bir yatırım aracı olduğunu belirterek, bir süre önce iflas eden Lehman Brothers'in da VOB'da pozisyonlarının bulunduğunu, ancak bundan etkilenmediklerini söyledi. Dönmez, ABD'li yatırımcıyı VOB'a çekebilmek için çalışma yürüttüklerini de bildirdi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) üyeleri için düzenlenen ''Fırtınalı Havalarda Güvenilir Yatırım Aracı: VOB'' başlıklı bilgilendirme toplantısında konuşan Dönmez, uluslararası piyasalardaki oynak yapının VOB'daki işlem hacimlerinde kendisini gösterdiğini belirtti.

Bir çok yatırımcının döviz kurunu garanti altına almak için VOB'a yöneldiğini ifade eden Dönmez, yaşanan son döviz dalgalanmasının, reel sektörün vadeli piyasalara ilgisini daha da artırıcı etki yaratacağını ifade etti.

Dönmez VOB'un şeffaf, anlaşılır ürünler sunduğunu, dünyada yaşanan krizde etkili olan ve "tezgah üstü" tabir edilen ürünlerin bulunmadığını ifade ederek, "VOB olarak yaşanan dalgalanmalardan oluşan riskler konusunda hiçbir problemimiz yok. Hatta iflas eden Lehman Brothers'ın da VOB'da pozisyonları vardı. Ancak bu bizi hiç sarsmadı. Çünkü biz yapılacak her işlem için önceden teminat şartı getiriyoruz. Aldığımız önlemler yatırımcıda güven yaratıyor. Borsadaki yatırımcılar içinde yabancı payı yüzde 70 ve hiçbir sorun yaşamıyoruz" dedi.

Borsada hisse senedine dayalı vadeli işlem ürünlerinin de devreye sokulması için teknik çalışmaların sürdüğünü, döviz ve emtia ürünlerinde fiziki teslim seçeneğini de getireceklerini ifade eden Dönmez, fiziki teslimin devreye girmesi halinde döviz piyasasında özellikle kapalıçarşı ve katılım bankalarının yoğun işlem yapmasını beklediklerini dile getirdi.

Borsada halen Türkiye'nin yanında Londra, ABD'deki fonlar ve Avrupa'daki yatırımcıların yoğun biçimde pozisyon aldığını ifade eden Dönmez, "ABD'li yatırımcıyı da VOB'a çekebilmek için çalışma yürütüyoruz. ABD'de future piyasaları düzenleyen Commodities Futures Commission'a (CTCF) ABD vatandaşlarının VOB'da işlem yapabilmesine izin verilmesini talep ettik. Şu anda izin mektubunu bekliyoruz. Bu izin gelirse önemli bir açılım yapabiliriz" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler